pres-skype-se-siri-novy-cerv
Novinka Přes Skype se šíří nový červ

Přes Skype se šíří nový červ

Veselik Patrik

Veselik Patrik

16. 9. 2007 00:00 13

Legendární audio kecálek Skype byl napaden novým virem (či spíše červem). Od neznámého uživatele systému Skype přijde výzva k prohlédnutí nějakého lechtivého obrázku JPG, případně videa z YouTube. To je samozřejmě chabá zástěrka skutečného záměru...

Reklama

Jedná se vlastně přesněji řečeno o červa, který pochopitelně využívá nepozornosti uživatele, jenž kliká na cokoliv, co mu od kohokoli přijde. Červ se projevuje následujícím způsobem. Od neznámého uživatele Skype systému přijde výzva k prohlédnutí nějakého obrázku JPG, případně videa z YouTube. To je samozřejmě chabá zástěrka skutečného záměru. Naštěstí existuje jazyková bariéra. Červ totiž vyzývá k aktivitě anglicky, rusky nebo lotyšsky (například „really funny“ nebo „your photos looks realy nice“). Červ využije API Skype a prostřednictvím něj se začíná v zápětí šířit na další počítače, které Skype používají. Samozřejmě to funguje jen na počítačích typu PC s operačním systémem MS Windows 95, 98, ME, Windows NT, 2000, XP, Vista.

Pod jakými jmény je červ znám? To je různé, záleží na verzi (existují tři), případně na firmě. Uvedu zde tedy pár příkladů: Win32/Persky (Eset NOD32), IM-Worm:W32/Pykse.A (F-Secure), W32/Pykse-A = Mal, Pykse-A (Sophos Antivirus), W32/Pykse-B (Sophos Antivirus), W32/Pykse-C = Mal/Behav-043 (Sophos Antivirus), W32/Pykse.worm.b (McAfee), W32.Pykspa.A (Symantec), W32.Pykspa.D (Symantec), WORM_SKIPI.A (Trend), WORM_SKIPI.B (Trend)

Přes Skype se šíří nový červ
i Zdroj: PCTuning.cz

Příklad obrázku, jenž virus přeposílá (1)

Zatímco verze A a B jsou postarší (polovina dubna), céčko je novinka, objevená tento týden (někdo uvádí 10. září, jiné antivirové společnosti 12. září). Červ verze C je agresivnější, než jeho předchůdci. Zkopíruje sám sebe do adresářů a vytvoří soubor AUTORUN.INF (poté je detekován jako červ). Také nezapomene příslušným způsobem znečistit registry.

Přes Skype se šíří nový červ
i Zdroj: PCTuning.cz

Příklad obrázku, jenž virus přeposílá (2)

Podle odborníků nezáleží na tom, jaký operační systém či messenger případně VoIP systém uživatel používá. Nejnebezpečnější je ale prý vždy uživatel. Vždyť u tohoto červíka by stačilo tak málo – prostě přemýšlet (to bolí) a neklikat na všechno (a proč ne?), navíc když to píše cizí řečí (imperialisticky nebo sovětsky). Však si vzpomeňte na virus (Bagle), který se právě na to spoléhal s měrou obrovskou. Co si pomyslet o uživateli, kterému přijde e-mail od neznámého člověka se ZIP souborem, přesto jej rozbalí a spustí?

Zdroj: Skype, Sophos Antivirus

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama