Jak jsem si (skoro) zamiloval bezdrátová sluchátka
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Jak jsem si (skoro) zamiloval bezdrátová sluchátka

Jak jsem si (skoro) zamiloval bezdrátová sluchátka

Michal Rybka

Michal Rybka

2. 2. 2019 03:00 67

Seznam kapitol

1. Bezdrátová minulost 2. Placebo 3. I do Kolbenky 4. Do uší 5. Ten umí to a ten zas tohle...

Bezdrátová sluchátka jsou v podstatě nutností, protože jack je stále vzácnějším jevem. Díky tomu si můžeme koupit dražší sluchátka než dřív – a s jistotou, že jim časem umře baterka, takže si poběžíme pro další. Bezdrátová sluchátka přesto mají svoje výhody – a začínají být celkem použitelná.

Reklama

První generace bluetoothových sluchátek byly kusy povětšinou příšerné. Jeden kus se mi rozkládá na skříni: Vyrobila ho firma, která se specializovala na počítačové příslušenství a nějak jim uniklo, že materiály stárnou, takže se oddělila kůže náušníků, které utrhly expandující napěchované molitany či co to je. Plus se nedaly poslouchat za chůze, protože tlačítka pro ovládání hudby byla v plastu položena volně a rachtala. Žádná škoda to nebyla, protože sluchátka měla tak mizerný link s telefonem, že ho zarušilo semaforové pojítko na dobrých sto metrů.

První uživatele podobných sluchátek jsem považoval za hybrid mezi nadšencem, pozérem a masochistou, protože všeobecně dostupné kusy nevynikaly ani podáním audia a ani stabilitou spojení. Desítky výpadků denně byly celkem normální a jednou se mi po průjezdu metra rozhádal telefon a sluchátka takovým stylem, že jsem obě zařízení musel rebootovat, abych je zase sbratřil. Ano, technorevolucionáři si možná mysleli, že s „utrženými sluchátky“ vypadají cool, ale já věděl, že při každé cestě po venku ve skutečnosti trpí pravidelnými výpadky audia, asi jako když přehráváte mizernou audiokazetu. To takové drátové špunty od Shure – to bylo něco jiného! Třípásmové, se skvělým podáním audia a boží izolací, podstatně lépe vynaložených pět tisíc korun!

Popravdě – dodnes mě překvapuje, jak příšerný shit jsou schopní výrobci vypustit na trh a prodávat ho za lidovou tisícovku. Drátová sluchátka Marshall Major II se prodávala za třináct stovek – a nabídla excelentní pasivní izolaci, výměnné náušníky, robustní provedení, možnost zapojit kabel napravo i nalevo a dokonce i pass-through, takže z jednoho zařízení mohli poslouchat hudbu dva lidé. Zvuk je hutný, ale solidní – v bezdrátovém světě nic podobného za stejné peníze neseženete. Pokud jste chtěli stejný model v bezdrátové verzi, připočtěte si k ceně litr. U Marshall Major III je cenový rozdíl mezi drátovou a bezdrátovou verzí ještě větší – skoro dva tisíce!

Leč proč nepodojit dav, když to jde tak pěkně! Apple otevřel cestu – a ukázal, že špunty do uší nemusí stát pod litr, ale klidně za ně můžete chtít pět tisíc. Jsou lidi, které cena sluchátek tak oblbla, že jsou přesvědčeni, že „Airpody jsou ta nejlepší sluchátka vůbec“. Ne, nejsou – už jen kvůli kompletně chybějící akustické izolaci, takže pokaždé, když vidím člověka s Airpody, mám chuť mu popřát upřímnou soustrast – a vím, že by to slyšel. Je to dobře fungující headset, ale na poslech hudby venku to opravdu není dobrá volba – a cena by mi přišla adekvátnější zhruba na polovině.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama