Velký přehled HW událostí roku 2017 měsíc po měsíci 
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký přehled HW událostí roku 2017 měsíc po měsíci 

Velký přehled HW událostí roku 2017 měsíc po měsíci 

Z. Obermaier

Z. Obermaier

31. 12. 2017 16:00 71

Seznam kapitol

1. Co přinesl rok 2017 2. Leden 3. Únor 4. Březen 5. Duben 6. Květen
7. Červen 8. Červenec a Srpen 9. Září 10. Říjen 11. Listopad a Prosinec 12. Co náš čeká v roce 2018?

Rok 2017 byl po dlouhé době zajímavý od začátku až do konce. AMD uvedlo Ryzen a Threadripper, Intel Skylake-X s osmnácti jádry a do mainstreamu konečně aspoň šestijádro. Nvidia stihla dokonce uvést Voltu s HBM2, AMD uvedlo Vegu, která byla ale pro mnohé spíš studenou sprchou. Rok 2017 byl také rokem kryptoměn.

Reklama

Co přinesl rok 2017

Než se podíváme na hlavní události ledna, a poté i dalších měsíců, řekněme si v krátkém úvodu, co vlastně rok 2017 znamenal a v čem byl přelomový, možná jednou řekneme, i historický. Jednou z nejvýznamnějších událostí, byl návrat AMD na procesorový trh. Po mnoha letech úřadování zpackané architektury Bulldozer dorazil Zen. Sice není revoluční, spíše se dotáhl na postarší Intely, ale je to krok správným směrem. IPC stále zaostává za Intelem, také herní výkon je slabší, ale alternativa to je. Po těch letech, co neměly výkonnější procesory Intelu konkurenci žádnou, je zde pro levnější počítače alternativa.

Velký přehled HW událostí roku 2017 měsíc po měsíci 
i Zdroj: PCTuning.cz

V tuto chvíli je ale Ryzen za zenitem, většina výrobců sestav je odsouvá na okraj nabídky. Cofee Lake vládne všemu, a je to znát. Ryzeny také letí s cenou dolů, prodeje jsou slabé. Nevěřte zkresleným statistikám německého obchodu, žádný obchod na světě ven nepustí takto zpracovanou statistiku konkurenci. Všechny podobné statistiky slouží hlavně marketingu, protože se obchod snaží prodat to, co se neprodává. Možná se AMD opět zvedne s Ryzeny 2000, ale nevěřím tomu. Nemůžou nabídnout o moc navíc, aby mohly zahýbat trhem.

Rok 2017 měl také velký dopad na Intel. Díky tlaku ze strany AMD měli v Intelu hodně rušný rok. Původně se chtěli jen tak flákat a uvést vše s klidem a později. Nakonec se museli se všemi produkty pospíšit. Díky Zenu máme také na trhu pro stolní počítače osmnáctijádro Core i9-7980XE, které by tu jistě jinak nebylo. A je také levnější, než by jinak bylo. I ceny dalších čipů jsou lepší než vloni. Coffee Lake je první zajímavý procesor po dlouhých letech, a kdyby Intel necítil tlak, přišel by až o rok později. Příští rok bude už klidnější, nic zásadního se nečeká.

Procesorový trh zažil bouřlivý rok, u grafických karet to bylo klidnější. Skutečně nová byla pouze Vega, která byla už od ledna „hypovaná“ samotným AMD a tradičně spřízněnými weby. My už jsme ale půl roku před uvedením tušili, jaký bude její výkon a jak na tom bude s dostupností, což dokládá několik novinek, které se nakonec potvrdily. Vega je zklamání, nestačí na starší špičkové modely konkurence.

Nvidia uvedla řadu zajímavých karet, včetně Volty s HBM2 v podobě Titanu V. Z pohledu GPU je rok 2017 rokem Nvidie, jelikož zvítězila na všech frontách, ne o parník, ale o deset parníků.

Velký přehled HW událostí roku 2017 měsíc po měsíci 
i Zdroj: PCTuning.cz

I další odvětví v IT letos ukázala, že mohou být inovativní. Posunul se výkon SSD, také kapacity, síťové standardy se hnuly k vyšším rychlostem. Na trhu se objevilo spousty zajímavých věcí. Také kryptoměny zažily svůj „boom“. Cena Bitcoinu i ostatních měn je nejvyšší v historii, kolem všeho se strhlo opravdové šílenství. Také těžební horečka dále trvá, ke konci roku se rozhořela v nové síle. Úvod nemá cenu protahovat, kle všemu zajímavému z roku 2017 se dostaneme v dnešním článku detailněji, měsíc po měsíci...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama