opera-zaluje-microsoft-u-evropske-komise
Novinka Opera žaluje Microsoft u Evropské komise

Opera žaluje Microsoft u Evropské komise

Zdeněk Šarman

Zdeněk Šarman

13. 12. 2007 00:00 38

Výrobce populárního prohlížeče Opera žaluje Microsoft za distribuci Internet Exploreru jako součást Windows.

Reklama

Evropská unie se v poslední době stává jedním velkým právním bojištěm a to zejména díky jinému systému regulace konkurenčního boje a ochrany ekonomicky slabších subjektů, než jaký je využíván v Americe. Dokladem toho je nedávný spor mezi německým T-Mobilem a Apple a také nejnovější žaloba, kterou podal výrobce webového prohlížeče Opera, společnost Opera Software ASA, proti Microsoftu. Trnem v oku mu je přítomnost prohlížeče Internet Explorer přímo v operačních systémech.

Výrobci Opery žádají Evropskou komisi, aby donutila Microsoft dodržovat stanovená pravidla konkurenčního boje v Evropě a buď Internet Explorer s operačními systémy nedistribuoval vůbec, popř. aby společně s ním distribuoval i jiné prohlížeče.

I když i jiní výrobci operačních systémů mají ve svých distribucích přibaleny internetové prohlížeče, výrobci Opery argumentují tím, že díky dominantní pozici Internet Exploreru optimalizují tvůrci webových stránek své stránky právě pro něj a ne v souladu se standardy pro tvorbu webových stránek. To způsobuje, že ostatní prohlížeče zobrazí některé stránky nekorektně a uživatelé jsou tak nepřímo nuceni používat Internet Explorer.

Zdroj: Engadget

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama