Eurocom Sky X7C – Pracovní stroj s Core i7-8700K a GTX 1070
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Eurocom Sky X7C – Pracovní stroj s Core i7-8700K a GTX 1070

Eurocom Sky X7C – Pracovní stroj s Core i7-8700K a GTX 1070

Z. Obermaier

Z. Obermaier

13. 2. 2018 03:00 19

Seznam kapitol

1. Dostupný pracovní i herní notebook 2. Představení, balení a specifikace 3. Eurocom Sky X7C - hardware I. (CPU, GPU) 4. Eurocom Sky X7C - Hardware II. (disky, paměť) 5. BIOS a software 6. Zpracování, konektory a repro
7. Klávesnice, chlazení a výdrž baterie 8. Výkon procesoru (Core i7-8700K) 9. Herní testy (1920x1080) 10. Přetaktování GPU a CPU 11. Závěr

Dnes si ukážeme zajímavý herní i pracovní notebook Eurocom s ultra výkonným procesorem (desktopovým) Intel Coffee Lake Core i7-8700K a taktéž desktopovou GeForce GTX 1070, tentokrát už ale v o něco tenčím a lehčím těle. Přelomový procesorový výkon je ale vykoupen celkem vysokou cenou.

Reklama

Dostupný pracovní i herní notebook

Eurocom Sky X7C – Pracovní stroj s Core i7-8700K a GTX 1070
i Zdroj: PCTuning.cz

Eurocom, a jeho distributor v ČR – Goldmax, nabízejí DTR notebooky v několika kategoriích. V prvé řadě je odlišuje úhlopříčka displeje, která je ve dvou provedeních. Většina notebooků má 15,6" nebo 17,3" LCD displej. Pokud si zvolíte potřebnou velikost displeje, zbývá zvolit tělo počítače. Jelikož jde o DTR počítače, není v nabídce žádný tenký a kompaktní stroj, jak je známe od jiných výrobců „klasických“ přenosných počítačů. Nejtenčí počítač z nabídky má stále šířku těla přes 25 mm.

Nabídka výrobce čítá monstrózní herní stroje, krapet kompaktnější pracovní stanice, a poté lehčí počítače s nejmenšími rozměry a hmotností. My dnes testujeme počítač z kategorie pracovních. Je tedy kousek lehčí a kompaktnější než obrovské herní modely. Přesto jde samozřejmě o rozměrný notebook s patřičně vyšší hmotností. To vše je daň za v podstatě desktopový výkon, jelikož ten je zde bez kompromisů. Testovaný model je takovým univerzálním řešením, kdy jeho herní i pracovní výkon je maximální, v tomto případě ale v mobilnějším provedení než nabízí nejvýkonější, čistě herní stroje.

Notebook jako Desktop

Eurocom Sky X7C – Pracovní stroj s Core i7-8700K a GTX 1070
i Zdroj: PCTuning.cz

Výrobce osadil notebook zcela běžným desktopovým procesorem, a to ne ledajakým – ale tím nejvýkonnějším z produkce Intelu pro LGA 1151. Core i7-8700K nabízí v základu frekvenci 4,3 GHz a Turbo 4,7 GHz. Není zde žádné omezení ve výkonu. Notebook má zcela běžnou LGA1151 patici, je tedy možný budoucí upgrade. A tím nekončíme. Ani paměti nejsou nějaké levné DDR4 pro notebooky, s nízkým taktem ale přetaktované DDR4-2400 MHz značky Kingston (HyperX). Pevný disk nemůže být nic jiné, než NVMe SSD disk, tentokrát od ADATA (model SX7000). Což je jistě dobrá volba, možná to chtělo jen větší kapacitu. Tím nejdůležitějším je ale právě grafická karta.

Osazená grafická karta GeForce GTX 1070 je totiž výkonná jako její desktopová verze. I přesto, že desktopová verze má více prováděcích jednotek. V několika měřeních, dokonce mobilní čip nabízel i vyšší výkon než běžná verze pro desktop. Pokud tedy tvrdím, že tento počítač nabízí výkon jako desktop bez kompromisů, je to pravda. CPU, GPU, SSD, paměti – to vše je stejně výkonné jako na stolním stroji. Navíc je možné CPU i GPU přetaktovat, což nebývá u notebooků často k vidění, spíše to je opravdová rarita. Eurocom ale odemkl taktování v BIOSu.

Clevo = Eurocom

S notebooky značky Eurocom se setkáváme řadu let, jde o zajímavou alternativu „značkovým“ ultra herním strojům Alienware a dalších výrobců. Tchajwanská společnost Clevo je OEM výrobce, který vyrábí DTR počítače s nejvyšším výkonem, často osazené desktopovými komponenty, také plně upgradovatelné. Počítače Clevo odcházejí z továrny bez loga, nebo s logem na objednávku. Můžeme se s nimi setkat pod řadou značek, nejznámější je Sager, Eurocom, AVADirect, Prostar a další. Jsou jich desítky. Pokud máte o podobný stroj zájem, výrazně doporučuji prohlédnout cenu stejného modelu pod různými značkami, mnohdy se dá výrazně levněji koupit v akci Eurocom než ten samý Devil-Tech a další. Také doporučuji kupovat v EUR (pokud objednáváte přímo z amerického webu Eurocom), nikoliv v USD. Vyjde vás to o několik tisíc levněji. Zhruba stejnou částku ale zaplatíte i u českého distributora Goldmax, kde jsou navíc časté slevové akce (jedna právě probíhá).

Pracovní nebo herní stanice?

Jasnou devizou všech Eurocom (Clevo) strojů je možnost volby komponent ze široké škály, zejména u strojů s desktop paticí, je nabídka procesorů širší. V konfigurátoru lze vybrat z několika procesorů, v nabídce jsou Core i7-8700, Core i7-8700K a Core i5-8600K. Osadit lze ale kterýkoliv Coffee Lake, otázkou je podpora BIOSu. V nabídce je několik typů Nvidia grafických čipů. Zvolit můžeme GeForce GTX 1080, GTX 1070 nebo GTX 1060, nabídka profi GPU u tohoto modelu chybí. Co se týká displeje, v nabídce jsou čtyři. První dvojice je FHD 1920 × 1080 s TN nebo IPS (120 Hz) panelem. Dále lze mít 120 Hz TN s rozlišením 2560 × 1440. Nejvyšší model je 4K displej s IPS a plným AdobeRGB pokrytím. My dnes testujeme základní FHD panel.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama