broadcom-predstavuje-koprocesor-pro-hd-video
Novinka Broadcom představuje koprocesor pro HD video

Broadcom představuje koprocesor pro HD video

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

8. 6. 2007 00:00 10

Mnoho starších počítačů nemá procesor ani grafickou kartu schopnou dekódovat HD video v reálném čase. Broadcom má řešení.

Reklama

K dekódování videa v rozlišení 720p nebo 1080p v moderních formátech jako H.264 nebo VC-1 je potřeba relativně silný procesor nebo nová grafická karta (momentálně pouze GeForce 8400/8500/8600). Pokud však vlastníte PC se starším Athlonem či Pentiem a grafickou kartou minulé nebo předminulé generace, chcete také přehrávat HD video, ale nechcete měnit grafickou kartu, pak jste v poměrně prekérní situaci. Tedy, byli byste, kdyby Broadcom nepředstavil své HD dekodéry.


Broadcom známe zejména jako výrobce čipsetů pro Ethernet a WiFi zařízení.

Řešení Broadcomu sestává z několika čipů a bude dostupné ve formě přídavných karet pro PCI Express (pro desktopy i notebooky) a do ExpressCard slotu nebo jako sadu čipů, které budou výrobci desek moci integrovat přímo na motherboard. Tento čipset si poradí s formáty H.264, MPEG2 HD a VC-1 při spotřebě pouhé 2 watty. BCM70010 a BCM70012, jak Broadcom své akcelerátory nazývá, navíc již podporují přehrávače PowerDVD od Cyberlinku a WinDVD od Intervidea, a to jak pod Windows XP, tak i pod Vistou. Ceny se budou pohybovat okolo 40 dolarů, což je něco mezi osmi a devíti sty korunami.

Zůstává ve hvězdách, jak se dekodéry od Broadcomu uchytí. Pro starší PC (která jsou zároveň dostatečně nová na to, aby měla PCI Express slot) je to určitě zajímavé řešení, ještě zajímavější je to možná pro notebooky, kde se počítá každý watt. Problémem však bude absence HDMI výstupu a HDCP ochrany a pochopitelně také fakt, že pro přehrávání HD filmů je nejprve nutno pořídit drahou Blu-ray/HD DVD mechaniku. Pokud budeme uvažovat náklady za hardware s podporou HDCP (do čehož se počítá i monitor), dostáváme se opět na částky v řádu stovek dolarů.

Zdroj: X-bit labs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama