OLED displeje: Opravdu to nejlepší pro vaše oči ?
i Zdroj: PCTuning.cz
Monitory Článek OLED displeje: Opravdu to nejlepší pro vaše oči ?

OLED displeje: Opravdu to nejlepší pro vaše oči ?

Z. Obermaier

Z. Obermaier

21. 3. 2021 03:00 51

Seznam kapitol

1. Technologie OLED displejů 2. OLED vs LED LCD 3. Modré světlo škodí spánku 4. Výhody a nevýhody OLED 5. Asus představuje OLED notebooky

Už téměř deset let čekáme na větší rozšíření OLED displejů v počítačovém průmyslu. Skvělé barvy, kontrast, opravdová černá, rychlá odezva a méně škodlivého modrého světla. V televizorech nebo mobilních telefonech už se s nimi nějaký čas setkáváme. Nastala konečně doba si OLED pořídit kromě obýváku i pro hraní a práci?

Reklama

Technologie OLED displejů

Vyprávět v roce 2021 o technologii OLED displejů je opravdovým „nošením dříví do lesa“. Tato technologie není nová a zřejmě většina čtenářů má jasné povědomí o principu těchto zobrazovacích panelů. Navíc mnozí z vás už OLED dlouhé roky používají na mobilech a třeba i v obývácích na TV. K herním počítačům a do notebooků ale stále OLED panely masivně nepronikly. To se asi teď změní.

OLED monitor DELL AW5520QF za cca 70 000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz
OLED monitor DELL AW5520QF za cca 70 000 Kč

Aby byl článek kompletní, zopakujme si základní principy technologie OLED panelů a jejich vývoj. Spíše než technickými detaily se ale chci v článku více zabývat opomíjenou vlastností OLED displejů, vlivem na lidský zrak a zdraví.

První funkční OLED dioda byla vyrobena společností Kodak už v roce 1987. Její princip spočíval umístění organické vrstvy mezi dva póly vodiče, kde interakcí elektronů a „děr“ došlo k emisi světla. Organická vrstva dala OLED také název (Organic Light Emitting Diode). Současné panely OLED využívají stále stejný princip, zdokonalují se jen použité materiály a postupy výroby displejů.

V nejmodernějších displejích OLED je mezi katodou a anodou umístěno několik organických vrstev, jedna přivádí elektrony, druhá „díry“ a v té prostřední se pak střetávají. Přivedením napětí do určitého místa vrstvy pak přemění tok elektronů a „děr“ v emisi světla. Jelikož světlo vytváří přímo organická vrstva, není nutné žádné zadní podsvícení. Černá může být opravdu černá, jelikož skrze ní neprochází žádné světlo z pozadí.

Vznikající fotony prochází z organické vrstvy do poslední, skleněné vrstvy. Na této vrstvě se rozlišují pasivní a aktivní OLED displeje. Pasivní jsou vhodné pouze pro jednoduché obrázky, text nebo symboly. Často je vidíme na různých pumpách vodních chlazeních, základních deskách, grafikách a dalších menších displejích. Aktivní matice je pak jediná možnost pro displeje k počítačům, mobilům a TV. Proti pasivním OLED mají aktivní obrazovky pro každý subpixel dvojici tranzistorů, to omezuje blikání bodů, zvyšuje průtok proudu a zvyšuje jas.

Jak vzniká světlo v OLED displeji (zdroj: TheEngineeringKnowledge.com)
i Zdroj: PCTuning.cz
Jak vzniká světlo v OLED displeji (zdroj: TheEngineeringKnowledge.com)

Za zmínku ještě stojí srovnání OLED obrazovek. Asi největšími konkurenty jsou Samsung a LG. Sám mám OLED TV od LG už řadu let a na obraz nedám dopustit, kdyby to bylo ale na mě, volil bych raději plazmu. Také AMOLED v Samsungu jsem zažil už od první generace, stejně tak u mě našlo uplatnění OLED v brýlích na virtuální realitu.

Jedním z velkých problémů OLED je nízká životnost subpixelů pro modrou barvu. Mají až desetkrát kratší životnost než zbývající barvy. Samsung to řeší dvojnásobnou velikostí modrých subpixelů, díky čemuž není potřeba takový jas (a napětí) pro modrou barvu a subpixel vydrží déle. LG používá jiný způsob s bílými subpixely a barevnými filtry. Která obrazovka je lepší je ale těžké říci, to musí posoudit uživatel dle svých dojmů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama