1 TB SSD ADATA XPG SX8200 PRO: Chladič, výkon a super cena
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek 1 TB SSD ADATA XPG SX8200 PRO: Chladič, výkon a super cena

1 TB SSD ADATA XPG SX8200 PRO: Chladič, výkon a super cena

Z. Obermaier

Z. Obermaier

10. 12. 2018 03:00 15

Seznam kapitol

1. Nové TLC NVMe disky od ADATA 2. Představení disků 3. Testovací sestava a specifikace 4. Výkon v M.2 slotu proti PCI-e slotu 5. Testy malých souborů (nejdůležitější) 6. Testy malých souborů (důležité)
7. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 8. Syntetické testy – body 9. Start Windows a shrnutí výkonu 10. SLC cache a vliv teploty na výkon 11. Závěr

Společnost Adata uvádí nejvýkonnější SSD disk, jaký kdy vyrobili. Nabízí vysoký výkon, chladič v balení a opravdu super cenu. Jde jednoznačně o nejlevnější disk pro NVMe s čipy 3D TLC na českém trhu. Máme zde jasného krále SSD v poměru cena/ výkon.

Reklama

Nové TLC NVMe disky od ADATA

Někdy na jaře jsem testoval SSD disk Adata SX8200, který si odnesl vysoké hodnocení. V té době šlo o nejzajímavější disk na trhu, za 4 500 Kč nabízel výkon jako Samsung 960 Pro, který stál skoro dvojnásobek. S nástupcem v podobě modelu SX8200 Pro se zdá, Adata podaří historii zopakovat. Disk nabízí vyšší výkon, přibalený chladič a hlavně extrémně zajímavou cenu. Jde o nejlevnější 1 TB SSD disk (TLC čipy) na českém trhu, levnější je pouze Intel 660p (QLC čipy), který jsem také testoval a který si nekupujte.

Odrazí se nízká cena na možnostech disku? Překvapivě nikoliv.

1 TB SSD ADATA XPG SX8200 PRO: Chladič, výkon a super cena
i Zdroj: PCTuning.cz

V tuto chvíli nabízí Adata několik řad SSD do slotu M.2. Jde o krapet matoucí nabídku. Je zajímavé, že SX8200 už není nabízen a vyráběn, byl nahrazen novinkou SX8200 Pro, kterou dnes testujeme. Základní model je SX8000, SX6000 Pro a herní řada Gammix S5 a S10. Gammix je totožný s řadou SX, jen má jiný chladič. V nabídce je i SX9000, který je ale určen spíše do enterprise segmentu. Nejzajímavějším modelem je právě SX8200 Pro, jelikož je nabízen v největší škále kapacit. Maximum je 2 TB.

Než se posuneme do další kapitoly, musíme si ještě říci, co vlastně tato řada disků přináší navíc. Mnoho se nezměnilo, jelikož kontrolér je stejný. Stěžejní vlastností je NVMe 1.3. NVMe 1.3 přináší několik zajímavých novinek proti původním verzím NVMe (o základu NVMe čtěte víc zde). Novinky ale nejsou tak zásadní, jako tomu bylo u přechodu z protokolu 1.1 na 1.2. V tuto chvíli ale už začínáme mluvit o nástupci, na trh to má ale daleko.

Nejzajímavější je DST, což je obdobná funkce, jakou známe pod názvem SMART u běžných disků. Počítá statistiky a opotřebení disku. Protokol také stanovuje možnost bootování bez nutnosti mít zavaděč v BIOSu, podporuje nový příkaz na vyčištění disku, včetně všech bufferů, což vede k většímu bezpečí při nechtěné obnově smazaných dat. Další novinkou je variabilní velikost sektorů, které už nemusí být striktně 512bytové. Změn se také dočkal systém řízení spotřeby disků. Stavy už nejsou jen dva, klidový a zátěž, ale lze je rozdělovat do několika podskupin obou.

1 TB SSD ADATA XPG SX8200 PRO: Chladič, výkon a super cena
i Zdroj: PCTuning.cz

Stěžejní vlastnost nových SSD disků řady Pro je použití čipů 3D TLC. Ty jsou levnější na výrobu a přinášejí vyšší kapacity disků. Jde o současný standard. Oba novinkové disky ADATA používají paměťové čipy Intel (Micron), což je dnes naprostá špička v oboru, ono opět není mnoho firem, které by 3D TLC čipy vyráběly. Použitý kontrolér je nejnovější od SMI, čip SM2262ENG, který vylepšuje starší SM2262G. Změn je několik, hlavní je podpora funkce LDPC ECC, vestavěný RAID engine, nový NVMe standard, výkonnější jádro ARM Cortex a podpora novějších paměťových čipů NAND. Umí také DDR4. Ještě se jím budeme zabývat u popisu disku.

Nejdůležitější vlastností TLC SSD disků  je SLC caching. Výrobce Adata uvádí, že disk SX8200 Pro 1 TB zapisuje data rychlostí 3,0 GB/s. To jsou pěkná čísla, my už ale víme, že platí pouze pro prvních několik (možná desítek) sekund, kdy je aktivován SLC caching. Nikoliv pro celou plochu disku! Problém by to nebyl, pokud by to výrobce řekl, on tuto informaci v hlavních specifikacích neuvádí, to problém je. Zákazník tedy může nabýt dojmu, že tyto hodnoty zápisu jsou víceméně konstantní, což nejsou a to výrazně. Zde opět chválím Samsung, který přesně a detailně udává všechny hodnoty i po vypršení SLC kapacity. Takhle to musím vyzkoušet sám.

1 TB SSD ADATA XPG SX8200 PRO: Chladič, výkon a super cena
i Zdroj: PCTuning.cz

Nové disky jsou v tuto chvíli jen tři, SX8200 a SX6000 (Gammix S5). Parametry vidíte v tabulce. Výkonnější řada disponuje 64vrstvými TLC buňkami, jiným kontrolérem a vyšším výkonem. K cenám se dostaneme později, záruka je od výrobce pět let.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama