gpgpu-v-podani-nvidie-tesla
Novinka GPGPU v podání nVidie: TESLA

GPGPU v podání nVidie: TESLA

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

21. 6. 2007 00:00 15

Je to již docela dávno, co tehdy ještě ATi uvedla kartu FireStream. Nyní do segmentu GPGPU vstupuje nVidia a její avatar se jmenuje po slavném vědci srbského původu.

Reklama
GPGPU v podání nVidie: TESLA
i Zdroj: PCTuning.cz

Na prvním obrázku je karta ATi FireStream, kterou AMD později přejmenovalo na AMD Stream Processor. Sami vidíte, že vlastně nejde o nic jiného než o Radeon X1900 s jiným potiskem na chladiči a 1GB pamětí. To jen tak pro připomenutí.

Zatímco AMD prodává samostatné karty, nVidia na to jde jinak: do řady Tesla spadá jedna rozšiřující karta pro PCI Express, jeden externí systém v bedně typu tower a externí systém pro 1U serverový rack. nVidia má také solidní základ v platformě CUDA, která umožňuje programovat pro grafická jádra stejným stylem jako pro klasické x86 procesory.

nVidia Tesla C870 není nic jiného, než Quadro FX 5600 zbavené výstupů na monitor. Používá tedy jádro G80 a má k dispozici 1536MB grafické paměti, přičemž frekvence čipu je stejná, jako u GeForce 8800GTX - tedy 575MHz se shadery na 1350MHz. nVidia udává její teoretický výkon jako 518GFLOPS. Může být vaše za pouhých $1499.

Tesla D870 je jinak nazývána "Deskside Supercomputer". Toto není počítač, ale externí box, který obsahuje dvě karty Tesla C870 (podobně již nVidia nabízí karty řady Quadro v externích systémech QuadroPlex). K mateřskému PC se bude připojovat přes externí PCI Express. Prý ve verzi 2.0, takže karty zřejmě nebudou připojeny přímo, ale skrze nějaký můstkový čip. Teoretický matematický výkon Tesly D870 je něco přes 1TFLOPS a "stolní superpočítač" bude k mání počínaje od srpna za cenu $7500.

Posledním členem řady Tesla je model S870 alias Computing Server. Ten bude dodáván ve formě 1U racku se čtyřmi kartami. Teoretický výkon ve výpočtech s plovoucí desetinnou čárkou tedy bude vyšší, než 2TFLOPS. Systém Tesla S870 bude dostupný ve čtvrté čtvrtině roku a bude stát 12 tisíc dolarů.

Do budoucna chystá nVidia také Tesla karty s dvěma čipy. Což znamená, že GeForce 8950GX2 opravdu bude existovat. Na duální karty si však ještě počkáme - nejprve musí nVidia vytvořit mobilní verzi čipu G80.

nVidia doporučuje, aby pro každý grafický čip bylo vyhrazeno jedno výpočetní jádro x86 CPU, které jej bude řídit. Grafické čipy sice nemohou plně nahradit procesory, ale ve vysoce paralelizovaných výpočtech, které jsou denním chlebem superpočítačů, podávají daleko lepší výkony a pochopitelně i poměr výkon/watt. Dovolím si tvrdit, že projekty jako FireStream a Tesla mají reálnou šanci změnit tvář superpočítačů a poslat současné dinosaury do propadliště dějin.

Zdroj: nVidia

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama