high-end-nvidie-aneb-co-je-noveho
Novinka High-end nVidie, aneb co je nového?

High-end nVidie, aneb co je nového?

Michal Kleman

Michal Kleman

6. 11. 2007 01:00 14

Zatímco o high-endu společnosti ATI padlo již dost, karty nVidie s pověstným čipem D8E jsou pouze předmětem spekulací. Abychom měli nad čím rozjímat, přidám další možný obraz budoucnosti.

Reklama

Fudzilla přinesla nové informace (nebo spíše spekulace) o high-endu další generace. Aktuálně nejsilnější model GeForce 8800Ultra má být nahrazen kartou, která byla označována D8E (Desktop 8. Generation Enthusiast). Podle nových zpráv se bude jednat o duální kartu s dvěmi čipy G92, maximálně jakousi jejich derivací.

High-end nVidie, aneb co je nového?
i Zdroj: PCTuning.cz

Opět se tedy dočkáme karty typu GeForce 7950 GX2, v tomto případě však snad nepůjde o propadák. Představa dvou karet v SLI, kde každá dosahuje téměř výkonu GeForce 8800GTX a spotřebou na ní dosahují až po spárování, je minimálně lákavá. Jelikož však půjde opět o velmi složitý kus hardwaru, musíme doufat, že chlapci ze Santa Clary zapracují na ovladačích (i když můžeme předpokládat že vývojáři ATi na tom budou hůře, minimálně při vypuštění).

Takováto karta by se měla dostat na trh v prvním čtvrtletí příštího roku, stejně jako její rivalka v podobě zařízení s jádry R680.

A nakonec, nVidia nehodlá pokračovat ve vícečipových řešeních, takže v polovině roku 2008 můžeme očekávat grafický procesor, který se kódově nazývá jak jinak než D9E, marketingově půjde zřejmě o G100 a karty by mohly (měly) mít první cifru 9, protože půjde o plnohodnotnou novou generaci.

Podel Fudzilla

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama