Hlavní stránka Hardware Ostatní Windows 10 Preview: pohled na build 9926 a testy výkonu
Windows 10 Preview: pohled na build 9926 a testy výkonu
autor: Ján Kisty , publikováno 10.3.2015
Windows 10 Preview: pohled na build 9926 a testy výkonu

Windows 8 spoustě lidí k srdci příliš nepřirostly a tak všichni netrpělivě vyčkávají na to, co se ve Windows 10 změní k lepšímu. Vyzkoušeli jsme se poslední veřejný build Windows 10 Technical Preview a změny a novinky, které přináší. A porovnali jsme i výkon ve známých benchmarcích, aplikačních testech a několika hrách.


Shrnutí

Windows 10 Technical Preview v současnosti na primární počítač nedoporučuji instalovat. Sám jsem hned po dvou dnech užívání zažil dost nepříjemný BSOD (při update na vyšší verzi buildu). Při přechodu na nové jádro 10.0.9926 se dokonce update nepodařil a musela proběhnout oprava. Microsoft přidal dokonce možnost provést update z Windows 7 a Windows 8.x. Na webu se ale objevily stížnosti, že ani tento postup nemusí být úspěšný. Proto se o to bez zálohy ani nepokoušejte.

V současném buildu Windows 10 přináší pár zajímavých novinek, které mne zaujaly. Vyhledávací pole, které je zároveň rozhraním pro komunikaci s Cortanou, a s tím spojené inteligentní vyhledávání funguje super, ale pouze v anglické verzi. V české či slovenské verzi ale nefunguje, neběží dokonce ani v anglické verzi systému s českým nebo slovenským regionálním nastavením.

Windows 10 Preview: pohled na build 9926 a testy výkonuWindows 10 Preview: pohled na build 9926 a testy výkonu

Pro zajímavost, aktivovat ji můžete stejně jako v případě Windows Phone 8.1 Update 1 hlasovým příkazem „Hey, Cortana“.

V herních testech systém zatím zaostává, a kromě dvou syntetických testů se výkon ani v ostatních testech neliší.

Upravený Start, nový prohlížeč a další mininovinky

Nový Start se změnil oproti starším buidům jednoznačně k horšímu. Přidané tlačítko pro přepnutí do celoobrazovkového režimu může potěšit, co však vytáčí je rozhraní s live tile, které nenabízí dostatečné možnosti uživatelského nastavení. U Startu by se ale měla ještě zlepšit přehlednost a měla by přibýt možnost měnit jeho rozměry.

Aplikace pro Metro jsou sice aktualizované, ale na stolním počítači je absolutně nepoužívám. Chybí mi Aero. Osobně jsem si na Windows 8 zvykl a pro přechod na Windows 10 zatím nevidím žádný zásadní důvod (zejména pokud by to mělo znamenat nějaký ten poplatek). Mezi současnými verzemi není žádný rozdíl, který by vás nutil k upgradu a dá se čekat, že politika Microsoftu bude u Windows 10 podobná jako u Windows 8. DirectX 12, Cortana i virtuální plochy jsou zajímavé, ale ze značně přeoraného a nepřehledného uživatelského rozhraní systému mám pocity tak negativní, že to nevyváží ani výše zmíněné novinky. Nový Start (který už lze i ve Windows 8 dost dobře suplovat), virtuální plochy ani notifikační centrum či v lokalizované verzi nefunkční Cortana pro mě určitě nejsou důvodem k upgradu.

Ale pořád jde jen o preview, na kterém se intenzivně pracuje a v ostré verzi to nakonec může vypadat a spousta věcí i bude vypadat jinak. Uvidíme, jaké další změny nás čekají a co a jak rychle přinesou DirectX 12.



Tagy: windows 10  preview  


 
Komentáře k článku
RSS
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
10.3.2015 15:10:44   80.79.86.xxx 155
Tos uvidime aka bude finalna verzia.
U mna tiez nebrebehla korektna aktualizacia z 6.4.9841 na 6.4.9926. Po restarte fungoval len kurzor mysi na ciernom pozadi.
10.3.2015 16:42:04   15.203.169.xxx 6811
Virtualne plochy katastrofa, ikony by krajsie spravil maly skolkar, kedy vratia aero, a preco vsade kazdy teraz tlaci ten otrasny flat dizajn?
10.3.2015 16:52:51   85.71.61.xxx 646
Ať tam proboha dají možnost skinu jako ve Windows 7 a experimatatoři ať si blbnou s jjich novinkama a všichni budou spokojení, alespon těch víc jak 50 procent lidí co dělají na Win 7 a serou je Win 8
11.3.2015 14:55:49   188.92.11.xxx 233
Vydim to tak ze zustanu u W7 a DX12 holt ozelim.Tenhle Minecraft do PC nechci.
10.3.2015 17:03:06   77.247.224.xxx 765
co z tychto "noviniek" je prinosom oproti Win7 ?
Nejak Cortana pre osamele mamicky na materskej?
Vyhladavac, kory nesiaha ani po clenky miniaturnemu free programu Everything?
Donekonecna omielane Metro, ktore ide odstaranit do nenavratna volnodostupnym ClassicShell?
Kedy konecne pustia do obehu plne konfigurovatelny OS, ktory ocesany na jadro a bez gigabajtov balastu bude zaberat 800MB na disku ?
10.3.2015 18:40:52   178.41.143.xxx 5711
Moja rec ! po xxx neuspesnych pokusoch s vista v lite ,rt 7lite ,Nt lite som rezignoval ohladne odstranenia sraciek ktore MS SERE do svojho systemu ,napr. som cital ze ked za odoberie uplne debilna sprostost ako rodicovska kontrola ,moze blbnut kompatibilita s niektorymi hrami apod, xxxxxx balastu nepotrebneho pre gaming.., proste naozaj -preco Skur*eny MS neda moznost volby pri instalacii systemu rozsirenia instalacia pre skusenych (daco take) a nemozno tam vypnut vsetok balast co tam sere, WMP -sracka (volakedy som pouzival ) ale fakt ma vzdy iritovalo ,ze je strasne (neviem preco!) narocny na CPU a ram ! a to je srackovy prehravac s otravnym predajom albumov, 2 vizualizaciami ,kodeky tomu nic nehovoria ...,Iexplorer ktory je prepleteny zo sytemom ,taka sracka -to urobi iba idiot, nachylne na hack...ci vir.., spojit ochranu systemu a prehliadac ,nemoznost oddelit od seba...blbost.., MS ma tolko balastu v sebe ze to nejde ani spocitat.., proste zislo by sa soft ,ktory spusta cisto hry, bez kravin ,bez nejakeho store MS (aj tak uz od dob x.srotu sere na pc komunitu a ich windows game support je parodia na ich tzv .kvalitu...) bez vsetkeho ,iba jadro systemu a nutne programy.., chcem tak moc ?! keby bol PCT taky laskavy a skusil znova osekat windows 7 pomocou rt 7 lite ,ci Nt lite a dal sem navod, myslim ze plno ludi by tu bolo velmi vdacnych...
10.3.2015 21:18:27   85.216.187.xxx 54
SteamOS ? Ale nehram, neviem v akom je to stave.
10.3.2015 22:18:36   78.111.126.xxx 1520
Takovehle nesmysly cloveka bavi.

WMP je tak narocny na CPU jak kodek pro video co v nem pouzivas. Vlasni aplikace ma temer nulovou rezii. Pri testech se zjistilo, ze nezanedbatelne prodlouzi dobu behu na baterii pokud se vystaci s integrovanimi kodeky v systemu. Tj. jeho spotreba systemovych prostredku je nezanedbatelne nizsi oproti konkurencnim prehravacum. Lze doinstalovat i plugin pro podporu ASIO.
Co se tyce kodeku pro video tak po doinstalovani podpory pro kontainer MKV (ve Windows 10 standardne) vetsinu beznych videi zvladne.
Ty ani netusis na co vlastne nadavas, protoze o tom nic netusis. Proste jen meles co jsi nekde slysel. Uroven hospodskych kecu nic vic.
10.3.2015 21:32:36   62.201.23.xxx 267
Tak nějak.
Mám W10 na virtuálu a jak to říci slušně - chce se mi z toho produktu zvracet.
Systém je pro mě jen "launcher" pro nějaký užitečnější software,ale asi se to dělá pro infantilní BFU.
10.3.2015 22:08:03   78.111.126.xxx 727
Rozbalit komentářPříspěvek byl automaticky zabalen pro velké množství negativních hlasů.
11.3.2015 13:15:30   78.111.126.xxx 417
Rozbalit komentářPříspěvek byl automaticky zabalen pro velké množství negativních hlasů.
11.3.2015 14:16:58   85.70.225.xxx 102
Jo, hlavně to o těch jedincích říká, že považují WMP za přehrávač na CENZURA, a já se k nim připojuji. A s tím ani ty tvoje "znalosti" jaksi nic neudělají.
10.3.2015 21:14:20   89.176.160.xxx 313
Windows 7 je porad posledni pouzitelnej system, porad ho mam na hry, jinak uz jsem ale presel na Ubuntu, ze bych byl vylozene nadsenej nemuzu rict, ale oproti Windows 8 potazmo zatim co MS predvadi v betach Windows 10, je Ubuntu o rad vys, takze jsem nakonec rad, ze to ten Linus Totvalds a po nem dalsi vymysleli.
10.3.2015 23:02:15   86.49.114.xxx 107
já jen doufám že se povede Valve SteamOS a že se jim povede jej prosadit i v komerci....

ale to jsem asi stále hooodně naivní, na Sedmičkách zůstanu tak dlouho jak to jen půjde...

PS: doufám že SteamOS půjde použít i pro práci...
10.3.2015 22:06:09   78.111.126.xxx 614
13.3.2015 10:41:12   78.111.126.xxx 17
Lol cenzura. Nenapsal jsem nic nepravdiveho. Nic co by nekoho mohlo urazit a zcenzurovano?

Stacilo nasat, jen ze clanek je vzhledem k zastaralosti obsahu zbytecny, a ze i testy nad hrube vyvojovou verzi nemaji zadny smysl

Zajimave.
10.3.2015 22:17:13   188.246.111.xxx 453
Ježiš to je tolik blbostí nepotřebných, úplně jsem hystericky vzteklý z toho kam ta doba za posledních 5 let spěje. Furt se všechno sdílí, furt je všechno v cloudu, všechno je furt připojené k internetu, share app, share img, share video, furt je všechno online, všechno je propojené, zapojené, nesnáším to. W7 byl prostě nejlepší operační systém a kdyby na ně fungoval nejnovější directX tak bych si nikdy, nikdy v životě nekoupil jiný OS, 8.1 jsou tragédie, serou mě s tím jak furt omezují uživatele a k funkcím, které v dřívějších OS byly po ruce, ted aby člověk hledal návody, jak se k nim dostat, stejné to bude i s 10tkama. Když jsem si pořídil notebook se zabudovanejma osmičkama, po prvním spuštění jsem hned 80% těch volovin odinstaloval, protože jsou úplně k ničemu ! A koukám, že W10 bude stejná tragédie.
11.3.2015 05:06:15   185.16.181.xxx 210
Chtěl jsem jen doplnit menší připomínky k článku za který jinak moc děkuji:

1) u Windows 8.1 citujete jako poslední update 2 ale poslední velký update je "update 3" na podzim, takže by to chtělo testovat s ním.

2) Nepíšete nic o provozních podmínkách, tzn. mě osobně se stalo při zkoušení Win10, že systém bezdůvodně na ploše ve 2D vytěžoval gafickou kartu (sledoval jsem v MS Afterburneru). Dále je nepříjemné že u preview verze neovlivníte update, který je automatický a některé věci jako např. drivery i když stávající fungují dobře, nemůžete odmítnout....

3) Osobní dojem z ikon ve Win10 preview, to je něco otřesnýho
no a jak zaznělo výše, ta stálá snaha furt něco synchronizovat a posílat do cloudu (abyste byly cool) a připojovat se na store, mě taky pěkně štve (to je slabý slovo) a ještě že se to dá na 8.1 povypínat... snad to půjde vypnout i na final win10
11.3.2015 10:11:01   89.173.197.xxx 93
Dobry den,
AD 1) Novembrovy (listopad) KB3000850 ala "update 3" testovaci Win 8.1 obsahoval, len nie je zmieneny v texte, za nedostatok sa ospravedlnujem. Nepovazoval som jeho popis za dolezity (su tam len male zmeny pre beznych userov).
OS bol samozrejme aktualizovany a obsahoval vsetky zname zaplaty v case testu.

Co sa Win 10 tyka povodne bol najprv testovany aj Build 9841 vs 9926, rozdiely v testoch boli ale v ramci statistikych odchylok.. 9926 uz obsahuje novy Kernel 10.0, ktory by mohol byt aj finalny v systeme, preto si nemyslim, ze sa vyrazne vysledky v RTM budu lisit.

AD2) Zmienim som, ze som zachytil pocas testovania BSOD, v podstate to bolo viackrat (3-4x).
Vami sledovany problem v 2D som nezachytil. U mna prave naopak, novy ovladac neustale vypinal GPU Boost .. Karta tak bezala len na 980MHz, vzdy som musel ovladac odstranit a nahodit znovu, tak fungoval. Povazujem to ale skor za subjektivny problem.

Dalej zmienujem upraveny Start, ktory je jednoznacne horsi nez bol v builde 9841.. Velku kritiku si hlavne zasluzi zdvojenie nastaveni -> Win 10 "settings" dizajn VS ovladaci panel..

AD3)
Ikony su teraz o nieco krajsie, hoci sa nechytaju na Win7.

Osobne mi cloud nevadi, vyuzivam aj OneDrive aj iCloud. Na notebookoch s 5400RPM HDD by ale skutocne synchronizacia mohla mierne znizovat vykon.
16.3.2015 18:00:35   37.188.137.xxx 06
LOL, Marketingovou zmenu oznaceni 6.4 na 10.0 berete jako dukaz uplne jineho kernelu ... no potes. Uz chapu proc ta uroven clanku je jaka je.

"Na notebookoch s 5400RPM HDD by ale skutocne synchronizacia mohla mierne znizovat vykon." ... ??? Boze co to je zas za nesmysl.
11.3.2015 06:03:12   109.238.214.xxx 61
me nejvic zajimaji licencni podminky ale to bude jeste nejaky ten patek trvat
11.3.2015 09:32:43   79.127.243.xxx 201
Dekuji za clanek. Mel jsem obavy, ze na win10 uz upgradeovat budu muset..nastesti z clanku mam jasno - nevidim zadnou prinosnou hodnotu pri upgradeu z win7.
11.3.2015 12:57:21   165.72.200.xxx 70
Je to fakt.
Pro hrace bude mit smysl DX12 (byt nejspis jen s vykonnou GK), ale jinak nic atraktivniho. Treba jeste s necim prijdou.
11.3.2015 13:54:07   194.160.30.xxx 81
Ked som zapol 1x win 10 som nevedel ci sa mam smiat alebo plakat chapem ze chcu spolocny os pre ich blbosti ale je taky problem tam dat skin win7, moznost naklikat co chcem pred instalaciou lebo nechapem naco komu bude cornata a podobne blbosti v desktope hlavne pri gaming pc...ten prerobeny control panel ani nehovorim aj 8.1 to mala normlane tak preco to nepotrolit pri 10...
11.3.2015 14:07:03   94.242.73.xxx 511
Testovat "cokoli" na kterémkoli Windows Preview je naprostá blbost Tohle zde nemělo být, nepřínáší to nic nového, co by jsme už nevěděli, ale vážně, srovnávat výkon na Preview vs FINAL Vám přijde jako normální
11.3.2015 16:06:48   90.177.175.xxx 101
Tak minimálně nějaký čas lidi ten preview ještě používat budou, tak proč ne. Až bude plná, vyzkouší se plná, zatím není.
13.3.2015 21:35:36   78.111.126.xxx 18
16.3.2015 21:07:08   77.242.90.xxx 61
ty woe ty jsi ale ublizenej chlapecek. To ti ten MS tak imponuje, ze musis reagovat na kazdej prispevek? Proste lidi maji svoji hlavu a cekaji neco jinyho. Me osobne prijde, ze se to prizpusobuje lidem typu moje 70ti leta mamka, ktera se naucila ovladat smartphone a ted dostane notebook s MS.
16.3.2015 21:26:22   109.80.100.xxx 08
nejde o MS, nechapes, ze novinari timhle zpusobem skodi vsem.

I kdyby timhle zpusobem psal o jakekoliv jine firme/produktu a to vcetne Linuxu nic to nemeni na faktu, ze je to spatne.
16.3.2015 21:38:55   109.80.100.xxx 28
Rozbalit komentářPříspěvek byl automaticky zabalen pro velké množství negativních hlasů.
16.3.2015 18:15:34   89.239.11.xxx 50
Nemoznost vypnout aktulizace, do PC se stahne vse co MS vyplodi:-(
18.3.2015 23:42:45   109.80.100.xxx 05
WTF. Koukam ze tady se kladne hlasy davaj akorát za totalni nesmysly

Pravda se moderuje. Desne.

Co je za problem aktualizace vypnout pripadne nastavit jejich chovani ?

http://windows.microsoft.com/cs-cz/windows/turn-automatic-updating-on -off#turn-automatic-updating-on-off=windows-8

Redakce si vyhrazuje právo odstranit neslušné a nevhodné příspěvky. Případné vyhrady na diskuze(zavináč)pctuning.cz

95 čtenářů navrhlo autorovi prémii: 41.9Kč Prémie tohoto článku jsou již uzavřené, děkujeme za váš zájem.
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.