gabe-newell-dx10-dekuji-zatim-nechci
Novinka Gabe Newell: DX10? Děkuji, (zatím) nechci

Gabe Newell: DX10? Děkuji, (zatím) nechci

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

28. 8. 2007 00:00 44

Gabe Newell, šéf vývojářské společnosti Valve, je zatím vůči DirectX 10 skeptický.

Reklama

DirectX 10 rozdělilo vývojáře na dva tábory. Jedni se předhánějí v uvádění "DX10" her, druzí v nové verzi grafického rozhraní od Microsoftu nevidí žádné výhody. Zástupcem druhého tábora je i známá společnost Valve. Její šéf, Gabe Newell, je přesvědčen, že vrhat se na DirectX 10 nemá alespoň v současné době smysl. Což o to, myslet si může každý co chce, ale narozdíl od jiných, Valve má v ruce vlastní statistiky. A ty hovoří dost jasně.

Podle statistik Steamu pouze 8% hráčů používá operační systém Windows Vista, který je pro běh DX10 her vyžadován. A pouze 2,31% ze všech uživatelů Steamu má Windows Vista a zároveň grafický akcelerátor s podporou DirectX 10. Naopak, většina majitelů DX10-ready grafických karet zůstává u Windows XP.

A je tu ještě další důvod, proč s přechodem na DirectX 10 nespěchat. U herních konzolí se sice nedá mluvit o verzi DirectX, nicméně schopnosti čipů ATi Xenos (Xbox 360) a nVidia RSX (PS3) se spíše podobají DirectX 9. Z hlediska portování her mezi jednotlivými platformami je tedy DirectX 9 očividně lepší volbou. Někteří z vás se možná ptají, co si to ten darebák Newell dovoluje, ignorovat DirectX 10, když jsme si za draho koupili nové grafické karty s jeho podporou? DirectX 9 je podle Newella dostatečně flexibilní, aby bylo možné využít schopnosti DX10 hardwaru. "Například tesselator v grafických čipech ATi  [myšlena řada Radeon HD2000] může být velmi užitečný a můžeme s ním pracovat i pod DirectX 9, takže je to zřejmě lepší investice než přecházet na DX10," nechal se slyšet Newell.

Zdroj: X-bit labs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama