Těžte BTC doma pomocí GPU – návod pro začátečníky 
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Těžte BTC doma pomocí GPU – návod pro začátečníky 

Těžte BTC doma pomocí GPU – návod pro začátečníky 

Z. Obermaier

Z. Obermaier

22. 2. 2021 03:00 124

Seznam kapitol

1. Bitcoin roste do nebes... už zase! 2. Návod pouze pro začátečníky 3. Těžení ETH doma na GPU 4. Co to je „Hash pool“ a jak funguje
5. Výdělek jednotlivých komponent 6. Založení BTC peněženky 7. Závěr – těžit nebo nikoliv?

Bitcoin těžit pomocí GPU nejde. V praxi se těží jiné měny, ale výplatu dostanete v Bitcoinu. Nová krypto horečka je v plném proudu a krypto se těží naprosto všude. Proč si nevydělat nějakou korunu, dokud to jde. Ukážeme si i založení ETH a BTC peněženky.

Reklama

Bitcoin roste do nebes... už zase!

Klesne ještě někdy cena třeba pod 30 000 dolarů?
i Zdroj: PCTuning.cz
Klesne ještě někdy cena třeba pod 30 000 dolarů?

I naprostí laici zaznamenali, že Bitcoin se za posledních pár měsíců zhodnotil o stovky procent. Několikrát týdně mám hovor od známých, kteří v rádiu nebo v médiích něco o Bitcoinu a jeho raketovém růstu slyšeli a zajímá je jak se tohoto šílenství také zapojit. Kromě toho se množí v mailu i fórech dotazy jak těžit nebo koupit Bitcoin i od lidí, které to až doteď vůbec nezajímalo. Nastal tedy čas opět po čtyřech letech oprášit náš návod, jak snadno přijít k Bitcoinům pomocí těžení doma grafickou kartou. Je vám asi jasné, že BTC přímo těžit na GPU už nejde, ale dá se těžit něco místo něj a BTC za to dostat nebo ho potom směnit.

Kryptohorečka navždy...

Původní myšlenka geekovského Bitcoinu jen v rychlosti: Bitcoin se měl stát alternativou běžným penězům, kdy by si určitá komunita příznivců (a časem i část veřejnosti) posílala platidlo mezi sebou a zdarma, nebo velice levně po celém světě, bez omezení a do několika málo sekund. Zpočátku to tak fungovalo, platili jsme celými Bitcoiny (nikoliv částmi) za obsah na webu, v ČR byl známý František Fuka, který přijímal za obsah svého webu o filmech platbu v BTC. Nedávno si prý za 15 milionů koupil za tyto Bitcoiny dům za Prahou.

Velcí hráči pumpují peníze do Bitcoinu a ten utrhl ze řetězu, CC BY 2.0, Link
i Zdroj: PCTuning.cz
Velcí hráči pumpují peníze do Bitcoinu a ten utrhl ze řetězu, CC BY 2.0, Link

Tohle všechno už ale není pravda, vše je jinak. Jak rostla cena Bitcoinů nabaloval se na něj zcela jiný uživatel, než ten, komu byl původně určen. Přišli zločinci, mafie, prádelny peněz, odmítači placení daní a řada podobných živlů. Pro ně všechny Bitcoin splňuje vše, co není možné beztrestně dělat v běžném finančním světě – schovat peníze před autoritami.

Zálibu v Bitcoinu našli finanční spekulanti, ať už ti poctiví a zavedení, nebo ti pokoutní. Také samozřejmě veřejnost, malí střadatelé a samozřejmě i velcí hráči. Banky, celebrity a Elon Musk.Tento obrovský nárůst zájmu o Bitcoin zvýšil nejen jeho cenu, ale hlavně počet transakcí v Blockchainu, což je problém – Bitcoin už dnes není moc moderní. Naopak je zastaralý, tedy z pohledu struktury a kapacity transakcí. Výše zmíněné vedlo k nárůstu ceny transakcí, a to do té míry, že už se malé transakce vůbec nevyplatí. Také se významně prodloužila doba schválení transakce. Bitcoin jako platidlo skončil, už je to jen komodita na spekulace a držení konvertovatelné měny (ideálně USD).

Nyní jsme svědky druhé Bitcoinové horečky, ta první přišla v roce 2017 kdy cena na krátko vystřelila na 20 000 USD. Pak byl až do loňska relativně klid a kdo nakoupil, dobře udělal. Na konci roku 2020 se spustila lavina, která ještě stále jede a nabaluje na sebe další a další masu. Cena je nyní 52 000 USD, což je naprosto šílené. Prognózy hovoří o ceně 100 000 USD do konce roku. Co to znamená? Nic dobrého.

Dokud tohle šílenství potrvá, nepůjde koupit žádná grafika, anebo bude její cena desetinásobná. Pokud vám geForce RTX 3080 dnes vydělá 8000 Kč měsíčně, nedá se čekat pokles zájmu. Trochu se bojím, že tato krypto těžební horečka neskončí už nikdy, to by se musela cena BTC a ETH zcela zhroutit. A to není v dohledné době reálné.

Nekupujte BTC, nějaké vytěžte!

Těžte BTC doma pomocí GPU – návod pro začátečníky 
i Zdroj: PCTuning.cz

Ve chvíli, kdy píši tento článek je cena jednoho Bitcoinu kolem 52 000 USD, tedy 1,1 milionu Kč. Za tyto ceny Bitcoin rozhodně nekupujte! Svou šanci jste propásli když byl levný (já vám vloni několikrát radil kupovat). I kdybyste nyní koupili a cena opravdu stoupla na 100 000 USD, vyděláte jen 100 %. Je to ale nejisté, počkal bych na nějaký výkyv dolů. O tom ale článek není.

Když říkám: nekupujte, neznamená to, že nemáte BTC chtít. Nějaké si vytěžte pomocí hash pool webů, protože to vyjde levněji než je koupit. O tom bude dnešní článek, zdali se vyplatí těžit jednoduchým způsobem Bitcoin pomocí běžných GPU. Tento článek se nebude zabývat profi těžením, farmami, speciálním distribucemi Linuxu, těžením alternativních kryptoměn, úpravou BIOSů, laděním a obchodováním s výkonem. Náš první návod je určen naprostým laikům s jednou nebo několika GPU, kteří si zcela bez starostí a složitého nastavování chtějí (pokud nehrají hry) vydělat nějaké USD, nebo lépe uložit pár setin (desetin) Bitcoinu měsíčně do své peněženky.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama