„A spravedlnost pro všechny“: Digitální EET pro celý svět?
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek „A spravedlnost pro všechny“: Digitální EET pro celý svět?

„A spravedlnost pro všechny“: Digitální EET pro celý svět?

Michal Rybka

Michal Rybka

10. 5. 2019 03:00 82

Seznam kapitol

1. Monopoly 2. Soudili se... 3. Vaše reklamy – naše daně 4. Až bude adblock protistátní 5. Jak vybruslí tentokrát?

Mnoho Čechů štve, že u nás působí zahraniční firmy, které vyvádějí svoje zisky do zahraničí. To se, v rámci Evropy, považuje za normální. Většinu evropských politiků ale štve, že nadnárodní technologičtí giganti vyvádějí své zisky mimo EU. A to už jim spravedlivé nepřijde.

Reklama

Růst velkých korporací je téma samo pro sebe. Mohl bych vás trápit historií vzniku amerických monopolů, bojem s nimi (a původně jsem to i zamýšlel), ale to není podstatné. Ne pro úvahu o smyslu něčeho, čemu se říká „digitální daň“, co je fakticky zdaněním internetové reklamy a je to jedna z nových snah popást se na ziscích amerických technologických gigantů.

Americké technologické firmy dominují světu – a do jisté míry svoji dominanci zneužívají, což se nejvíce potvrdilo u kauzy United States vs. Microsoft Corporation. Tam šlo ještě o antitrustový spor, který se týkal Netscape Navigatoru a dalších programů, které Microsoft marginalizoval silou svého marketingu a financí. Válka začala ve chvíli, když Andreessen v roce 1995 poznamenal, že nástup Netscape změní Windows na „špatně odladěný balíček ovladačů“, což muselo vytočit nejen Gatese, ale prakticky každého v Microsoftu.

Volné dílo, Odkaz
i Zdroj: PCTuning.cz
Volné dílo, Odkaz

A Microsoft začal konat. V té době bylo běžné, že si vývojáři rozšiřovali funkčnost prohlížečů po svém, přidávali si vlastní tagy a záhy se objevila loga jako „Best viewed in Netscape“ nebo „Best viewed in Internet Explorer“. Kdo tehdy dělal weby, si asi vzpomene na to, jaké peklo bylo ladit web tak, aby to fungovalo ve všech prohlížečích.

Microsoft ale pokročil ještě dál – a začal používat věci, jako neveřejné API ve Windows, které využívaly jenom MS Office a Internet Explorer. A také začal razantně protlačovat Explorer, který byl zadarmo pro všechny uživatele Windows: Do starších jste si ho mohli přidat jako doplněk, u novějších byl jejich součástí a rovnou to byl defaultní browser. Netscape byla malá firma a spoléhala, že vývoj zaplatí komerční uživatelé, kteří budou platit – ale IE byl alternativou zdarma na PC a Macu i pro korporát.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama