Test pěti 3TB a 4TB pevných disků: jak si vedou současné HDD
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Test pěti 3TB a 4TB pevných disků: jak si vedou současné HDD

Test pěti 3TB a 4TB pevných disků: jak si vedou současné HDD

Petr Kupský

Petr Kupský

19. 8. 2019 03:00 31

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Toshiba V300 3 TB 3. Toshiba S300 4 TB 4. Toshiba N300 4 TB 5. Toshiba MG Series 4 TB 6. Western Digital Blue 3 TB 7. Metodika testování a testovací sestava 8. HD Tune Pro 5.5 – Benchmark 9. HD Tune Pro 5.5 – Random Access
10. HD Tune Pro 5.5 – Butterfly seek 11. AS SSD Benchmark 12. PCMark 8 13. Kopírování složky se soubory 14. Herní testy 15. Adobe Photoshop 16. Spotřeba a teplota 17. Hluk 18. Závěrečné hodnocení

V dnešním testu si prověříme čtveřici modelů klasických pevných disků Toshiba a jednoho disku Western Digital v cenově zajímavých variantách s kapacitou 3 – 4 TB. Tím doplníme naše portfolio již dříve testovaných 3,5" disků v pozici datového úložiště počítačové sestavy po boku systémového SSD.

Reklama

Úvod

Současným trendem v oblasti IT komponent je rozšiřování nabídky a využití SSD (Solid-state drive) disků, které oproti starším plotnovým diskům nabízí mnohem vyšší rychlosti, nulovou hlučnost a zvýšenou odolnost vůči mechanickému poškození. Díky novým technologiím pro uložení dat v paměťových čipech se na trh dostávají SSD se stále vyšší kapacitou a současně s příznivější pořizovací cenou. Mnoho uživatelů se již ve svých sestavách bez klasického pevného disku docela dobře obejde. Dalo by se tedy říct, že technologie pevných disků je již zastaralá, bez jakéhokoliv vývoje a je odkázána k zániku a zapomnění.

Jenže tak jednoznačné to prozatím není a klasické plotnové disky s námi ještě nějakou dobu bezpochybně zůstanou. Stále nám nabízí určité vlastnosti, které nám SSD neposkytnou. Jejich výhodou je vysoká kapacita (běžně nad 10 TB) a příznivá cena těchto vysokokapacitních disků, kdy za 1 GB úložného prostoru zaplatíme přibližně jednu korunu. U nižších kapacit, s výjimkou úplně těch nejnižších, je pořizovací cena ještě výhodnější. U SSD disků pro běžné smrtelníky narazíme na maximální kapacitu disku 4 TB a na několikanásobně horší poměr k pořizovací ceně. Ostatně to můžeme posoudit v následujícím grafu založeném na aktuálních pořizovacích cenách nejlevnějších disků z jednotlivých kategorií. Nejlépe z tohoto srovnání vychází pevné disky s kapacitou 4 TB.

Test pěti 3TB a 4TB pevných disků: jak si vedou současné HDD
i Zdroj: PCTuning.cz

Klasické pevné disky oproti SSD poskytují také obecně bezpečnější uložení dat. V případě poruchy má jejich uživatel vyšší šanci na záchranu uložených dat. Existuje totiž možnost vyjmutí záznamových ploten z mrtvého disku a jejich přečtení ve speciálním zařízení. Mechanické disky na technický problém většinou předem uživatele upozorní záznamem chyb pomocí monitorovacího systému S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology). Specializované firmy sice dokážou v některých případech zachránit data i z SSD disku, ovšem za nepoměrně vyšší částku a s velmi nejistým výsledkem.

Pro své výhody se klasické pevné disky u počítačových sestav nejčastěji používají v pozici datového úložiště po boku systémového SSD. Hodí se zejména pro uložení objemných dat k nimž nebudeme přistupovat příliš často. Mohou to být filmy, fotografie, instalační balíky programů a her, zálohy dat, apod. A právě za účelem tohoto využití jsme před lety sestavili metodiku, jíž pevné disky testujeme.

S touto metodikou, která obsahuje syntetické i praktické testy, jste se mohli poprvé seznámit ve srovnávacím testu šesti pevných disků s kapacitou 3 TB z dubna 2015, následně v testu sedmi pevných disků s kapacitou 2 TB z listopadu 2014 a naposledy v testu trojice disků Toshiba, publikovaném začátkem října 2015. Výsledky všech dříve testovaných disků pomocí téže metodiky jsme pro porovnání se současnými modely zahrnuli do aktuálních grafů výkonu v jednotlivých disciplínách.

Dnešní test pevných disků jsme uskutečnili na základě požadavku z řad čtenářů. Na přípravě testu s námi spolupracovala společnost Mironet, specialista na prodej, servis a služby týkající se IT technologií. Z e-shopu mironet.cz jsme měli možnost zapůjčení libovolných disků z aktuální nabídky. Vybrali jsme si tentokrát cenově dostupné modely disků s kapacitou 3 – 4 TB, které nabízí dobrý poměr ceny a kapacity. Volba tak padla na čtveřici disků Toshiba ze současné produkce, které jsme dosud neotestovali (budeme tak mít otestovány zástupce všech modelových řad) a k nim jsem navíc z vlastních zásob přidal oblíbený model také dosud neotestovaného disku Western Digital.

Test pěti 3TB a 4TB pevných disků: jak si vedou současné HDD
i Zdroj: PCTuning.cz

Parametry aktuálně testovaných disků najdete v následující tabulce:

Test pěti 3TB a 4TB pevných disků: jak si vedou současné HDD
i Zdroj: PCTuning.cz
Toshiba V300 3 TB Toshiba S300 4 TB Toshiba N300 4 TB Toshiba MG Series 4 TB Western Digital Blue 3 TB
Model: HDWU130UZSVA HDWT140UZSVA HDWQ140UZSVA MG04ACA400E WD30EZRZ
Velikost: 3,5 palce 3,5 palce 3,5 palce 3,5 palce 3,5 palce
Kapacita cache: 64 MB 128 MB 128 MB 128 MB 64 MB
Otáčky ploten: 5940 rpm 5400 rpm 7200 rpm 7200 rpm 5400 rpm
Počet a kapacita ploten: 3× 1000 GB* 5× 800 GB* 5× 800 GB* 5× 800 GB* 3× 1200 GB*
Počet záznamových hlav: 6* 10* 10* 10* 6*
Hmotnost (změřená): 666 g 678 g 675 g 677 g 637 g
Typická spotřeba klid/zátěž: 4,2/5,4 W** 7,5/4,0 W** 9,6/5,2 W** N/A** 4,5/2,9 W**
Hlučnost v klidu: 24 dB** 26 dB** 30 dB** N/A** 23 dB**
Záruka (roky): 2 3 3 5 2
Cena včetně DPH: 2067 Kč 2898 Kč 2918 Kč 3858 Kč 2214 Kč

* U těchto hodnot jde o odhad na základě vlastností (hmotnosti, přenosové rychlosti, tloušťky šasi) konkrétního kusu testovaného disku. Přesné informace výrobce neuvádí.

** Jedná se o údaj poskytovaný výrobcem.

Úvodem musím opět připomenout, že specifikace výrobců jsou velmi vágní a zmizelo z nich mnoho podstatných údajů. Do disku, který máme v ruce, se nemůžeme jen tak šroubovákem podívat, takže nám nezbývá než si chybějící informace zjistit nebo odvodit z naměřených veličin. Obzvlášť ošidný je údaj o počtu záznamových ploten a hlav, u něhož vycházíme hlavně z údaje o naměřené hmotnosti disku, který pak porovnáváme s disky podobné konstrukce, u kterých je počet ploten znám. Přitom právě počet ploten a jejich skutečně využívaná kapacita má často významný vliv na výkon disku.

Pamatujte na to, že výsledky, které najdete v tomto testu, platí pouze pro disky se stejnou konfigurací (počtem ploten, hustotou záznamu). Výrobci nezřídka inovují konstrukci některých modelů bez toho, aby současně nový model odlišili pomocí unikátního označení.  Použití jiného počtu ploten s jinou hustotou záznamu je obvyklou inovací tohoto druhu. Výkon se pak může lišit podle toho, zda si „vylosujete“ kousek se stejnou konfigurací ploten, nebo nějakou jinou variantu. Platí to zejména pro dnes testovaný model WD Blue.

Pojďme se již podrobně podívat na jednotlivé disky, jež jsou předmětem našeho testování.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama