AMD R9 3900XT a Intel Core i9-10850K: Budou ještě stačit?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek AMD R9 3900XT a Intel Core i9-10850K: Budou ještě stačit?

AMD R9 3900XT a Intel Core i9-10850K: Budou ještě stačit?

Z. Obermaier

Z. Obermaier

10. 9. 2020 16:00 58

Seznam kapitol

1. To nejlepší pro hry 2. Frekvence procesorů 3. Testovací systémy a specifikace 4. Měření herního výkonu (1080p)
5. Měření herního výkonu (1440p) 6. Měření herního výkonu (4K) 7. Hodnocení a závěr

Testujeme dva z nejvýkonnějších procesorů pro hráče od Intelu a AMD v deseti nejnovějších a nejnáročnějších hrách. Článek berte jako přípravu na test výrazně výkonnějších grafických čipů s architekturou Ampere. Budou na ně vůbec dnešní procesory stačit?

Reklama

To nejlepší pro hry

Po oznámení Nvidie a nové generace grafik Ampere, které mají o desítky procent vyšší výkon než současný Turing, se mnozí začali ptát, jestli vůbec dnešní procesory mají dost výkonu na to aby dokázali živit grafiku třeba i s dvojnásobným výkonem současného highendu. Tyto obavy jsou na místě, jelikož už dnešní CPU jsou mnohde limitem a rozdíly mezi výkonem AMD a Intel jsou stále měřitelné.

AMD R9 3900XT a Intel Core i9-10850K: Budou ještě stačit?
i Zdroj: PCTuning.cz

Po skutečném uvedení a začátku prodeje GeForce RTX 3000 se tohle téma bude hodně řešit, a mnozí recenzenti jej jistě podchytí i v recenzích RTX 3080 a hlavně RTX 3090. I nás tohle bude zajímat, připravil jsem tedy update procesorového srovnání. Zvětší se rozdíly mezi CPU od AMD a Intelu? Bude nejvýkonnější CPU dneška stačit i na nové karty? Stoupne vůbec počet fps adekvátně, když kartě nebude stačit výkon CPU? To sice dnes ještě nezjistíme, ale připravit si půdu pro budoucí test si dnes můžeme.

Intel proti AMD

AMD R9 3900XT a Intel Core i9-10850K: Budou ještě stačit?
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnešní test bude o vysokém herním výkonu, tedy maximu co platformy dokáží. Postavím proti sobě Ryzen 9 3900XT jako nejvýkonnější herní CPU od AMD. Možná někteří namítnou, že Ryzen 7 3800XT je pro hry lepší a výkonnější, ale není to pravda. Ve všech světových recenzích herního výkonu vždy Ryzen 9 3900XT o kousíček překonal i Ryzen 7 3800XT. Nechtěl jsem tedy zavdat důvod nám opět spílat, že jsem AMD znevýhodnili výběrem procesoru. Proti němu postavíme Intel Core i9-10850K jako novinku a trochu levnější desetijádro Comet Lake. To má jen jen zanedbatelně nižší výkon než Core i9-10900K a můžeme jej taktéž považovat za špičku od Intelu.

Maximální herní výkon

Důležitý parametr bude pak nastavení systému. Nebudu tentokrát testovat na „common user default“ což znamená, osazení CPU do desky, nechat vše na default a jen nastavit frekvenci pamětí. To je nastavení pro test procesorů a dnes nebude na pořadu dne. Já vše nastavím na maximální výkon, tak jak si nastaví vše nadšenec a hráč, který ví co a jak a kupuje si všechny komponenty sám. Procesory ale nebudu taktovat – není to relevantní srovnání vzhledem k velké variabilitě procesorů.

Ryzen 9 3900XT i Core i9-10850K jedou víceméně na maximu a nemá to stejně smysl. Jediná výjimka bude Core i9-9900K jako zástupce staršího osmijádra, ten přetaktuji jen pro zajímavost. U obou hlavních soupeřů nastavím jen paměti, frekvenci a časování. Povolím u AMD samozřejmě PBO 2 u Intelu nebudu omezovat TDP. Tak, jak je deska nastavena z výroby.

Nové hry

Kromě klasické sestavy her z minulých testů dnes přidám několik nových titulů. Tím dosáhnu maximální aktuálnosti testů před příchodem nových grafik. Samozřejmě ale v grafech nenajdete desítky starších procesorů. Také změřím trojici rozlišení, jelikož to bude důležité do budoucna. Klasické FHD 1080p sice stále kraluje herním sestavám (a dlouho bude), ale 1440p a 4K se čím dál rozšiřují. Ke slovu se ale hlavně dostávají 100+ Hz monitory, které potřebují vysoká fps, a tam je právě limit ze strany procesoru nejmarkantnější.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama