roadmapa-amd-cast-prvni-opteron
Novinka Roadmapa AMD, část první: Opteron

Roadmapa AMD, část první: Opteron

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

27. 7. 2007 00:00

Na včerejším AMD Tech Analyst Day prozradila společnost střípky o svých budoucích procesorech. Nejprve si něco povíme o chystaných serverových procesorech.

Reklama

Jako první přišly na přetřes Opterony. O Barceloně jsme toho slyšeli už mnoho, nyní tedy něco o jejím nástupci, čtyřjádru jménem Shanghai. To je 45nm die-shrink Barcelony s jistými změnami - údajně bude trochu vylepšen počet instrukcí vykonaných za jeden takt a L3 cache naroste na 6MB. Navzdory starším zprávám to však vypadá, že Shanghai zůstane u HyperTransportu 1.0 a DDR2. Tím i všechny zvěsti o "Socketu F+", který by podporoval HT3.0, berou za své. Shanghai přijde na trh někdy ve druhé polovině příštího roku, což znamená, že Intel proti ní nasadí zbrusu nové Xeony architektury Nehalem.

Roadmapa AMD, část první: Opteron
i Zdroj: PCTuning.cz
Roadmapa AMD, část první: Opteron
i Zdroj: PCTuning.cz
Roadmapa AMD, část první: Opteron
i Zdroj: PCTuning.cz
   

   
Klikněte na obrázek pro zvětšení

Podporu HT3.0 a DDR3 totiž přinese až třetí generace Opteronu, která dostala jméno Sandtiger. Nejdůležitější informací o Sandtigeru je bezesporu to, že jde o osmijádrový procesor. Není ale známo, půjde-li o procesor monolitický, nebo složený z více čipů (jako Fusion). Sandtiger bude také podporovat technologii G3 Memory Extender, kterou už zřejmě znáte. Jak se zdá, G3MX bude spoléhat na další komponentu mezi procesorem a paměťovými moduly - jakýsi čip osazený na základní desce. Oproti Fully Buffered DIMM však nebude docházet k žádné konverzi mezi sériovým a paralelním rozhraním a dopad na výkon tudíž bude minimální. Samotná výpočetní jádra Sandtigeru budou založena na nové architektuře, která je zatím nazývána Bulldozer podle dalšího procesoru této architektury - o něm ale až v další kapitole věnované budoucnosti AMD.

Zdroj: Anandtech, DailyTech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama