Samsung 970 EVO Plus 1 TB: Super cena i výkon
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Samsung 970 EVO Plus 1 TB: Super cena i výkon

Samsung 970 EVO Plus 1 TB: Super cena i výkon

Z. Obermaier

Z. Obermaier

5. 3. 2019 03:00 12

Seznam kapitol

1. Samsung 970 EVO Plus 2. Představení disku 3. Software Magician a ovladač NVMe 4. Testovací sestava a specifikace 5. Testy malých souborů (nejdůležitější)
6. Testy malých souborů (důležité) 7. Syntetické testy – body 8. Start Windows a shrnutí výkonu 9. SLC cache a vliv teploty na výkon 10. Závěr

Na vrcholové pozice výkonných disků se tlačí stále víc výrobců a Samsung za konkurencí u své populární řady EVO zůstával pozadu hlavně po stránce výkonu . Nejprve reagoval snížením jejich ceny, nyní ale uvedl nástupce EVO Plus. Nabízí skvělý výkon za dobrou cenu.

Reklama

Samsung 970 EVO Plus

Není to tak dlouho, kdy byla řada EVO od Samsung jasně druhým nejvýkonnějším diskem na trhu. S příchodem TLC disků třetí generace, které vyrábí řada výrobců, se ale situace změnila. Samsung a jeho řada 970 EVO je sice stále výkonná, ale stejný výkon nabízejí i jiní. Navíc většinou za lepší cenu. Nedávno jsem testoval WD Black, který je stejně drahý a nabízí vyšší výkon (hlavně v zápisu). Samsung musel reagovat, ale nemá mnoho prostoru pro manévrování. Nejprve disky EVO zlevnil na úroveň levnějších konkurentů, což ale nepřineslo výraznou změnu. Zákazníci chtějí něco nového.

Samsung 970 EVO Plus 1 TB: Super cena i výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhým krokem k získání svých pozic na špici SSD disků střední třídy, bylo vydání inovované řady EVO Plus. Ta přináší zákazníkům jen mírná vylepšení stávajících parametrů, ale přeci jen jsou zlepšení měřitelná. Na pokoření konkurence v podobě WD Black a dalších by to mělo stačit. Pokud jste čekali něco víc, musím vás zklamat. Jen mírné vylepšení evokuje i název, místo nové řady máme jen „Plus“ k té starší.

Upřímně, výkonem SSD disků už stejně není kam růst, jelikož propustnost čtyř PCIe linek je maximálně 3,95 GB/s. Se čtením kolem 3,5 GB/s se zkrátka už blížíme fyzickým možnostem rozhraní, nikoliv čipů a řadiče. Další generace disků už bude muset být 8× PCIe nebo PCIe 4.0, jinak nemůže nabídnout výrazně vyšší výkony. Ve čtení a zápisu malých souborů (nejdůležitější parametr) se ale spíše trend obrací, místo vyššího výkonu dostáváme stále nižší a nižší.

Čím více vrstev TLC pole má, tím je horší přístupová doba. Jen pro představu, 64vrstvý NAND (970 EVO) má latenci čtení kolem 60 µs, novější 96vrstvý NAND (970 EVO Plus) má 90 µs. U zápisu je zpoždění ještě vyšší. Změna nastane možná příští rok s novou generací řadičů na discích PRO s MLC čipy. TLC bude v budoucnu horší a horší. Už brzy si ale ukážeme takovou ochutnávku se SLC čipy Z-NAND, kde je výkon extrémní.

Samsung 970 EVO Plus 1 TB: Super cena i výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

Nyní tedy ke konkrétním diskům EVO Plus a jejich vlastnostem. Většina parametrů je podobná starší generaci EVO, i kapacity jsou stejné. Disky můžete pořídit v kapacitách od 250 GB až k 2 TB. Výkon se samozřejmě mění dle kapacity, maximální výkon ve všech směrech má jen kapacita 1 TB a výš. Na srovnání disků EVO, PRO a EVO Plus se podívejme do tabulky:

Samsung 970 EVO Plus 1 TB: Super cena i výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

Papírové specifikace disků EVO a EVO Plus v kapacitě 1 TB se liší významně jen v hodnotě zápisu a výkonu v IOPS. Všimněte si jiných použitých NAND čipů. Novinka umí zapisovat až 3,3 GB/s, to ale jen ve SLC cache režimu. Všechny disky Samsungu s TLC čipy mají oficiálně SLC cache, kterou Samsung nazývá „Intelligent Turbowrite“. Také jako jediný výrobce netají hodnoty zápisu při SLC cache a po její deaktivaci. Samsung uvádí, že pro SLC cache má vyhrazeny 6 GB primárně, ale mohou se rozšířit až na 42 GB dynamicky. Vyšší kapacita se aktivuje v případě, že zapisovaný soubor je větší než základní hodnota SLC cache. Poté, co se SLC deaktivuje, klesne zápis na 1700 MB/s, což ověříme testem.

Samsung 970 EVO Plus 1 TB: Super cena i výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud vlastníte disky 960 PRO, 970 EVO a podobné, není pro vás novinka žádným upgradem. Smysl dávají disky EVO Plus pro nové zákazníky, kterým nabízí svůj solidní výkon za solidní cenu. Základní kapacita 250 GB je za 2500 Kč, dvojnásobná se prodává za 3500 Kč. To je opravdu hodně dobrá cena. Dnes testovaný 1 TB pořídíte za 6800 Kč. 2 TB se zatím neprodává, bude stát kolem 13 000 Kč. Ceny starších modelů 970 EVO jsou stejné jako u novinek. Vyplatí se tedy koupit novinky.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama