Intel Xeon W3540 - Extrémní Core i7 za přijatelnou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Intel Xeon W3540 - Extrémní Core i7 za přijatelnou cenu

Intel Xeon W3540 - Extrémní Core i7 za přijatelnou cenu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

14. 7. 2009 03:00 6

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Intel Xeon W3540 3. Testovací systém 4. Přetaktování a teploty 5. Závěr

Testů procesorů architektury Nehalem jsem přinesli už několik, tentokráte ale půjde o čip označený jako Xeon. Kromě nadprůměrně dobrých možností přetaktování se ale jedná stále o Core i7 do patice LGA 1366. Z tohoto pohledu se na něj také podíváme. Bude dobrou alternativou běžným procesorům Nehalem nebo nabídne i něco navíc?

Reklama

Na trhu jsou pro danou architekturu vždy k dispozici "klasické" čipy do desktopu a také procesory pro náročnější využití s garantovanou vyšší spolehlivostí a lepšími vlastnostmi. Ty druhé procesory (Xeon, Opteron) vždy nesou jméno serverových čipů, v zásadě se ale od běžných modelů mnoho neliší. Tyhle čipy jsou mezi nadšenci vždy značně oblíbené a těší se velkému zájmu, i když většina jejich vlastností se od těch běžných nijak neodlišuje. Z dlouhé historie vzpomeňme třeba AMD Opteron 144, který byl obrovským hitem a mnoho lidí jej používá dodnes. I když se tehdy s jeho uvedením, mohlo zdát, že jde taktovat lépe než běžné čipy, s odstupem času víme, že to nebyla pravda.

Hodně velkou oblibu si také před časem získaly Xeony s jádrem Yorkfield do patice LGA 775. Některé modely se daly zakoupit i u nás, a celkem dost lidí se je jako "lepší" náhražku 45nm Core 2 Quad pořídilo. S dnes testovaným Xeonem W3540 to není jinak a historie se opakuje. Tato řada Xeonů jsou v podstatě pouze přeznačené modely Core i7 z běžné desktopové řady, mají i stejné parametry a osazují se do stejné patice LGA 1366. Co je na nich tedy lepšího? Jaký je ten rozdíl mezi klasickým desktopovým čipem, určeným do běžných počítačů, a v čem se liší od toho samého s názvem Xeon? Odpověď jsem se pro vás pokusil zjistit.

Intel Xeon W3540 - Extrémní Core i7 za přijatelnou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz
Intel Xeon W3540 - Extrémní Core i7 za přijatelnou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

                     

Nejprve se ale podívejme na nové logo procesorů Xeon. Napravo vidíte to stávající, nalevo pak nové. Nová loga jsou celkem hezká, na pouhé logo mi ale přijdou moc složitá a propracovaná. Ovšem muže se nám to nelíbit, nic s tím neuděláme, Intel se rozhodl a nová loga jsou na světě a my je akceptujeme.

Xeon vs Core i7

Nyní tedy k rozdílům mezi desktopovým Core i7 900 a Xeonem W3500. Samotný křemík a provedení je identické. Některé servery tvrdí, že je zde nějaký rozdíl ve funkci prefetcheru a Xeony mají ve hrách a "neserverových" aplikacích nižší výkon, není to ale pravda. Procesory jsou architekturou zcela identické, Xeon ale podporuje paměti s ECC rozšířením. Zde je nutné si uvědomit, že výše napsané platí pro tuto řadu Xeonů W3500 s jedním QPI interconnect linkem, nikoli pro další opravdu serverové modely architektury "Nehalem". Námi testovaný Xeon W3500 totiž není čistokrevný serverový čip, jde oficiálně o procesor do serverů v malých a středních firmách. Tedy spíše takové "profi" řešení do pracovní stanice, než opravdový serverový čip.

Nyní již tedy víme, že po fyzické stránce jsou procesory Core i7 a Xeon W3500 shodné, v čem se tedy kromě podpory pamětí s ECC liší? Je to v garancích a provozních vlastnostech. Do Xeonů se paradoxně mohou dostat i jádra s vyššími teplotami, která by v desktopu neuspěla. Z tohoto důvodu Intel stanovil maximální pracovní teplotu těchto čipu vyšší. Zřejmě jde o jádra, která mají lepší potenciál k taktování, nižší spotřebu ale za cenu vyšší teploty.

Obecně se tvrdí, že jsou do Xeonů vybírány "lepší" jádra ze středu wafferu, není to ale v zásadě pravda a nikdo to oficiálně nikdy nepotvrdil. Jde spíše o více topící čipy, což se již mnohokráte potvrdilo testy. Každý čip mířící do Xeonu je ale podroben větší míře testů a nekompromisnímu hodnocení. Označení Xeon dostanou opravdu jen ta jádra, která projdou náročnější zátěží bez potíží, ta ostatní se dostanou do Core i7. To ale stále neznamená, že půjdou lépe taktovat. Stejně jako u Core i7, musíte mít také velký kus štěstí a dostat se k tomu správnému procesoru. Podle ohlasů majitelů Xeonů W3500 je ale procento lepších procesorů vyšší, brát to ale jako dogma nelze. Mezi lidmi těchto procesorů koluje méně než běžných Core i7, takže ohlasů je také méně a viděl jsem i několik stížností na mizerné taktování těchto Xeonů. Berme to tak, že naděje na dobrý kousek je s koupí Xeonu W3500 krapet větší než u běžně prodávaných Core i7 920/950. Zázraky ovšem nečekejte, leda byste měli možnosti sehnat stejnou Batch jako my (ukážeme si později).

Xeon W3540 vs Ci7 975 Extreme

O kvalitě těchto procesorů také hovoří malý testík, který provedl známý taktovač z XS fóra - Andre Yang. Půjčil si z obchodu 20 krabicových Intel Core i7 975 Extreme a stejný počet krabicových Xeonů W3540. Všechny procesory podrobil zkoušce taktování na desce EVGA X58 Classified a zkuste hádat jak to dopadlo? V přetaktování se vzduchovým chlazením se všech 20 Xeonů umístilo mnohem výše než Extrémní čipy, které stojí dvakrát tolik. Ani odemčený násobič jim nepomohl k vítězství. Předpokladem je také slušná deska, která umožní vysokou BCLK frekvenci.

Modely Xeonů W3500

Intel Xeon W3540 - Extrémní Core i7 za přijatelnou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Ještě než se podíváme na tabulky s dostupnými modely Xeonů řady W3500, ukáži vám jednu dosud nikde zvlášť nepublikovanou novinku. Intel se s novými logy rozhodl změnit design krabiček pro Core i7 procesory. Staré známe balení zmizí a svůj nový procesor dostanete v balení na obrázcích. Já jen tajně doufám, že bude krabička menší, ta stávající je zbytečně veliká a zabírá mnoho místa. Rozměry krabic z obrázků patrné ale nejsou.

Intel Xeon W3540 - Extrémní Core i7 za přijatelnou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

V tuto chvíli se dají sehnat tři Xeony této série. Nejpomalejší Xeon W3520 je ekvivalentem pro Core i7 920 s frekvencí 2,66 GHz. Parametry obou těchto procesorů jsou naprosto stejné. Druhý, výkonnější model je dnes testovaný Xeon W3540 s frekvencí 2,93 GHz. Parametry a vlastnosti jsou shodné s již nevyráběným Core i7 940. Nejvyšší model Xeon X3570 pracuje na frekvenci 3,2 GHz a má odemčený násobič jako čipy řady Extreme. Pokud vás napadlo si s ním pořídit levnější Extreme čip, zklamu vás. Cena je stejná jako u nejvyššího Core i7 975 Extreme, Intel si za odemčený násobič nechá zaplatit i zde. Jak vidíte, cenově se Xeony W3500 od běžných Core i7 nijak neliší a oficiální ceny jsou totožné.

V úvodu jsem také zmínil i další Xeony pro patici LGA 1366 založené na architektuře "Nehalem". Jde samozřejmě o nejvyšší řadu Xeonů X/W 5500. Každý z pěti dostupných modelů je vybaven šesti-kanálovým řadičem pamětí s maximální možnou kapacitou 144 GB RAM. Všechny tyto procesory disponují dvěma QPI linkami a osazují se do multi-procesorových platforem. Do běžné desky tyhle čipy nedáte, nabídka vhodných desek je ale na trhu široká. Například Asus má v nabídce několik desek. Cena těchto procesorů je vysoká, jedná se o čistokrevné serverové čipy.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama