amd-mluvi-o-sve-budoucnosti
Novinka AMD mluví o své budoucnosti

AMD mluví o své budoucnosti

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

17. 7. 2007 00:00 13

Giuseppe Amato z AMD v rozhovoru pro italský server Hardware Upgrade prozradil detaily o projektech General Purpose GPU a Fusion a mluvilo se i o dalších záležitostech okolo AMD.

Reklama

Giuseppe Amato zastává u AMD post technického ředitele marketingu a prodejů pro Evropu, Střední východ a Afriku. Jak sám říká, má poměrně dobrý přehled o procesorech i grafických akcelerátorech a čipsetech AMD/ATi.

Jako první přišla na přetřes zpráva, že AMD přestane s vlastní výrobou procesorů a svěří ji jiným společnostem. Amato vysvětlil, že to si jen někdo špatně vyložil slova Hectora Ruize. AMD hodlá výrobu některých čipů svěřit nezávislým výrobcům, avšak to budou pouze takové čipy, které nejsou chráněny patenty. Smluvní výrobci tedy obdrží zakázky pouze na nějaké běžné součástky; AMD věří, že tento krok bude pro společnost výhodný. Co se týče továren v Drážďanech, těch se AMD vzdát nehodlá, naopak si jich velmi váží - díky jejich vysoké kvalitě a technologii výroby Silicon on Insulator (SOI) jsou do určité míry výjimečné.

Co se týče grafických čipů a čipsetů, které vyvíjí bývalá ATi, zde AMD hodlá pokračovat v outsourcingu výroby. Amato se domnívá, že akvizicí ATi získalo AMD schopnost nabízet kompletní platformu složenou z procesoru, čipsetu a grafického akcelerátoru AMD, zároveň však chce zachovat určitou flexibilitu, pokud chtějí odběratelé použít jejich CPU/GPU s produkty jiných společností. Kompletní platformy AMD také nejsou omezeny pouze na produkty AMD; například mobilní platforma AMD spoléhá na síťové řadiče Broadcomu, zatímco Intel si je pro Centrino vyrábí sám.

Amato dále prozradil, že vydání prvních procesorů další generace je plánováno na září. To se však týká pouze serverových Opteronů; desktopové Phenomy budou dostupné nejdříve koncem roku. Hlavní zákazníci prý už mají své vzorky Barcelony, novináři je ale dostanou až v srpnu. Amato také potvrdil, že první modely dosáhnou frekvence 2GHz.

Dále se mluvilo o segmentu GPGPU, tedy grafických akcelerátorů určených pro jiné než grafické výpočty. ATi sice byla průkopníkem v tomto segmentu, poslední dobou však AMD značně zaostává za nVidií, pro jejíž grafické jádro G80 se dá pohodlně programovat pomocí CUDA a která také nedávno představila GPGPU produkty řady Tesla. Giuseppe Amato prozradil pouze to, že na GPGPU kartě s čipem R600 se pracuje, a že více se dozvíme "již brzy".

Technologie GPGPU jsou zatím v začátcích a pro programátory je složité využít potenciál grafických jader, i když dokáží být výkonnější, než x86 procesory. Amato se domnívá, že GPGPU se stane populárním až kolem roku 2010, kdy budou existovat kompilátory, které budou vybírat nejvhodnější hardware pro určité výpočty a využijí procesor, grafické jádro a případně i další akcelerátory v systému (tím se nejspíš nemyslí "hračky" jako Ageia PhysX, jako spíše koprocesory pro platformu AMD Torrenza). Zlomovým rokem pro GPGPU má být 2009, kdy Microsoft vydá DirectX 11, který by měl s využitím jako GPGPU již počítat.

Jak to vlastně bude s "vícejádrovými" GPU (R700)? A souvisí s tím nějak Fusion? To byla další otázka redaktorů Hardware Upgrade. Amato odpověděl, že grafické adaptéry složené z více čipů se chystají, ale spíše se zaměřil na Fusion, tedy projekt procesoru s integrovaným grafickým jádrem. S přihlédnutím k předchozímu odstavci však předpokládejme, že grafické jádro ve Fusionu nebude pouze pro 3D rendering, jako že spíše bude plnit funkci koprocesoru. Pokud by se úsporný procesor a úsporné grafické jádro integrovalo do jednoho čipu, podle Amata by takový procesor mohl mít maximální spotřebu kolem 120W. Ale AMD počítá s tím, že počet procesorových a grafických jader bude moci být libovolný, podle toho, co si bude trh žádat. AMD ještě nemá úplně konkrétní představu o Fusionu, takže ještě není rozhodnuto, zdali se všechno nacpe na jediný kousek křemíku, nebo se čipy vyrobí samostatně a pak zavaří pod jeden heatspreader (podobně vyrábí VIA své produkty řady CoreFusion, které integrují procesor, čipset a případně grafické jádro).

Závěrečná otázka se týkala možného využití GPGPU technologií pro samotné AMD. Někoho to možná překvapí, ale výroba polovodičových čipů vyžaduje extrémní výpočetní sílu - konkrétně tedy fáze, kdy se vyrobený wafer vizuálně zkoumá a zjišťuje se, které čipy jsou vadné a které funkční. V budoucnu by pro tento úkol mohly být využita grafická jádra a výsledkem by byla zvýšená produktivita továren.

Zdroj: Hardware Upgrade

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama