prvni-virus-pro-openoffice-vypusten
Novinka První virus pro OpenOffice vypuštěn

První virus pro OpenOffice vypuštěn

Filip Eckstein

Filip Eckstein

23. 5. 2007 00:00 8

Toto musí být pro Microsoft opravdu sladký moment. Nejznámější open source kancelářský balík OpenOffice se totiž "dočkal" prvního viru.

Reklama

Virus napadá všechny operační systémy, na kterých je možné kancelářský balík OpenOffice spustit - tedy Windows, Mac a Linux. Pro Linux a aplikace běžící pod ním je totiž jen velmi málo malware, červů nebo virů. Proto virus SB/Badbunny je tak trochu jubilejní. Výše zmiňovaný OpenOffice až do této chvíle nebyl nikdy napaden.

Virus SB/Badbunny, jenž se aktivuje ihned po spuštění aplikace OpenOffice, není sám o sobě nijak škodlivý, jako spíše rušivý. Stáhne totiž z internetu obrázek muže převlečeného za králíka provádějícího sexuální praktiky a pak ho zobrazí. Virus používa ke svému běhu StarBasic skript, který je přímou součástí balíku OpenOffice. Virus byl ihned zaslán k analýze do společnosti Sophos, jenž se zabývá anti-virovými systémy. "Toto je opravdu 'old-school' malware - vypadá to spíš na ukázku, jak nabourat ochranu aplikace, než na nebezpečný skript, který by měl špehovat a krást důležitá data uložená na hard disku," vyjádřil Graham Cluley, technologický konzultant společnosti Sophos.

Zdroj: APC Magazine, The Inquirer

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama