EDSM: Proč to nepotřebujeme? A jak se nám to stalo?
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek EDSM: Proč to nepotřebujeme? A jak se nám to stalo?

EDSM: Proč to nepotřebujeme? A jak se nám to stalo?

Michal Rybka

Michal Rybka

22. 3. 2019 16:00 33

Seznam kapitol

1. Chránit... korporace 2. Co z toho má autor? 3. Umělý nedostatek 4. Tři strany 5. Zpátky, kupředu ni krok

Česká Wikipedia vypnula svoji hlavní stránku. Ulož.to je v černobílé. Hlasování o směrnici o autorském právu na jednotném digitálním trhu 2016/0280 (COD) se blíží, čas se krátí. A nejde jenom o svobodu internetu, jde o další krok, kterým svobodný svět okrajuje svoje svobody – k prospěchu mála, k neprospěchu všech!

Reklama

Směrnice GDPR přináší již své zhoubné dílo: Každý dnes donekonečna odklikává souhlasy s cookies, mnohé cizí weby blokují přístup z EU, paranoia z této směrnice vede k tomu, že se učitelé bojí dělat skupinové fotky – a slyšel jsem i o anonymních omluvenkách. To víte, nikdy nevíte, kdy vyrábíte leak osobních informací.

EDSM: Proč to nepotřebujeme? A jak se nám to stalo?
i Zdroj: PCTuning.cz

Proč k tomu došlo? Jednoduše, jako klasicky se nedomyslel systémový dopad plošného zavedení norem. Místo toho, aby se adresně řešil existující problém s internetovými vysavači na data, vyrobil se obrovský rámec, který se pokoušíme aplikovat na všechno. Dává to asi takový smysl, jako by se stanovily obecné normy na formy, které se pak aplikovaly na vše, počínaje lešením, lisem na plechy aut i vykrajovátky na vánoční cukroví. Takto obecné normy jednoduše někde musí dopadnout absurdně.

EDSM: Proč to nepotřebujeme? A jak se nám to stalo?
i Zdroj: PCTuning.cz

Mnohem horší průšvih se na nás valí ve formě EDSM, o které se bude již velmi brzy hlasovat. Je to norma, která má za úkol vytěžit peníze z internetových agregátorů a zjednodušit si postih při porušování autorských práv. Už dnes se na YouTube masivně claimuje – a to přesto, že v Americe platí pravidlo fair use, tedy možnosti použít cizí dílo transformativně – a u nás funguje citace, tedy krátké užití cizího díla s uvedením zdroje. Přesto se masivně claimuje a to často i ze zcela absurdních situací, jako je několikasekundový úryvek hudby anebo komentář k videu, na jehož pozadí (!) hraje krátký úryvek.

To nestačí, míní naši vůdci. Je třeba zabránit nahrávání děl jako takových – a povinnost za to ponese provozovatel služby. Dává to asi takový smysl, jako by terorista donesl na nádraží bombu, ale za škody by bylo zodpovědné nádraží, protože mu technickými prostředky neznemožnilo tu bombu přinést. Prakticky je důvod jednodušší: Teroristi se honí těžko, nádraží je pořád na tomtéž místě, a proto se dá penalizovat snáz. V podstatě jde o normu, jejímž úkolem je podojit provozovatele služeb na pokutách.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama