Kingston KC 600 1TB: SATA 3D TLC za solidní cenu
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Kingston KC 600 1TB: SATA 3D TLC za solidní cenu

Kingston KC 600 1TB: SATA 3D TLC za solidní cenu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

4. 11. 2019 03:00 31

Seznam kapitol

1. Rozhraní SATA 6,0 Gb/s stále žije 2. Představení disku 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy malých souborů (nejdůležitější)
5. Testy malých souborů (důležité) 6. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 7. Start Windows a shrnutí výkonu 8. Závěr

Po řadě testů nejvýkonnějších SSD pro rozhraní NVMe nás dnes čeká test nového a levného 1TB SSD pro klasické rozhraní Serial ATA. Nečekejte vysoký výkon ani nízkou přístupovou dobu, jde o SSD disk pro „staré“ rozhraní, které zatím neumřelo a bude tu s námi ještě dlouhou. Kingston ví, co dělá.

Reklama

Rozhraní SATA 6,0 Gb/s stále žije

V roce 2017 se na poli běžných SSD disků udála jedna podstatná změna. Planárním paměťovým čipům NAND pomalu odzvonilo a na jejich místo se dostaly 3D TLC čipy. Ty jsou pro výrobce výhodnější z mnoha směrů, což jsme detailněji probírali v testu disků ADATA SU800 a SX950. Hlavní výhodou jsou vyšší kapacity paměťových čipů a tedy levnější SSD na výrobu jako celek. Nevýhod je několik: dražší a složitější výroba či horší výkonové parametry vůči starším čipům. Nižší cena na gigabajt ale převážila vše ostatní, a 3D NAND jsou nyní cestou, kterou se vydali všichni výrobci SSD disků. S poslední, čtvrtou generaci 3D NAND se totiž podařilo zjednodušit jejich výrobu, a je tedy levnější a výnosnější. Jde o čipy technologie BiCS. Na trhu je tuto chvíli řada produktů na této bázi.

Kingston KC 600 1TB: SATA 3D TLC za solidní cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

SSD disků s 3D TLC čipy jsem testoval desítku, a všechny jsou v podstatě stejné. Rozdíly ve výkonu jsou malé, spíše záleží jen jak se výrobce postavil k SLC cache. Ta nás ale dnes nezajímá, jelikož testujeme disk pro, dnes už historické, rozhraní SATA III (SATA 6G). To stále vede v prodejích pevných disků, což vás asi nepřekvapí. Notebooky, kancelářské stroje a spousta běžných domácích počítačů nepotřebují ultra rychlé disky NVMe. SATA těmto zařízením stále vládne. Kingston jako největší výrobce paměťových médií na světě to ví, a proto uvádí novou řadu SSD disků s formátem 2,5" a poprvé s nejmodernějšími 3D TLC čipy.

Kingston KC 600 1TB: SATA 3D TLC za solidní cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Použité čipy na tomto disku jsou od Micron. Jde už o čtvrtou generaci 3D čipů (BiCS), kdy se konečně podařilo dosáhnou plné výtěžnosti všech 96 vrstev. Micron dlouhou dobu s výtěžností bojoval, ale nyní už čipy dodává. Výkon těchto čipů stačí i pro rychlá NVMe zařízení, kvůli použitému rozhraní SATA ale nemůže jejich plný potenciál využít. Tento disk však nemá trhat rekordy ve čtení a zápisu.

O tom, že SSD je vždy lepší než mechanický disk, už v roce 2019 polemizovat nebudeme. Záleží pak už jen na ceně, kapacitě a rychlosti vybraného disku. Kdo chce absolutní špičku, vybere si ultra rychlý disk Samsung 900 nebo Intel Optane, na platformě AMD pak něco s rozhraním PCIe 4.0. V případě, že ale chcete nebo potřebujete alespoň 1TB disk a záleží hlavně na ceně a výkon není prioritou, je na trhu mnoho desítek SATA SSD disků. HDD jsou dnes už jen jako úložiště, když systémový disk, jedině SSD v jakékoliv formě.

Kingston KC 600 1TB: SATA 3D TLC za solidní cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Když vám připomenu, že vloni touto dobou stálo 1TB SSD kolem 7000 Kč, budete se smát. Dnes jsme na polovině této částky a je i mnoho levnějších variant. 1TB disky dnes začínají na 2600 Kč. Nejdostupnější Kingston A400 pořídíte za 2850 Kč. Dnes testujeme nejnovější model s moderními čipy s cenovkou 3400 Kč. Nejde o úplně nejlevnější disk, ale i tak je cena stále příznivá. Tato kapacita je mezi zákazníky dnes už skoro nejoblíbenější, dle mého také první rozumná pro domácí využití. Co za tuto cenu novinka od Kingston nabízí, ukáže dnešní test.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama