Ukryjte svá data aneb šifrování disku s VeraCrypt a BitLocker
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Ukryjte svá data aneb šifrování disku s VeraCrypt a BitLocker

Ukryjte svá data aneb šifrování disku s VeraCrypt a BitLocker

Petr Šaroun

Petr Šaroun

17. 4. 2019 03:00 45

Seznam kapitol

1. Šifrování disku 2. BitLocker šifrování – USB disk 3. Práce s USB diskem šifrovaným BitLockerem 4. Příprava na zašifrování pevného disku (HDD/SSD) 5. BitLocker a šifrování nesystémového disku
6. Stav zašifrovaného disku, vypnutí šifrování 7. VeraCrypt (TrueCrypt) – představení 8. VeraCrypt – šifrování 9. VeraCrypt – použití svazku VeraCrypt

Důvod pro šifrování soukromých dat je stejný, jako proč mít ve dveřích zámek. Nechceme, aby se v našich věcech někdo šťoural. Známý ztratil notebook, bohužel tam měl choulostivé fotografie přítelkyně a řadu osobních věcí, které si rozhodně nepřál zveřejňovat a jen se modlil, aby je nikdo nenahrál na Ulož.to, nebo ho nevydíral.

Reklama

Proč vlastně šifrovat svůj disk? Chceme mít svá tajemství! Jistě nechcete, aby se ve vašem ztraceném notebooku někdo hrabal. Tím méně nějaký chmaták, který vám ukradl notebook. Podívejme se na výčet možných důvodů.

  • Reklamace disku (celého notebooku)
  • Krádež nebo ztracení notebooku, externího disku
  • Vykradení bytu, blíží se léto
  • Omezení přístupu nepovolaným osobám
  • Péče o vlastní soukromí
  • Měnící se politické klima EU
  • Nařízení typu GDPR

Notebook nejde zapnout a musíte ho reklamovat nebo dát do opravy, jenže disk se nedá vytáhnout. Měl jsem známého v servisu notebooků jedné velké značky, no nebyl právě diskrétní. To nebylo hezké ani tenkrát a nemělo by se to stávat, jako by se nemělo krást nebo podvádět.

Disk se vám může rozbít a chcete ho reklamovat, ale není smazaný. Dost lidí se ani neobtěžuje plně (nikoliv zrychleně) naformátovat disk před jeho prodejem v bazaru. Nevím jak vy, ale nemám rád, kdy se mi někdo hrabe v datech. Proč? Prostě z principu.

Pak tu je měnící se politické klima. Jsem pro jednotnou Evropu, ale stávajcí EU zachvacují myšlenky ultralevicově totalitní a to včetně nechutností typu eugeniky. Je to plíživé, ale velmi dobře plánované a hnusné. Třeba vám EU nepřijde tak hrozná, to je vaše věc, ale pamatujte si, růžové brýle se mohou změnit v pásku přes oči a vy neuvidíte popravčí četu, která na vás míří. Velmi dobrý „Úvod do EU“ napsal Michal Rybka.

Buď jak buď...

Šifrujte! Chraňte si své soukromí! A začněte už dnes!

Znáte to „Pozdě Bycha honiti“. Kdybych si... tak bych...

BitLocker vs VeraCrypt (TrueCrypt)

Nejběžněji používané programy pro šifrování jsou BitLocker a VeraCrypt (TrueCrypt). Oba tyto programy umí dělat svojí práci a oba mají své výhody i nevýhody. Víc lidí používá BitLocker, protože je součástí Windows Pro. Oproti tomu VeraCrypt (TrueCrypt) je zdarma, nemusíte řešit verzi Windows a běží i na Linuxu.

BitLocker je v edicích Windows 10 Pro a vyšších.

Verze Windows - pište winver.exe
i Zdroj: PCTuning.cz
Verze Windows - pište winver.exe

Licenci na Windows 10 Pro koupíte na Aukru za pár stokorun. Cena není rozhodující, padělek může být levný i drahý. Důležité je, jestli prodávající je schopen doložit, že licenci nabyl legálně anebo jestli může dodat fakturu z ČR. Faktury z HongKongu neberte vážně! Nabývacím dokladem je právě faktura (z ČR).

Produktový klíč můžete zadat přímo do Windows Home a verze by se měla (teoreticky) změnit bez reinstalace.

Změna Produktového klíče
i Zdroj: PCTuning.cz
Změna Produktového klíče

Nabývací doklad z hlediska zákona i kontroly je správně vyplněná faktura (čtěte). Firmě Microsoft se přeprodej druhotných (nepoužitých) licencí nelíbí, chtěli by prodávat za maximální cenu (Nejlépe i k PC s Linuxem). Pohlídejte si, abyste dostali dobře vyplněnou fakturu a schovejte si i doklad z Aukra.

Firmy jsou vystaveny důkladnější kontrole a nemusí tolik hledět na peníze, tam je potřeba nakupovat jen z naprosto důvěryhodných zdrojů. Na Aukru prodávají nepoužité licence i drobné krámky. Finanční kontrola se ani neopováží pomyslet si, že by doklad z Alza nebo T.S.BOHEMIA nebyl pravý. Zkusili by to jen jednou a byli bez práce. Naopak zpochybnit pravost dokladu od malého obchodníka s PC nebo z Aukra si dovolí.

VeraCrypt (TrueCrypt)

Poslední verze oblíbeného TrueCryptu vyšla někdy v roce 2012, okolnosti incidentu, kvůli kterému byl jeho vývoj ukončen, popsal popsal Michal Rybka.

Čas letí, už je to sedm let od vydání poslední normální verze. V průběhu doby proběhl audit stávajícího kódu, který nenašel zásadní bezpečnostní chyby, ale řadu menších. Poslední větší problémy se objevily v roce 2015. TrueCrypt je definitivně mrtvý a válku o nástupnictví vyhrál VeraCrypt, což je forknutý a opravený TrueCrypt.

VeraCrypt (TrueCrypt)
i Zdroj: PCTuning.cz
VeraCrypt (TrueCrypt)

Dejte pozor, VeraCrypt používá jiný formát kontejneru než TrueCrypt, lepší je data rozšifrovat a znovu zašifrovat VeraCryptem.

My se ale nejprve podíváme na BitLocker.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama