MSI Trident X: Herní počítač s Core i7-9700 a RTX 2080
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek MSI Trident X: Herní počítač s Core i7-9700 a RTX 2080

MSI Trident X: Herní počítač s Core i7-9700 a RTX 2080

Z. Obermaier

Z. Obermaier

19. 11. 2018 03:00 21

Seznam kapitol

1. MSI Trident X, PC o rozměrech konzole 2. Představení, balení a specifikace 3. MSI Trident X – hardware I. (CPU, GPU) 4. MSI Trident X – Hardware II. (disky, paměť) 5. Detaily počítače a rozborka
6. BIOS a software 7. Zpracování, konektory, teploty a spotřeba 8. Výkon systému a přetaktování 9. Závěr

Řada herních počítačů MSI Trident byla vloni uvedená jako nejmenší herní PC na trhu. A skříň, kterou počítač má, je opravdu malá. To hlavní je ale uvnitř – nejvyšší model Trident X dostal upgrade na osmijádro Coffee Lake a grafiku Nvidia GeForce RTX s architekturou Turing. Herní výkon stroje je skvělý, zaplatíte za něj ale závratnou cenu.

Reklama

MSI Trident X, PC o rozměrech konzole

Všichni velcí výrobci hardware se snaží vyrábět malá PC ze svých vlastních komponent. MSI je v tomto směru nejdál, jelikož se nebojí experimentovat, což už mnohokrát dokázali bizarními počítači s brutálním výkonem i cenou a netradičním vzhledem. Za všechny třeba připomínám MSI Vortex. Co k tomu výrobce vede? Je to snaha neustále útočit na herní konzole, protože ty jim berou zákazníky i zisky. Všichni výrobci chtějí vyrobit počítač, který by plně konkuroval konzolím. Řada počítačů MSI Trident je tomu asi nejblíže, hlavně co se týká rozměrů.

Velikost počítače Trident (zde v bílé barvě) je podobná PS4 i Xboxu
i Zdroj: PCTuning.cz
Velikost počítače Trident (zde v bílé barvě) je podobná PS4 i Xboxu

Rozměrově jsem tedy v porovnání s konzolemi zajedno. Výhodou počítače je hlavně možnost dát dovnitř v podstatě cokoliv, tedy co se do malých rozměrů vejde. Také budoucí upgrade. Zde se fantazii výrobce meze nekladou. MSI zkoušelo několik strategií, zcela unikátní základní desku bez možnosti upgradu, nebo použití mobilních GPU modulů MXM v desktopu, také mobilní desku v desktopu (s mobilními paměťmi). Tentokrát je vše jednodušší. Počítač Trident X nese zcela běžné komponenty, základní desku i grafickou kartu. Také paměti a disky. Jak si ukážeme v detailech později, vše je upgradovatelné a vyměnitelné.

MSI Trident X 9th, model roku 2019
i Zdroj: PCTuning.cz
MSI Trident X 9th, model roku 2019

Při pohledu na model roku 2019, kdy se začne Trident X oficiálně prodávat, musíme říci, že skříň zůstala stejná jako dřív u modelů z roku 2017. Je jasné, že se nedostatek osmijader Intelu projevil i u tohoto počítače, dostupnost je odložená, až budou procesory. Šasí je tedy shodné, změnily se vnitřní komponenty. V roce 2017 MSI začalo pozvolna s procesorem Kaby Lake a čtyřmi jádry. Grafikou byla GeForce GTX 1060. V pozdějších verzích, byl výkon navýšen grafikou GeForce GTX 1070 a časem byl upgradován i procesor na Core i7-8700 (s K i bez něj). Aktuální model Trident X nabídne až GeForce RTX 2080 Ti a Core i9-9900K.

MSI Trident X: Herní počítač s Core i7-9700 a RTX 2080
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejvyšší konfigurace s Core i9-9900K a RTX 2080 Ti bude ale extrémně drahá, česká cena není zatím pevně stanovená, ale nebude nižší než 90 000 Kč. Další verze budou krapet levnější, já testuje model s Core i7-9700K a GeForce RTX 2080. Cena tohoto kompletu je 78 000 Kč. Nejlevnější je pak model se stejným procesorem ale s GeForce RTX 2070. Cena bude o několik tisíc nižší. Paměti jsou u všech kombinací stejné, 32 GB na 2666 MHz.

Hned v úvodu je zřejmé, že Trident X není vůbec levný. Naopak je celkem drahý, platíme zde za kompaktní design, který je tichý a výkonný. V podstatě jasný herní high-end. O kolik tato sestava vyjde dráž než podobně výkonné stroje, samozřejmě porovnáme. Zajímavé bude také srovnání výkonu Core i7-9700K s celkem malým vzduchovým chladičem s naším testem, kdy jsem použil vodní chlazení. Půjde procesor také přetaktovat, bude k tomu chlazení stačit? Prozkoumáme BIOS, aplikace na taktování od MSI, možnosti navýšení výkonu, spotřebu i hlučnost. Obstojí počítač s takto vysokou cenou? To zjistíme v článku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama