Domácí síťování: rychlý 10Gb NAS QNAP TS-332X
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Domácí síťování: rychlý 10Gb NAS QNAP TS-332X

Domácí síťování: rychlý 10Gb NAS QNAP TS-332X

Petr Šaroun

Petr Šaroun

26. 3. 2020 20:00 56

Seznam kapitol

1. NAS QNAP TS-332X 2. Typické zapojení pro 10Gb síť 3. Představení zařízení – obrázky 4. Hardware a hlavní systém
5. Základní zapojení 10Gb sítě 6. Testy rychlosti 7. Urychlení plotnového disku pomocí SSD jako cache 8. Hrajeme si se sítí

QNAP TS-332X s 10Gb síťovou kartou je skvělá volba pro každého, kdo potřebuje rychlý NAS. Většina disků je rychlejších než 1GbE síť, o SSD ani nemá smysl mluvit. A co víc, tenhle drobeček má dokonce i tři pozice pro M.2 SSD, které mohou posloužit i jako cache! Je to moc pěkný kousek hardware a bylo by škoda se na něj blíž nepodívat!

Reklama

Byla to skutečná revoluce, když se před dvaceti lety začaly objevovat první dostupné síťové karty pro 1GbE a switche, přišla doba Intel P4 a to se gigabitová síť, tedy 1GbE (gigabitový ethernet), natolik rozšířil, že v roce 2003 už ani nestál za zmínku. (Čipová sada uměla jen 10/100, ale desky byly osazovány čipem Broadcom BCM 5702.) Nástup gigabitového ethernetu byl hladký, někdy v roce 2001 přišla norma Cat 5e, která nám vydržela 19 let. Dnes je 1GbE (1gigabitový ethernet) už notně vousatá, obstarožní a pomalá technologie. „Drátová“ síťová karta se stává tou úplně nejpomalejší součástí počítače, dokonce i nové porty USB jsou 10Gbitové nebo rychlejší. Tak vám nemusím vysvětlovat, proč mi QNAP TS-332X padl do oka.

Je to jeden z prvních dostupných NASů s 10gigabitovou sítí a podobných zařízení stále přibývá.

NAS QNAP TS-332X
i Zdroj: PCTuning.cz
NAS QNAP TS-332X

Nejprve klíčové parametry:

  • 3 pozice pro M.2 SSD disky (je nutné používat pouze kompatibilní - 2280 SATA 6 Gb/s)
  • 3 pozice pro 3.5" pevné disky, součástí balení je i jedna redukce na 2.5" disk
  • 2× 1GbE síťová karta
  • SFP+ slot pro připojení k 10Gbitové síti
  • Rozumná cena, obstojná rychlost

Cena

Jak se desetigigabitová síť dostává do střední třídy zařízení, klesá i cena. NAS QNAP TS-332X (2GB) se prodává ve dvou variantách (2 GB a 4 GB RAM), ceny se hodně hýbou, nekupujte zbytečně draze. Slušnou cenu mají třeba v Mironetu, ale nedávno jsem s nimi učinil negativní zkušenost, kdy mi pětiletou záruku zkrouhli na dva roky, což po urgenci opravili, ale kdybych si toho nevšiml, asi by platil by údaj z dokladu.

NAS QNAP TS-332X (varianta 2GB)
i Zdroj: PCTuning.cz
NAS QNAP TS-332X (varianta 2GB)

Někdy se vyplatí nakupovat přes Německý Amazon. Zboží vám doručí na vaší Německou adresu a přepošlou do ČR. Zboží můžete nakoupit i o třetinu levněji, s delší zárukou nebo kvalitnější. Právě řeším nákup stroje za čtrnáct tisíc, který v Německu stojí necelých devět tisíc. Kromě ceny tu máme známý problém dvojí kvality a ten se zdaleka netýká jen potravin. Vykutálení výrobci své produkty vyrábí ve dvou verzích, ta pro bývalé západní státy se montuje třeba přímo v Japonsku nebo používají originální japonské kondenzátory a verze pro Untermensch v Rumunsku z mnohem horších součástek (a dráž).

Podle mých informací firma QNAP dodává stejné a kvalitní výrobky do celého světa, což velmi oceňuji!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama