Test deseti gamepadů pro PC – pořádné herní nářadí je základ
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Test deseti gamepadů pro PC – pořádné herní nářadí je základ

Test deseti gamepadů pro PC – pořádné herní nářadí je základ

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

16. 1. 2018 03:00 46

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Lowend a nižší střední třída 3. Střední třída pro všechny 4. Vyšší třída 5. Závěr a doporučení

Univerzální a kvalitní gamepad by neměl v pařanské výbavě chybět. Není tak specializovaný jako volant a tudíž najde využití v mnoha žánrech. Tvrďáci samozřejmě vystačí jen s klávesnicí a navíc bez kláves, ale možnost chňapnout ovladač, svalit se na pohovku či postel a hrát, by mohla být lákavá i pro ně.

Reklama

Úvod

Pokud právě sháníte kvalitní gamepad, jste na správné adrese. V dnešním článku se podíváme na deset gamepadů v cenovém rozmezí od dvou set až po tisíc a něco českých kreditů.

Dobrý gamepad přispívá k lepšímu hernímu zážitku a mnohdy zvýší i hráčův um a výkon. Je jasné, že není vhodný pro všechny hry, takové 3D akce jsou typickým zástupcem neporazitelného dua klávesnice a myši. Ale sportovní hry, bojovky, závody a spousty dalších, tam lze gamepad dobře využít.

Test deseti gamepadů pro PC – pořádné herní nářadí je základ
i Zdroj: PCTuning.cz

Testované nářadí se od sebe liší velice výrazně. Až mě zarazilo, jak je cena vypovídající hodnotou. Za málo kreditů je i málo kvality, což samozřejmě neplatí vždy, ale na gamepady to sedí. Lowend cenou i provedením, střední třída je prostě uprostřed a elita se shovívavě usmívá ze své polstrované lóže. Ovšem i v lepší společnosti se najde lempl či nedodělek, ale to všechno se dozvíte v příslušných kapitolách.

Zapůjčené vybrané kusy jsem podrobil svému ďábelskému stisku, otestoval při kalibraci, jaký mají triggery a páčky rozsah a pak je prohnal ve Forze Horizon 3. Ta gamepad využije naplno a lehce se projeví nedostatky, když trigger funguje skokově, nebo je v páčkách mrtvá zóna a nefunguje plný rozsah. Zároveň se při prasení ozvou vibrace a s nimi karpální tunel. Lze tedy podotknout, že Forza Horizon 3 je téměř ideálním prostředím pro řádný test. A nezapomněl jsem ani na ovládací kříž, neboli D-pad, kterým se dá přepínat menu a hlavně vypnout rádio. To je vůbec nejdůležitější věc ve hře, protože hudební doprovod Forzy a můj vkus jsou kompatibilní asi jako České dráhy a přesný jízdní řád. Tedy vůbec.

Test deseti gamepadů pro PC – pořádné herní nářadí je základ
i Zdroj: PCTuning.cz

Všechny vehementy mají podporu XInput a některé i DirectInput, ale to patrně nemá dnes valný význam. XInput dávno vyhrál, všechny hry fungují na Xku a DI upotřebíte jen v nějakých vykopávkách z dob, kdy Mrtvé moře ještě žilo.

Důležitější bude spíš rozmyslet si, zda chcete gamepad drátový nebo bezdrátový. Kabel má jasnou výhodu v napájení a nepotřebnosti baterií. S bezdrátem se zase můžete vyvalit na kavalec a na dmoucí pupek si postavit pivsona. Rovněž odpadá další kabel, do kterého se dá zamotat, případně o něj zakopnout. Ideální je, pokud gamepad zvládá oboje, tedy jak bezdrátovou komunikaci, tak i připojení kabelem.

Modely jsem rozdělil do tří kapitol podle cenové relace. Rozpětí cen v obchodech je u některých modelů značné, ale v zásadě jsou oceněny tak, že patří do své třídy. Nikdo snad nečeká, že za dvě stě kreditů dostane luxusní gamepad, který utře pot z čela při tuhé pařbě. A naopak, za litr už očekávám, že dostanu do svých pracek kus kvalitního materiálu. Dost ale plkání, jdeme na testy.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama