Intel Core i9-10900K: Deset jader Comet Lake až na 5,3 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Intel Core i9-10900K: Deset jader Comet Lake až na 5,3 GHz

Intel Core i9-10900K: Deset jader Comet Lake až na 5,3 GHz

Z. Obermaier

Z. Obermaier

22. 5. 2020 05:00 97

Seznam kapitol

1. Pětkrát ohřátá kaše Comet Lake 2. Čipset Z490 a LGA 1200 3. Frekvence Core i9-10900K 4. Představení Intel Core i9-10900K 5. Testovací systém a specifikace 6. Nastavení TDP v testech
7. Měření aplikačního výkonu 8. Měření herního výkonu (1080p) 9. Spotřeba a teploty 10. Přetaktování Core i9-10900K 11. Hodnocení a závěr

Na trh přichází nový král herního výkonu, o tom není pochyb. Nabídne nové Turbo, vysoké frekvence, ale také brutální spotřebu a potažmo vysoké teploty. Celá platforma je také nemístně drahá. Má dnes už vlastně zastaralý Comet Lake vůbec šanci uspět proti konkurenci?

Reklama

Pětkrát ohřátá kaše Comet Lake

Intel Core i9-10900K: Deset jader Comet Lake až na 5,3 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz

Když jsem před lety testoval první Coffee Lake se šesti jádry (Core i7-8700K) a zamyslel se nad reálným příkonem, bylo jasné, že uvést čipy s více jádry bude problém. Už dva roky zpět jsem doufal, že taková hloupost jako desetijádrový Skylake nikdy nespatří světlo světa. Teď se tak stalo a v recenzi sami uvidíte, že to není ideální. Ostatně, přesně jak jsem očekával. Už osm jader Coffee Lake byl na 14nm problém, a deset je ještě větší problém. Navíc deset jader pro hráče je naprostá zbytečnost, víc než osm jader je stále segment profesionální sféry.

Osobně jsem stále hluboce přesvědčen, že osm fyzických jader procesoru je pro highend desktop nebo herní dělo naprosto dostatečný počet. Tak totiž hovoří praxe, když se podíváme na herní testy vlivu CPU, tak herní tituly s jádry neškálují výkonem výše, spíše naopak. Stále vede několik fyzických (ideálně osm) jader na co nejvyšším taktu. To samé platí i pro výkonný desktop, kde šestnáct vláken stačí solidně i na rendering, tak i zpracování videa.

Pro seriózní práci pak mají samozřejmě více jádrová CPU smysl. Pokud v aplikacích, které vás živí nebo baví, umíte využít neomezené množství jader, není problém si časem koupit až 32-64 jádrový procesor. Zde smysl vidím. Další argument je spotřeba, přetaktování a odpadní teplo. Více jader produkuje více tepla, které je nutné odebrat, což znamená dražší a výkonnější chladiče. S počtem jader také klesá reálná šance na solidní přetaktování, s vyšším napětím brutálně roste příkon a nároky na napájení desky. Zkrátka a dobře, dle mého názoru jsou 8+ jádrové procesory do čistě herního desktopu zbytečné. Je to ale můj názor, váš může být odlišný.

Intel Core i9-10900K: Deset jader Comet Lake až na 5,3 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz

Vraťme se ale ke Comet Lake. Zde zastávám názor, že Jezer (... Lake) už bylo dost, a jde o zastaralou a překonanou architekturu. Intel se stále drží architektury z roku 2015 a 14nm výroby z té doby. Stoupají frekvence a počet jader, na úkor efektivity a reálného příkonu. AMD byť jeho architektura nedokázala Intel v IPC předehnat je dále, hlavně ve spotřebě a efektivitě. Jediné co Intel stále drží na výsluní, je herní výkon a setrvačnost jeho zákazníků.

O desetijádrovém procesoru v mainstreamu jsme slyšeli už v roce 2018, kdy se poprvé objevil v jakési uniklé roadmapě. Pokud se nepletu, dokonce i pod jiným kódovým označením než Comet Lake. V roce 2018 se pak informace ustálily na označení Comet Lake s datem uvedení v první polovině 2020. To se nakonec potvrdilo, Intel tedy svým dva roky starým slibům dostál. Ovšem mezitím se trh změnil, AMD za mnohem nižší cenu (13 000 Kč) prodává dvanáct jader Ryzen 9 3900X. Intel chce za Core i9-10900K kolem 16 000 Kč a to opět potřebujete i novou desku. Tahle platforma je mrtvá, už při svém uvedení. Nezachrání ji ani budoucí kompatibilita s Rocket Lake, jde se teprve časem ukáže jak moc je reálná a zda bude podporovat všechny funkce. Vsadím se, že Intel poté opět uvede nové desky a čipset.

Comet Lake 2020

Intel oznámil v řadě Comet Lake a patici LGA 1200 přesně 32 různých modelů procesorů. Naše tabulka ukazuje pouze několik nejvyšších modelů.

Intel Core i9-10900K: Deset jader Comet Lake až na 5,3 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz

Nabídka všech modelů je široká, dostupnost je zatím v podstatě nulová. Jsem celkem zvědav, jaké modely budou reálně v prodeji, jelikož nevěřím, že se Intelu podaří dostat na sklady všechny ohlášené modely najednou. Na levnější varianty si jistě celkem počkáme, v první vlně přijdou zcela jistě jen top modely z tabulky. K tomu právě ty nižší, jsou nejzajímavější.

Vlajkovou lodí je samozřejmě Core i9-10900K za 16 000 Kč a frekvencí (až) 5,3 GHz. Zajímavým kouskem by mohl být i Core i7-10700K s osmi jádry nebo Core i5-10600K se šesti jádry a aktivním HT, ten by měl být za 8000 Kč. Intel uvedl konečně všechny procesory s aktivním HT, to platí i pro Core i3, Pentium i Celeron.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama