nvidia-ma-funkcni-prototypy-d8e
Novinka nVidia má funkční prototypy D8E

nVidia má funkční prototypy D8E

Michal Kleman

Michal Kleman

17. 10. 2007 01:00 5

Již zanedlouho se dočkáme další půlgenerace mainstreamových karet GeForce 8800GT. O high-endu v podobě čipu D8E jsme vám psali zde. Fudzilla dnes přinesla zprávy, že nVidia má funkční prototypy karet s tímto čipem.

Reklama

Nejprve si připomeňme co přesně znamená kódové označení D8E. D znamená desktop, osmička značí osmou generaci grafických čipů nVidie a E je první písmeno slova "Enthusiast", což znamená nadšenec. Toto high-endové řešení má být dvoučipové, a tak je logické, že jsme museli čekat až na příchod 65nm procesu, protože z dvou čipů, vyráběných 90nm výrobním postupem, bychom mohli mít "přímo přímotop".

nVidia má funkční prototypy D8E
i Zdroj: PCTuning.cz

Karta, jejíž jméno ještě nebylo oficiálně oznámeno, ale dluho se spekuluje o GF9800, spotřebuje více než 220W. K jejímu napájení budete potřebovat dva přídavné konektory, šestpinový a osmipinový. Můžeme však předpokládat, že nutnost jednoho z nich při použití ve sběrnici PCIe druhé generace odpadne, protože ta dokáže dodat 100W.

nVidia má funkční prototypy D8E
i Zdroj: PCTuning.cz

Zatím není jasně, jestli nVidia sladí ovladače tak, že půjde o kartu na způsob GeForce 7950GX2, a tak se dočkáme i poněkud zvláštního Hexa-SLI, nebo se bude softwarově jednat o jednu kartu. Uvidíme, jak nVidia zapracuje na svém high-endu, proti němuž není konkurence. Společnost má již hotové funkční prototypy a karty pro širší veřejnost by měly být dostupné již v první čtvrtině příštího roku za zatím neoznámenou cenu.

Podle Fudzilla 1 a 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama