RTX 3060: Mining Hashrate a Resizable BAR na Intel X299
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek RTX 3060: Mining Hashrate a Resizable BAR na Intel X299

RTX 3060: Mining Hashrate a Resizable BAR na Intel X299

Z. Obermaier

Z. Obermaier

8. 3. 2021 03:00 16

Seznam kapitol

1. Resizable BAR pro všechny! 2. Co je Resizable BAR 3. Asus RTX 3060 TUF OC 4. Nastavení systému a podpora her
5. Testovací systémy a specifikace 6. Měření herního výkonu 7. Těžíme kryptoměny na RTX 3060! 8. Hodnocení a závěr

Když AMD uvedlo technologii Smart Access Memory exkluzivně pro svou platformu a grafiky, oznámil Intel a Nvidia, že na svých systémech umožní totéž. První grafika, která reBAR podporuje je RTX 3060. A my ji vyzkoušíme na starším Intelu X299. Funguje to!

Reklama

Resizable BAR pro všechny!

AMD při uvedení Radeonů řady 6000 a nových Ryzenů, také oznámili technologii Smart Access Memory. SAM je funkce, která umožňuje zefektivnit přenos dat z operační paměti počítače do paměti grafické karty. AMD k tomuto kroku přistoupilo, protože ví, že úzká sběrnice nových Radeonů i přes Infinity Cache systém je v jistých případech limitujícím faktorem výkonu. Více si o této funkci povíme v samostatné kapitole.

RTX 3060: Mining Hashrate a Resizable BAR na Intel X299
i Zdroj: PCTuning.cz

Když konkurence viděla, že AMD umožní vymáčknout ze své platformy nějaký výkon navíc, samozřejmě to také potřebovali mít. Nvidia ihned ohlásila, že tuto funkci na svých grafikách také zpřístupní. I když osobně se domnívám, že u highend grafik se širokou sběrnicí a rychlými GDDR6X to nemá smysl. Proto také Nvidia nabízí tuto funkci jako první u low endu RTX 3060 a mobilních čipů, kde dává smysl (mají 192-bit a 256-bit sběrnici). Sice bylo oznámeno, že se dočkají i RTX vyšších tříd, ale tam tipuji dopad na výkon velmi malý a zbytečný. To ale teprve uvidíme.

Po Nvidii přispěchal také s oznámením podpory i Intel a musím říci, že nelhal. Frekvence update mikrokódu jeho procesorů je nebývalá a nezvykle častá. Podmínkou správné funkce je právě aktuální mikrokód update vašeho procesoru, což také probereme detailněji v jedné z kapitol. V tuto chvíli tedy funguje SAM na platformě AMD 500 (400 pokud je BIOS) s Radeony 6000 a procesory Ryzen 5000. AMD plánuje podporu také u Ryzenů 3000/2000.

Starší čipsety Intel také

Celkem překvapení bylo, že tato technologie se netýká jen platforem PCIe 4.0. Což jsou právě AMD a Intel Z590/Rocket Lake, ale i starších procesorů a čipsetů Intelu. Asus, MSI, EVGA a Gigabyte oznámili, že uvedou podporu i u desek s čipsetem Z390 a Z490. Samozřejmě jen u vybraných desek vyšší třídy. Očividně tedy nezáleží ani na procesoru, ani verzi rozhraní PCIe. Podpory této funkce se dočkají i nejvyšší modely platformy X299. Beta BIOS již vyšel a jelikož tuto platformu stále používám, to vyzkouším právě na ní jako na jedné z nejstarších. Tím zjistíme, zdali má cenu čekat na přidání této funkce i do starších desek řady Z300. Podobně na tom budou i další výrobci desek, očekávám od poloviny měsíce kampaň na podporu této funkce u mnoha výrobců.

RTX 3060: Mining Hashrate a Resizable BAR na Intel X299
i Zdroj: PCTuning.cz

Ptáte se proč od poloviny měsíce? Nvidia v únoru oznámila, že v druhé polovině tohoto měsíce bude možné stáhnout vBIOS pro další karty Founders Edition karty z řady GeForce RTX 30. Zároveň už jsou ke stažení ovladače a BIOSy k některým deskám. Zdali to Nvidia splní a stihne vše uvést do konce měsíce, je zatím brzy hodnotit. Já tento článek beru jako první část ze dvou. V této se zaměříme na platformu PCIe 3.0 X299 a v druhém to samé otestuji na PCIe 4.0 Z590 s Rocket Lake čipem Core i9-11900K. Uvidíme, zdali bude na této platformě ve výkonu rozdíl. Mezitím také kolega chystá test na Intelu Comet Lake s Radeonem 6000 i RTX 3060, já ale hodlám otestovat Resizable BAR jen na GeForce.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama