Doosan jako první představil dálkově ovládaný bagr přes 5G sítě
autor: Redakce PCT , publikováno 27.6.2019

Na výstavě Bauma v Mnichově předvedla společnost Doosan s využitím technologie LG U+ na dálku ovládaný bagr, který byl vzdálený 8500 km v Jižní Korei.

Nejnovější generace mobilních 5G sítí nenabídnou jenom rychlejší a spolehlivější přenosy v mobilních telefonech, ale má i spousty dalších praktických využití. Jedno znich nedávno předvedla společnost Doosan na veletrhu stavebních strojů Bauma v Mnichově. Jedním z nejzajímavějších momentů výstavy byla ukázka na dálku ovládaného 40 tunového pásového rypadla Doosan DX380LC-5 40 právě pomocí 5G sítí. Operátor seděl před obrazovkovou stěnou na stánku v Mnichově a na dálku pomocí TeleOperace ovládal stroj, který byl umístěný 8500 km vzdáleném Icheonu v Jižní Korei.

Jak už bylo zmíněno, o datový přenos v reálném čas na velkou vzdálenost a s časovým posunem 8h se starala 5G technologie LG U+. Základními požadavky pro vzdálené ovládání jakékoliv techniky je minimální latence a bezproblémový přenos obrazu pro zpětnou vazbu operátora. Tady právě pomůžou 5G sítě, které proti starší generaci nabízejí mnohem lepší latenci okolo 20 ms a samozřejmě až 10 rychlejší datové přenosy. LG U+ navíc využívá i speciální moduly pro rychlé zpracování videa, aby bylo možné ho přenášet s minimálním zpožděním. Operátor má vedle obrazu z několika kamer samozřejmě k dispozici kompletní informace o stavu stroje včetně veškeré diagnostiky.

Pásové rypadlo Doosan DX380LC-5 40 je běžně nabízený model, který byl pouze doplněn o systém dálkového ovládání, ale jinak se normálně používá na stavbách - ovšem samozřejmě s řidičem v kabině. Na výstavě Doosan umožnil ovládat stroj na dálku i běžným návštěvníkům.

Doosan jako první představil dálkově ovládaný bagr přes 5G sítě Doosan jako první představil dálkově ovládaný bagr přes 5G sítě

Doosan jako první představil dálkově ovládaný bagr přes 5G sítě

Tagy: Doosan  5G  LG U+