AMD Ryzen 9 5900X: Dvanáct jader Zen 3 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek AMD Ryzen 9 5900X: Dvanáct jader Zen 3 v testu

AMD Ryzen 9 5900X: Dvanáct jader Zen 3 v testu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

5. 11. 2020 19:00 125

Seznam kapitol

1. Čtvrtá generace ZEN překonává Intel 2. Změny architektury Zen 3 3. Frekvence Ryzen 9 5900X 4. Představení AMD Ryzen 9 5900X 5. Testovací systémy a specifikace
6. Měření aplikačního výkonu 7. Měření herního výkonu (1080p) 8. Spotřeba procesorů 9. Hodnocení a závěr

Po dlouhých letech, kdy vládl aplikačnímu i hernímu výkonu Intel, přichází výměna na nejvyšším postu. AMD Ryzen 5000 přichází dorazit Intel i v herním výkonu, což byla poslední bašta Core i9. Nakolik se mu to podaří?

Reklama

Čtvrtá generace ZEN překonává Intel

Když AMD v roce 2017 uvedlo první generaci Ryzenů, byl to sice posun kupředu, Intel byl ale stále ve výkonové výhodě. Ryzeny 1000 měly solidní výkon vícevláknový výkon, zaostávaly ale v paměťově náročných úlohách, hrách a jednovláknových aplikacích. Druhá generace Ryzenů 2000 nepřinesla nic zásadního, šlo jen o vyšponované první Ryzeny na maximum. Intel mohl být stále v klidu.

Velké věci se udály až vloni s příchodem Ryzenů 3000. V počtu jader a s tím i ve vícevláknovém výkonu Ryzeny bezpečně předhonily Intel a ten musel konečně reagovat. Nejprve levnějšími procesory a poté i nesmyslným desetijádrem Comet Lake. Bylo jen otázkou času, kdy AMD nedostatky návrhu architektury Zen 2 opraví a uvede procesor, který Intelu opravdu zatopí i v herním výkonu. Ten byl poslední baštou, kde Intel ještě vládne.

A to se právě (téměř) stalo. Ryzeny 5000 totiž mají vše, co Intel už nemá. Ryzeny 5000 mají vyšší počet jader, vyšší multi-thread výkon, vyšší výkon v náročných paměťových aplikacích, a konečně i v single-thread a herním nasazení. Všechny bašty, které Intel dosud držel padly. AMD se stává v roce 2020 králem procesorového výkonu. Stačily jim k tomu tři roky. Bohužel s tím ale přichází znatelné zdražení jejich procesorů. To vše si ale řekneme podrobně v článku.

AMD Ryzen 9 5900X: Dvanáct jader Zen 3 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Je zajímavé, jak se historie opakuje, Intel a AMD už v této situaci byli několikrát. V moderní historii procesorů proběhla výměna stráží v roce 2005, kdy AMD začalo Intel významně drtit svými Athlony 64. Na to reagoval Intel v roce 2006 a uvedl Intel Core 2. Od té doby byl v sedle Intel a AMD vždy stálo trochu vzadu. Intel už za rok uvedl čtyřjádra na 45 nm výrobě, AMD několik let kutilo první Phenomy X4 a ty se ukázaly jako poměrně nekonkurenceschopné. AMD v roce 2008 uvedlo značně vylepšené Phenomy II, Intel jim ale zase utekl architekturou Nehalem. Tu známe dodnes, jelikož i Comet Lake je na ní stále vzdáleně postavené.

AMD dohánělo Intel levnými Phenomy II X6 a vypadalo to, že mají šanci promluvit i do highendu. Architektura Bulldozer byla ale krokem vedle, a opět bylo nutné si počkat až na její vyladění Piledriver v roce 2012. Intel v tu dobu už dávno frčel na Haswellu, Skylaku, Broadwell, Kaby Lake až do příchodu prvních Ryzenů v roce 2017. Další historii už známe všichni. Intel kvůli problémům s výrobou a chybným rozhodnutím svůj 13 let dlouhý náskok proti AMD promarnil za dva poslední roky. Snad ho políček, který mu teď AMD dává novými Ryzeny 5000, konečně probere a šlápne opět na plyn. Aktuálně také doufám, že by mohl přehodnotit svou cenovou politiku.

Konkurence není

AMD Ryzen 9 5900X: Dvanáct jader Zen 3 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Proti Ryzenům 5000 Intel nemá nic. Osmijádra a desetijádra Comet Lake už na ně nestačí a Cascade Lake-X je za své ceny neprodejný už od uvedení před dvěma roky. Upřímně, vůbec nevím, čím chce Intel AMD konkurovat, Rocket Lake nebude podle všeho žádná zásadní změna, výkon sice stoupne, ale při jaké spotřebě? Také počet jader není šance změnit, Rocket Lake tak asi nebude pro Ryzeny 5000 zásadní konkurent. Intel musí vydat něco na 10 nm, co bude mít stejný počet jader jako AMD, vyšší frekvence než AMD a IPC alespoň jako Zen 3. Na to si ale ještě počkáme, AMD má před sebou zřejmě několik let vládnutí procesorovému trhu. Pokud by se Intelu povedlo AMD výrazně předehnat ve hrách příští rok, byl bych hodně překvapený. Spíše s tím ale nepočítám.

Co nás bude zajímat

AMD Ryzen 9 5900X: Dvanáct jader Zen 3 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Recenze bude klasická, spíše kratší než unaveně dlouhá. Změříme aplikační výkon, herní výkon v několika hrách a později se podíváme i na přetaktování. Jen pro úplnost změřím nárůst IPC vůči starším Ryzenům a Intel Core. Také prozkoumáme zásadní změny architektury, nastavení pamětí a další aspekty procesorové novinky.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama