Doporučené herní PC sestavy vyšší třídy: podzim 2018
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Doporučené herní PC sestavy vyšší třídy: podzim 2018

Doporučené herní PC sestavy vyšší třídy: podzim 2018

Petr Kupský

Petr Kupský

5. 12. 2018 04:00 36

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Vyšší třída nad 28 000 Kč – Intel 3. Vyšší třída nad 28.000 Kč – Intel: RAM, disky... 4. Vyšší třída nad 28.000 Kč – AMD 5. Vyšší třída nad 28.000 Kč – AMD: RAM, disky... 6. Nejvyšší třída nad 34.000 Kč – Intel 7. Nejvyšší třída okolo 34.000 Kč – Intel: RAM, disky... 8. Nejvyšší třída nad 34.000 Kč – AMD
9. Nejvyšší třída nad 34.000 Kč – AMD: RAM, disky... 10. Nejvyšší třída nad 40.000 Kč – Intel 11. Nejvyšší třída nad 40.000 Kč – Intel: RAM, disky... 12. Nejvyšší třída nad 40.000 Kč – AMD 13. Nejvyšší třída nad 40.000 Kč – AMD: RAM, disky... 14. Periferie 15. Kvalita zvuku integrovaného kodeku 16. Závěr

Konec podzimu se kvapem blíží a vánoční svátky jsou již na dohled. Nejvyšší čas se poohlédnout po hodnotných dárcích pro své bližní. S dalším dílem pravidelného přehledu herních počítačových sestav vyšší třídy bychom vás rádi inspirovali a byli nápomocni v tom, jak se zorientovat na trhu s počítačovými komponenty.

Reklama

Úvod

V polovině září jsme vám v rámci podzimního přehledu počítačových sestav představili návrhy herních počítačových sestav nižší a střední třídy v cenové kategorii do 22 000 Kč. Dnes se zaměříme na počítačové sestavy vyšší třídy, které budou opět rozdělené do tří cenových kategorií. Navážeme kategorií s cenou nad 28 000 Kč a skončíme nejvyšší kategorií s částkou nad 40 000 Kč. Stejně jako v případě nižších kategorií přichází i tento přehled herních počítačových sestav vyšší třídy po více než půlroční pauze od vydání jarního přehledu.

Výběr komponent pro herní sestavy vyšší třídy jsem vytvářel až na konci listopadu po období slevových akcí Black Friday, abychom se vyhnuli časově omezené nabídce zboží s neobvykle nízkými cenami. Přesto zůstává podzimní přehled zčásti ovlivněn podivným kolotočem okolo cen nedostatkových procesorů Intel způsobených nedostatečnou kapacitou výroby. Za své vzalo původní cenové rozložení jednotlivých modelů na trhu a nastávají situace, kdy dříve oblíbené slabší procesory jsou paradoxně prodávány dráž než dříve cenově nevýhodné procesory výkonnější. Typický případem je procesor Core i5 8400, který jsme v přehledu nahradili aktuálně levnějším Core i5 8500. Je otázkou kdy se ceny na trhu v této souvislosti konsolidují.

Díky půlročnímu odstupu se do výběru dostávají zajímavé novinky v podobě procesorů Intel deváté generace Coffee Lake Refresh a jim odpovídající základní desky s nejvyšší čipovou sadou Intel Z390. Platformu AMD pak doplnily základní desky s levnější čipovou sadou B450. Zásadní generační obměnou ve vyšším výkonnostním segmentu prošly grafické karty Nvidia, takže modely GeForce RTX 2070, 2080 a 2080 Ti nebudou i přes jejich neskutečně vysokou cenu v našem přehledu chybět. Aktuální inovace AMD v podobě grafických karet s jádrem Radeon RX 590 se projeví zřejmě až v zimním přehledu u sestav nižší a střední třídy.

Dobrou zprávou je, že dlouhodobě přemrštěné ceny modulů operačních pamětí DDR4 začaly konečně citelně klesat a v tomto trendu následují SSD disky, jejichž ceny jsou na sestupu dlouhodobě. V případě ostatních komponent (vyjma některých procesorů Intel) jsou pořizovací ceny víceméně stabilní.

Doporučené herní PC sestavy vyšší třídy: podzim 2018
i Zdroj: PCTuning.cz

Nového vítěze v kvalitě integrované zvukové části najdeme v aktualizované samostatné kapitole těsně před závěrem, kde pravidelně doplňujeme vybrané výsledky testů zvukových obvodů mnoha základních desek. Tabulky nyní zahrnují i nejnovější modely základních desek s čipovými sadami Intel Z390 a AMD B450. Tím vítězem je základní deska Gigabyte Z390 Aorus Xtreme, jenž naměřenou hodnotou SNR 115,2 dB(A) nastavuje svým soupeřům hodně vysokou laťku.

Opakovaně kritizujeme nešvar výrobců základních desek osazujících prehistorické zvukové čipy (Realtek ALC892, ALC 887) i do nejnovějších modelů. Jenže zpackat se očividně dá zvuková část desky i při použití nejnovějšího kodeku ALC 1220. Dokazuje to žalostný výsledek SNR 95,4 dB(A) u novinky stejného výrobce Gigabyte Z390 I Aorus Pro WiFi. Nebude rozhodně na škodu se s naměřenými parametry při výběru vhodné základní desky seznámit.

Mírně upravená koncepce

Celkovou koncepci přehledu sestav, používanou už od roku 2016, si stejně jako u nižší kategorie sestav lehce upravíme. Opět si představíme několik sestav rozdělených do samostatných kategorií, stanovených podle celkové pořizovací ceny základní sestavy bez operačního systému a periferií. Změna spočívá v tom, že u jednotlivých kategorií jsem zaměnil slůvko „okolo“ za „nad“. Tím si zvyšuji toleranci překročení výchozí částky rozpočtu pro levnější variantu „A“ sestavy v dané kategorii. Přestože takto nebudu nucen dodržet původní toleranci do výše tisíce korun, budu se i nadále snažit levnější sestavu navrhnout tak, aby se od výchozí částky vzdálila jen v nezbytně nutné míře.

Dražší varianta „B“ se bude pořizovací cenou i nadále pohybovat někde v intervalu mezi limity jednotlivých kategorií. Cena zde není tím rozhodujícím kritériem. Cílem je dosažení maximálního herního výkonu a současně optimální výbavy. Rozdíly mezi variantami „A“ a „B“ budou například v použití lépe vybavených základních desek, rychlejších disků, výkonnějších verzí grafických karet a luxusnějších skříní.

Nyní se již pojďme podívat, jak doporučené podzimní herní sestavy vyšší třídy vypadají. Ceny byly aktualizovány na konci listopadu (48. týdne) a mohou se již mírně lišit. Ke zjištění aktuální ceny slouží odkazy u jednotlivých položek, ukryté pod tlačítkem s ikonou nákupního košíku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama