Co je to NAS a na co se hodí mít malý server
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Co je to NAS a na co se hodí mít malý server

Co je to NAS a na co se hodí mít malý server

Hynek Fiala

Hynek Fiala

26. 4. 2021 11:00 30

Seznam kapitol

1. Malý server pro každého 2. Ne každý disk je pro NAS vhodný 3. Jak se postarat o bezpečnost dat 4. Další volitelná rozšíření pro NAS 5. Zapojení kamer do NAS 6. Další užitečné funkce

Network Attached Storage nebo zkráceně NAS znamená datové úložiště v síti. Většina čtenářů našeho serveru asi tuší nebo rovnou dobře ví, k čemu takové zařízení slouží. Ale pokud ještě nemáte představu, k čemu všemu se dá takový malý server v síti využít, čtěte dále.

Reklama

Malý server pro každého

V dřevních dobách počátků výpočetní techniky byl jeden počítač v domácnosti velká paráda. Jenom největší blázni tahali svoje na tu dobu opravdu hodně drahé mašiny v ceně zánovního Favorita ke kamarádům, kde se je snažili propojit přes paralelní laplink a pomocí emulačních programů vyrobit něco jako síť. A po ní posílat veledůležitá data, tedy ehm hrát Doom. Za těch pár desítek let se hodně změnilo a sítě jsou dneska všude. Svůj počítač má dneska už v podstatě každý člen domácnosti a k tomu samozřejmě ještě mobil, takže další mašiny. A všechno je to zapojené do sítě ať už bezdrátově přes nějakou tu wi-fi nebo poctivě kabelem přes ethernet.

Co je to NAS a na co se hodí mít malý server
i Zdroj: PCTuning.cz

Přestože jsou všechna zařízení v podstatě v jedné síti, stejně pořád většina uživatelů běhá s větší či menší flashkou a brblá, jak dlouho ten přesun filmů nebo jiných veledůležitých a zaručeně legálních balíků dat trvá. Speciálně za pomoci flashek z doby krále klacka, které kopírují závratnou rychlostí v řádek stovek kilobajtů za sekundu. A právě v tu chvíli oceníte hlavní benefit NAS, který funguje jako takový malý server a je jedno, jestli doma nebo v kanceláři.

Kapesní server domů i do kanceláře

Představte si NAS jako takový malý server pro ukládání vašich dat, hezké balení v malé úhledné krabičce. Zapomeňte na obrázky z datových center, kde stojí velké skříně plné blikajících a hučících beden. Tady je vše potřebné schované v decentním boxu, jen o málo větším než samotné disky, které do něj osadíte. Ty nejlevnější mají pozici na jeden, běžně si poradí se dvěma, ale pro náročnější uživatele jsou i modely pro čtyři a více disků. I přes malé rozměry poskytne NAS naprostou většinu funkcí, které od plnohodnotného síťového serveru čekáte. A obslouží stejně dobře domácnost jako i menší firmu.

Všechna data na jednom místě

I když jsou dneska vlastně všechna zařízení připojená v síti, ze zvyku s počítačem pracujeme podobně, jako kdyby byl sám na pustém ostrově. Mám tady pro tebe nový dokument, archiv, video, chceš ho nahrát? Jasně, dej mi to na flashce. Špatně. Dej mi ho do sítě na disk.

Kapacita NAS je v podstatě omezená pouze ochotou investovat do velkých disků. Čím větší na začátku pořídíte, tím víc sdíleného místa dostanete. A ty sdílené terabajty budou potom snadno dostupné všem počítačům a částečně i mobilům připojeným v síti. Síťový disk se dá ve Windows snadno připojit a namapovat pod zvolené písmeno, takže v počítači s ním budete pracovat stejně jako s klasickým diskem. Nebudete tak muset řešit, jestli notebook s 256 GB SSD bude mít dostatečnou kapacitu a kam si v něm uložit svojí sbírku videí.

Co je to NAS a na co se hodí mít malý server
i Zdroj: PCTuning.cz

Trezor pro vaše data

Důležitým faktorem je také bezpečnost dat. Pouze ty nejlevnější z nejlevnějších NAS serverů mají jen jednu pozici na disk. Jenže pokud umře, bude vašim datům ouvej. Jakmile máte ale možnost osadit disky dva, už lze nastavit zrcadlený zápis a data jsou relativně v bezpečí, protože jsou duplicitně na obou osazených discích. Pokud by jeden náhodou odešel do křemíkového nebe, pořád jsou data uložená duplicitně na tom druhém. Nevýhodou je, že celková kapacita takto zapojených disků je poloviční, protože jsou na nich tatáž data uložená dvakrát. Ale před poruchou jednoho z disků jste v bezpečí. A pokud si připlatíte za NAS se třemi nebo více pozicemi, díky technologii RAID 5 budete data číst rychleji, nebudete se o ně muset bát a ještě získáte o něco více místa než při zrcadleném zapojení.

Zálohování všech dat

Protože hlavní účel NAS serveru je ukládání dat, byla by škoda ho nevyužít pro pravidelné zálohy všech podstatných věcí v připojených počítačích. Výrobci NAS na to samozřejmě myslí a součástí dodávaného balíku nástrojů jsou i programy pro průběžné zálohování dat. Můžete si nastavit backup jednou za pár dní, po několika hodinách nebo při jakékoliv změně hlídaných souborů. Záloha běží na pozadí, nic nemusíte řešit a pokud se něco pokazí, máte k dispozici několik posledních verzí postiženého souboru.

Co je to NAS a na co se hodí mít malý server
i Zdroj: PCTuning.cz

Správa uživatelů

Jako každý správný server i NAS vám dá do rukou nástroje, jak omezit a kontrolovat přístupy jednotlivých uživatelů v síti. Můžete snadno limitovat přístup k některým složkám pro vybrané jedince, povolit pouze čtení a zakázat zápis tam, kde nechcete aby vám data někdo měnil.

Síťové tiskárny

Pokud máte doma nějakou starší spolehlivou tiskárnu, která se ještě nepřipojí sama na wi-fi, tak ji snadno zapojíte do NAS serveru a nasdílíte všem uživatelům v síti. Prakticky jakákoliv tiskárna s USB bude fungovat minimálně pro tisk. Multifunkce jsou pak občas trochu sázka do loterie a je lepší ověřit na stránkách výrobce NAS, jestli bude jejich skener fungovat také po síti.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama