Co je to drahý telefon: Kdy je moc už jednoduše příliš?
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Co je to drahý telefon: Kdy je moc už jednoduše příliš?

Co je to drahý telefon: Kdy je moc už jednoduše příliš?

Michal Rybka

Michal Rybka

8. 3. 2019 03:00 84

Seznam kapitol

1. Zlato a diamanty 2. Za čtyřicet? 3. Pod dvacet tisíc? 4. Co vůbec dokážete využít? 5. Příliš levný

Když jsme měli s kolegy z AlzaTechu debatu o drahých telefonech, rychle se ukázalo, že se vlastně nejsme ani schopni shodnout na tom, co je to přesně drahý telefon. Je to vždy ten nejdražší model? Je to cokoliv nad dvacet tisíc? Je to telefon, který pořádně nevyužijete, protože má přehnaně bohatou výbavu? Jak vlastně definovat drahý telefon?

Reklama

Myslím, že se snadno shodneme na tom, co je to byzantinsky obscénně drahý telefon. Je to kus běžného hardwaru oplácaného ze všech stran zlatem a diamanty, protože saúdský princ a novoruský zbohatlík přece nebudou telefonovat z toho samého stroje jako běžní poddaní, kteří v dolech rubou sibiřský mech. Ne, tak to by rozhodně nešlo. To ani omylem!

A od toho jsme tu měli značky jako Vertu. která dokázala prodat Nokii E72 za 17300 liber. Jak to udělali? Vzali vnitřek telefonu a plášť udělali ze zlata. Celé se to jmenovalo Vertu Constellation Quest. Existovala i levnější verze pro méně majetné zbohatlíky – a tu můžeme vidět například na velmi rusky vypadajícím videu šťastného ruského majitele. Telefon nazývá „svojí vertuškou“, což naznačuje, jak silnou emoční odezvu mají takto bizarně vytvořené stroje pro obyvatelstvo jižních a východních chanátů.

Pokud jde o můj názor – je to exces a nevkus. Krachu Vertu nelituji, není to technologie, nebyla to technologická firma – byli to šperkaři.

Nejsem fanouškem samoúčelně drahých věcí, ale zcela akceptuji ty skutečně vychytané. Jenomže opět: Co je a co není exces? Jsou ohebné telefony exces? Do jisté míry ano, ale to už jsem diskutoval v jiné úvaze. Po zhlédnutí řady dem stále nemám pocit, že to je zařízení pro normální uživatele, ale výlučně pro někoho, kdo potřebuje jak tablet, tak mobil a nechce anebo nemůže nosit obě zařízení najednou.

Samsung Galaxy Fold má stát 1980 amerických dolarů. To je vcelku palba. Ano, je to první zařízení svého druhu, platí se na něm výzkum a vývoj. Všechny nové technologie jsou drahé, majitele takových strojů platí za exkluzivitu a teprve v případě, že skutečně uspějí, se začnou prodávat masově a cena jde dolů. Jako někdy fakt hodně dolů. Desktop s Pentiem 120 vás přišel na lidových pět tisíc liber, že ano – a splácení takového počítače byl úkol na několik let. Nejlevnější 4K televize se dá dnes koupit, pokud mě oči nešálí, za nějakých sedm tisíc korun, což je zlomek toho, co stály před pár lety.

Samozřejmě, je tam riziko, že nový koncept neuspěje a stane se technologickou raritou. Nemusíme chodit daleko, stačí si vzpomenout na 3D televize, které ještě před pár lety vypadaly jako přirozená evoluce zobrazovačů, než se technologie potichu opustila. Dnes v podobném limbu visí VR technologie: Jednak by měly kvalitativně růst, zároveň ale jejich cena radikálně neklesá – a to není dobré znamení. Zařízení, která nezabodují, obvykle nejprve ve své evoluci zamrznou a potom zmizí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama