Proč jede Intel z kopce a proč není dobré se radovat
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Proč jede Intel z kopce a proč není dobré se radovat

Proč jede Intel z kopce a proč není dobré se radovat

Michal Rybka

Michal Rybka

1. 8. 2020 03:00 50

Seznam kapitol

1. AMD a Intel jako partneři 2. AMD válcovalo Intel i dříve 3. AMD na skluzavce 4. Intel to bude mít v desktopovém segmentu těžké

V pátek 24.7. sice Intel sice oznámil meziroční zvýšení obratu o 20% na 19,7 miliardy USD, ale také zároveň odložení rozjezdu výroby 7 nm procesorů zhruba o rok. Celý další rok! Pro kritiky Intelu je to dobrá zpráva, v AMD  určitě slaví, ale není jisté, jestli bychom se z jejich problémů měli moc radovat.

Reklama

AMD a Intel jako partneři

Historie vztahů Intelu a AMD je dlouhá a komplikovaná. Pro řadu mladších je současný vzestup AMD soubojem Davida s Goliášem, ale ono to je trochu komplikovanější. Ve skutečnosti to není poprvé, co je Intel odepisován a kdy představují procesory AMD racionálnější volbu. Technologická dominance se převaluje sem a tam – a právě to bychom si měli přát. Není totiž nic horšího, než když jediná firma dominuje příliš dlouho!

Intel byl založen v roce 1968 Robertem Noycem a Gordonem Moorem, kterého nepochybně znáte díky „Moorovu zákonu“. Ten říká, že se každé dva roky počet tranzistorů v čipech zdvojnásobí – a i když jde o zákon empirický, v podstatě se podle něj řídila produkce čipů až dosud. K prvnímu mikroprocesoru, Intelu 4004, se firma dopracovala v roce 1971.

AMD byla založena Jerry Sandersem a jeho kolegy z Fairchild Semiconductor 1. května 1969. Tihle lidé odešli z toho nejběžnějšího důvodu, z jakého se odchází z korporátu: Přišel jim pomalý, neflexibilní a málo využívající příležitosti. AMD začalo okamžitě nabízet výrobu čipů navržených Fairchildem a National Semiconductor a přidalo k tomu jako bonus kontrolu kvality podle United States Military Standard (MIL-STD), což byl významný bonus. První produkty AMD zahrnovaly logické čipy a taky paměti RAM.

K první kolizi mezi Intelem a AMD došlo v roce 1975, kdy AMD začalo nabízet Am9080, klon Intelu 8080. Tento procesor vznikl reverse engineeringem 8080ky, kdy se vyfotila litografie a z toho a z technické dokumentace byl vytvořen klon, který jel na 2 MHz a byl prodáván primárně armádě – podle všeho hodně draho, AMD si řeklo za 700 USD za kousek, což je solidní marže na čipu, který stál výrobně 50 centů.

Intel překvapivě neprotestoval, protože jim to ve skutečnosti otevřelo přístup na trhy, které odmítaly jakékoliv produkty mající pouze jednoho výrobce (single-sourced), udělili jim licenci a stali se tak sekundárním zdrojem pro významné zákazníky. V roce 1976 Intel a AMD dohodly na možnosti využívat procesorový mikrokód formou vzájemné licence (cross-licensing).

Tohle fungovalo nějakou dobu dobře, protože Intel získal přístup k IBM a dodával x86 kompatibilní procesory pro IBM PC, ale pouze pod podmínkou, že zajistí patentem chráněného druhého výrobce procesorů. V říjnu 1981 proto AMD a Intel podepsali souhlas se vzájemnou výměnou technologií, tedy že obě firmy mají právo vystupovat jako druhý licencovaný výrobce. Celá myšlenka byla taková, že jak Intel, tak i AMD mohou vyrábět plně kompatibilní čipy a zastupovat se, což jim dávalo možnost soutěžit o zakázky, kde bylo z důvodů zajištění proti výrobním výpadkům a nebo protimonopolní ochrany zakázáno brát komponenty s jediným výrobcem.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama