appgallery-prinasi-jeste-bezpecnejsi-svet-aplikaci
Článek AppGallery přináší ještě bezpečnější svět aplikací

AppGallery přináší ještě bezpečnější svět aplikací

Komerční sdělení
16. 3. 2021 17:49

AppGallery, oficiální platforma pro distribuci aplikací od Huawei, ušla za krátkou dobu poměrně dlouhou cestu. Od globálního uvedení na smartphonech Huawei v dubnu 2018 vyšplhal počet měsíčních aktivních uživatelů na 530 milionů. Nyní je AppGallery jedním ze tří nejlepších obchodů s aplikacemi na světě.

Reklama

Bezpečné používání aplikací

Jak popisuje sama společnosti Huawei, v rámci AppGallery vybudovala „systém zabezpečení a ochrany celého cyklu“. Ten kombinuje ověření skutečného jména vývojáře, čtyřfázový kontrolní proces, ochranu stahování a instalaci a mechanismus prevence pro bezpečný provoz aplikace.

V okamžiku, kdy vývojáři integrují své aplikace do AppGallery, vyžaduje platforma pro ověření skutečné jméno vývojáře a kontrolní informace o totožnosti včetně registrační licence. To znamená, že pokud některá aplikace zafunguje nesprávně, lze rychle dohledat jejího vývojáře.

Aplikace poté prochází čtyřnásobným procesem ochrany, který zahrnuje detekci škodlivého chování, skenování zranitelnosti zabezpečení a kontrolu narušení soukromí. Během závěrečné kontroly otestuje specializovaný tým zabezpečení AppGallery tím, že aplikaci vyzkouší na skutečných zařízeních a v reálných scénářích. Tyto testy pokrývají všechna zařízení Huawei i různé operační systémy, aby byla zajištěna kompatibilita aplikací.

Jakmile si uživatel stáhne aplikaci do svého zařízení, odstartuje další fázi zabezpečovacího procesu. Nejprve se k přenosu dat do/z aplikace použijí šifrované kanály a dojde ke kontrole integrity a podpisu, aby se zabránilo neoprávněné manipulaci a zajištění legitimity aplikace. Společnost Huawei rovněž spouští skenování detekce hrozeb založené na umělé inteligenci v aplikacích AppGallery, aby zabránila malwaru v přístupu k zařízením uživatelů. Vše probíhá v reálném čase a zabírá nejen na již známé hrozby, ale také na nové varianty existujících virů.

Stažením aplikace ochrana samozřejmě nekončí. Díky AppGallery, která je nyní k dispozici ve 170 zemích, Huawei zajišťuje spuštění všech aplikací na platformě izolovaně. Znamená to, že k nim nelze získat přístup jinými aplikacemi, což uchovává data uživatelů v bezpečí.

Biometrie odpovídající věku

AppGallery obsahuje systém vyhodnocování věku, který blokuje obsah nevhodný pro daný věk dle uživatelského nastavení. Uživatelé si tak mohou být jisti bezpečným prostředím pro své děti.

Všechny výchozí aplikace Huawei plně vyhovují požadavkům na ochranu soukromí, navíc se lze spolehnout na plnou viditelnost a kontrolu nad uživatelskými oprávněními. Takže když uživatel zařízení požádá o AppLock, je třeba provést ověření totožnosti a toho, že je skutečně vlastníkem zařízení; uživatelům je navíc k dispozici soukromý prostor pro šifrování obrázků, zvuku, videa a souborů. Pomocí aplikace Password Vault lze zajistit, aby zařízení automaticky vyplňovalo předem uložené uživatelské jméno a heslo. Citlivá data uživatelů, včetně biometrických údajů, otisků prstů a rozpoznávání ID obličeje, jsou bezpečně uložena na úrovni jádra v operačním systému zařízení.

A co data?

Otázka dat je důležitá pro každého. I proto mají uživatelé všech zařízení Huawei plnou kontrolu nad svými osobními údaji, které se navíc nikdy nezpracovávají mimo zařízení. Pokud jde o nezbytná data zákazníků, jejich sběr je v případě Huawei omezen na minimum a slouží k vylepšení personalizace a uživatelského přínosu. To zahrnuje například jméno účtu, datum narození, zemi či region, kde se uživatel nachází, jazykové nastavení zařízení a IP adresu. Když uživatel prochází AppGallery, jeho předvolby se standardně uloží, stejně jako podrobnosti o nainstalovaných aplikacích, účasti v akcích, jejich hodnocení nebo úspěchy v herních aplikacích. Úplný výčet je k dispozici v prohlášení o ochraně osobních údajů AppGallery.

Do AppGallery mohou uživatelé vstupovat po přihlášení, ale i v režimu návštěvníka, takže pro přístup do obchodu není nutně potřeba vytvářet účet. Pokud se uživatel přihlásí, může být identifikován pomocí pseudonymu, který rovněž slouží k lepšímu přizpůsobení účtu. Je třeba zdůraznit, že ID účet Huawei v EU/EHP je jedinou službou ID účtu na trhu Android, která získala evropský certifikát EuroPriSe. Údaje o uživatelích v EU/EHP jsou zpravidla zpracovávány lokálně.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama