minipocitac-za-5000kc-micro-atx-reseni-od-intelu
Sestavy Článek Minipočítač za 5000Kč - Micro-ATX řešení od Intelu

Minipočítač za 5000Kč - Micro-ATX řešení od Intelu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

6. 8. 2007 01:00 97

Seznam kapitol

1. Intel Desktop Board D201GLY 2. Čipset SiS 662 3. Základní deska Intel D201GLY 4. Testy 5. Kompletní počítač za "5000" Kč 6. Závěr

Dnes se podíváme na první z řady testů desek formátu Micro-ATX. Jako první otestujeme řešení společnosti Intel s plnohodnotným notebookovým procesorem. Pokud jste až doteď po deskách těchto formátů jen pokukovali a váhali, tak tato deska vás svou cenou možná i přesvědčí. Název našeho článku totiž platí bez výhrad, a za avízovanou cenu máte možnost mít skutečně plnohodnotný počítač.

Reklama
Minipočítač za 5000Kč - Micro-ATX řešení od Intelu
i Zdroj: PCTuning.cz

Do této doby byl trh s mini, micro, pico a nano ATX deskami pevně v rukou koncernu VIA. Několik desek právě tohoto výrobce otestujeme v následujících týdnech, již jsou na cestě k nám do redakce. Dnes se ale podíváme na řešení konkurence, společnosti Intel. Čím je tato Micro-ATX deska zajímavá? Jedná se o úplně první "pokusný" výrobek tohoto giganta na poli procesorů. A podle toho co jsem měl zatím možnost vyzkoušet, a vy si to přečtete v našem testu je tato deska skutečně velice podařená.

Co se týče těchto "mini" řešení, ta byla vždy pro zákazníky na první pohled velice zajímavá a lákavá. Na druhý pohled ale téměř nepoužitelná, výkon byl totiž mizerný a v podobě starších VIA procesorů sotva stačil na přehrávání DVD disků. Co tedy s počítačem, který se sice vejde téměř do kapsy ale k ničemu se nehodí kvůli nízkému výkonu, že?

Uplatnění těchto malých počítačů by přitom bylo široké, například v automobilech nebo systému skutečně miniaturního domácího kina - zcela nehlučného. Použití jako file server nebo ftp server je také velice lákavá možnost. Rozšíření do těchto segmentů však bránila vyšší cena všech "mini" desek které jsou v současné době na trhu - nejlevnější začínají na 3500Kč s DPH. Většina těchto levnějších "Micro-ATX" desek je ale zcela nepoužitelná bez různých rozšiřujících modulů a karet což použití ještě prodražuje. Tato cena se mnohým zdála za "takovou hračku" zkrátka moc vysoká, to se ale právě teď mění.

Intel nasadil totiž u dnes testovaného modelu skutečně exklusivní cenu - 1500Kč s DPH! Ano za tuto cenu dostanete kompletní ihned použitelný "mini počítač". Stačí do něj osadit paměť a připojit harddisk - a je hotovo. Zcela tím odpadá nutnost různých duplikátorů, "riserů" a konvertorů pro monitory které nyní byly většinou nutné. Myslím že s tímto produktem by se používání Micro-ATX systémů mohlo značnou měrou rozšířit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama