2 TB SSD Adata XPG SX8100: Solidní výkon a cena
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek 2 TB SSD Adata XPG SX8100: Solidní výkon a cena

2 TB SSD Adata XPG SX8100: Solidní výkon a cena

Z. Obermaier

Z. Obermaier

18. 2. 2020 15:00 21

Seznam kapitol

1. Nové NVMe disky Adata s Realtek 2. Představení disku 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy malých souborů (nejdůležitější) 5. Testy malých souborů (důležité)
6. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 7. Syntetické testy – body 8. Start Windows a shrnutí výkonu 9. SLC cache a vliv teploty na výkon 10. Závěr

Dnes otestujeme zajímavý disk, který Adata oznámili před půl rokem, ale na trh dorazil až nyní. Předností je dobrá cena a pěkná kapacita 2 TB. Zajímat nás bude ale hlavně použitý řadič Realtek. Disk obsluhuje čtyřjádrový kontrolér RTS5762, se kterým se Realtek snaží proniknout do highendových disků NVMe.

Reklama

Nové NVMe disky Adata s Realtek

Společnost Adata v poslední době uvedla několik novinek na poli NVMe SSD disků. Nejzásadnější moment je samozřejmě PCIe 4.0 disk GAMMIX S50, který jsme nedávno testovali. Jako noví zástupci disků pro PCIe 3.0 se pak na trhu objeví SX8800 Pro, SX8100 a GAMMIX S40G. Ve výkonu a parametrech se mnoho neliší od modelu SX8200, který tyto novinky nahrazují. Zajímavé jsou kvůli použitému řadiči. Poprvé se na trh dostává high endový řadič NVMe od společnosti Realtek. Jak se tento řadič osvědčí v praxi, ukáže dnešní recenze.

2 TB SSD Adata XPG SX8100: Solidní výkon a cena
i Zdroj: PCTuning.cz

Je evidentní, že vstoupit do zatuchlých vod highendových řadičů NVMe není snadné. Tento trh pevně drží výrobci Phison, Samsung, Intel, Marvell a SMI. Realtek řadu svých řadičů NVMe představil už v roce 2018, Adata jako první pak ukázala disky vloni na podzim. Na trh se ale dostávají až nyní, po půl roce. Jiní výrobci zatím kontroléry Realtek do nabídky nezařadili.

Následující dva obrázky srovnávají starší model SX8200 Pro (nahoře) a novinku SX8100. Rychlost čtení bude podobná, ovšem zápis se značně liší. Novinka je výrazně pomalejší. Také výkon kontroléru při náhodném zápisu a čtení je významně nižší. Pro milovníky nejvyššího výkonu disky s kontrolérem Realtek asi nebudou tou správnou volbou.

2 TB SSD Adata XPG SX8100: Solidní výkon a cena
i Zdroj: PCTuning.cz

2 TB SSD Adata XPG SX8100: Solidní výkon a cena
i Zdroj: PCTuning.cz

Všechny novinkové disky Adata používají paměťové čipy Micron s potiskem Adata, což je dnes naprostá špička, není mnoho firem, které by 3D TLC čipy vyráběly. Použitý kontrolér je nejnovější čip od Realtek, označený RTS5762. Hlavní je podpora LDPC ECC funkce, vestavěný RAID engine, podporuje nový NVMe standard 1.3. Ještě se jím budeme více zabývat u popisu disku.

Nejdůležitější vlastností TLC SSD je SLC caching. Výrobce Adata uvádí, že disk SX8100 2 TB zapisuje data rychlostí 3,0 GB/s. To jsou pěkná čísla, my už ale víme, že platí pouze pro prvních několik (možná desítek) sekund, kdy je aktivován SLC caching. Nikoliv pro celou plochu disku! Výrobce Adata tuto skutečnost ve specifikacích uvádí, což jej šlechtí. Neznáme ale kapacitu cache, musíme to vyzkoušet sami.

2 TB SSD Adata XPG SX8100: Solidní výkon a cena
i Zdroj: PCTuning.cz

Dostupné kapacity modelu SX8100 jsou tři. Začínáme na 512 GB a končíme na 2 TB. České ceny nejsou známé, disky nejsou dostupné v žádném obchodě. V Německu pořídíte SX8100 2 TB za 6800 Kč. Záruka od výrobce je 5 let. Cena je velice solidní, jelikož jde skoro o nejlevnější 2TB disk pro NVMe na trhu. O 200 Kč levněji pořídíte pouze Intel 660p, bohužel jen s QLC čipy. Proti němu je Adata SX8100 neskonale lepší volbou.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama