levne-pc-pro-jizni-afriku-s-procesorem-via
Novinka Levné PC pro jižní Afriku s procesorem VIA

Levné PC pro jižní Afriku s procesorem VIA

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

10. 7. 2007 00:00 3

VIA a jihoafrický výrobce počítačů Mecer představili levný a úsporný počítač založený na procesoru VIA C7-D.

Reklama

Předpokládám, že o firmě Mecer jste ještě neslyšeli. Vězte tedy, že je to dceřiná značka společnosti Mustek a jeden z nejpopulárnějších výrobců počítačů v Jihoafrické republice. Pokud si ještě vzpomínáte na HP Compaq dx2020, které Hewlett-Packard a VIA dodávají na čínský trh, pak vám specifikace 'Mecer Education PC' připadnou přinejmenším povědomé. Jak napovídá název, počítač je mířen zejména do sféry školství v zemích jižní Afriky.

Základem je procesor VIA C7-D na frekvenci 1,5GHz, čipová sada se skládá ze severního můstku VIA CN700 a southbridge VIA VT8237R+, operační paměť maximální kapacity 2GB je DDR2 s taktem 400 nebo 533MHz. Integrované grafické jádro VIA/S3 UniChrome Pro II poskytuje hardwarovou akceleraci videa ve formátu MPEG2. Součástí standardní výbavy je 3,5" harddisk s rozhraním IDE nebo SATA a na přání se do počítačů montují 5,25" optické mechaniky. Základní deska je formátu mATX a celý počítač má příjemně malé rozměry. Podle webu Meceru je to 345x136x355mm a hmotnost PC je 5,9kg. Ohledně operačního systému je to poněkud nejasné - Mecer na svých půl roku neudržovaných stránkách tvrdí, že počítač podporuje Windows Vista (avšak silně pochybuji, že UniChrome Pro II podporuje DirectX 9), zatímco tisková zpráva VIA se opatrně zmiňuje jen o Windows XP Starter Edition.

Mecer Education PC se chlubí také velmi nízkou spotřebou a VIA se v této souvislosti také zmiňuje o přetížených afrických elektrárnách. Teď si jistě mnoho z vás říká, jaké to máme štěstí, že máme jaderné elektrárny a energie máme dostatek. Ale prý se zase chystá zdražení a jestli to takhle půjde dál, asi i my začneme více koukat na wattáž hardware, který kupujeme.

Zdroj: VIA Technologies

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama