AMD Ryzen 1700 přetaktování a rychlejší RAM v praxi
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek AMD Ryzen 1700 přetaktování a rychlejší RAM v praxi

AMD Ryzen 1700 přetaktování a rychlejší RAM v praxi

Jan Holub

Jan Holub

10. 4. 2019 10:00 63

Seznam kapitol

1. Výběr čipsetu, testovací sestava, příprava taktování 2. Příprava taktování 3. Nastavení BIOSu krok za krokem 4. Syntetické testy: CPU–Z, Super PI, CB R11.5, Vliv rychlosti  RAM
5. Herní testy: Metro Exodus, Far Cry 5 HD, War Thunder, Vliv rychlosti RAM 6. Provozní vlastnosti, tipy na závěr, zhodnocení úsilí 7. Zhodnocení úsilí

Ryzeny první generace se dnes dají sehnat za velmi příjemné ceny. A spousta lidí je doma už nějaký čas má. Od jejich uvedení se ale dost změnila nabídka i ceny pamětí. Podíváme se, nakolik vám pomůže vyměnit paměti za rychlejší a pokusíme se i přetaktováním dohnat aktuální řadu 2000 a zjistit, jak vám vyšší takty a rychlejší RAM pomohou.

Reklama

Výběr čipsetu, testovací sestava, příprava taktování

Dnes se blíže podíváme na procesor AMD Ryzen 1700 a základní desce Asus ROG Strix X370-F Gaming socket AM4. Protože tu s námi Ryzen už nějakou dobu je, nebudeme opakovat obecné informace a zaměříme se spíš na ty adresnější, jako je výběr vhodné desky na taktování a výběr vhodné RAM.

Základních desek se socketem AM4 existuje vícero druhů. Nezáleží ani tak na výrobci, jako na čipsetu samotném. Ačkoli jsou všechny procesory od AMD odemčené pro taktování, taktovat lze pouze na základních deskách s čipsety X470, X370, B450 a B350.

V tabulce můžeme přehledně vidět jejich výbavu:

AMD Ryzen 1700 přetaktování a rychlejší RAM v praxi
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnes budeme taktovat na čipsetu X370 se Socketem AM4 pro procesory Ryzen řady 1000, 2000 a po aktualizaci Biosu (verze 4406, Agesa Code 1.0.0.7) na základní desce Asus ROG Strix X370-F Gaming, je deska připravena již teď na další generaci procesorů od AMD (nejspíše Ryzen 3000).

Slib firmy AMD, že platforma AM4 bude mít dlouhou životnost (2020 určitě), se tedy naplňuje a my, prostí uživatelé, se díky tomu již dnes můžeme tešit na procesory zítřka :)

V otázce čipsetu tedy máme jasno. Nyní si musíme povědět něco více o fungování procesoru Ryzen. AMD nám dodalo vyšší počet jader než konkurence a přesto s nižší cenou. A jak to dokázalo?

Infinity Fabric: co byste měli vědět

AMD Ryzen 1700 přetaktování a rychlejší RAM v praxi
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokusím se co nejjednodušeji vysvětlit, co je Infinity Fabric, a proč je u procesorů Ryzen tak důležitá.

AMD nás svým řešením vícejádrového procesoru překvapilo. Ryzen není monolitický blok cpu (drahý na výrobu), je tvořen dvěma moduly, z nichž každý obsahuje 4 fyzická jádra s funkcí SMT (obdoba HT u Intel). Dva moduly dají tedy dohromady 8 fyzických jader a 8 simultánních. Dohromady máte tedy k dispozici 16 vláken. Protože je procesor tvořen dvěma moduly, musí být spolu nějak spojeny, aby mohly mezi sebou komunikovat a chovat se, jako by to byl  modul jen jeden a jednotlivá vlákna se ve výkonu nepředbíhala, nebo nezůstávala s prací pozadu za ostatními.

AMD vyřešilo propojení, komunikaci a synchronizaci pomocí tzv. Infinity Fabric. Tu si můžeme představit jako dálnici mezi moduly, ale také jako silnici uvnitř modulu procesoru, a její role je velmi důležitá.

AMD Ryzen 1700 přetaktování a rychlejší RAM v praxi
i Zdroj: PCTuning.cz

Zajímavostí pak je, že systém je nastaven tak aby škáloval s rychlostí RAM. Podle typu a rychlosti osazených pamětí DDR 4 se totiž  odvíjí celkový výkon, latence přístupu do cache a celková odezva procesoru. Rozdíly ve výkonu jsou jednotky až desítky procent, podle typu použité RAM a použité aplikace. Věnujte tedy, prosím, zvýšenou pozornost výběru RAM pro svůj Ryzen. Předejdete tak nižšímu výkonu procesoru a naopak, správným výběrem pamětí můžete dosáhnout vyššího výkonu Infinity Fabric a procesoru jako celku, než byl prezentován v recenzích v době svého uvedení.

Osobně doporučuji použít osvědčenou a velice rychlou ram DDR4 GSKILL Flare X For AMD s pěkným časováním CL14, s rychlostí 3200 MHz, nebo jinou ram s rychlostí alespoň 2933 MHz a časováním ne vyšším než CL16.

Testovací sestava

  • Procesor: Ryzen 1700
  • Základní deska: Asus ROG Strix X370-F Gaming
  • RAM: 2x8GB kit GSKILL 3200 MHz CL16 RGB
  • Chladič CPU: Noctua NH14
  • Teplovodivá pasta: Kingpin
  • Pevný disk: SSD 512GB Samsung 950 PRO, WD Black 4TB
  • Zdroj: Seasonic 750 Gold
  • OS: Windows 10 1809
  • Ovladače: NVIDIA 419.35
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama