amd-k10-roadmapa-procesoru
Novinka AMD K10 - roadmapa procesorů

AMD K10 - roadmapa procesorů

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

4. 5. 2007 00:00 4

Server DailyTech zveřejnil tabulku všech procesorů architektury K10, které AMD chystá a přibližná data dostupnosti.

Reklama

Procesory pro platformu QuadFX dostaly jméno Phenom FX. Jejich frekvence zatím AMD nepotvrdilo, odhaduje se však, že frekvence těchto modelů budou v rozsahu 2,2-2,6GHz. (Všimněte si také různých frekvencí HyperTransportu u různých modelů.)
Čtyřjádrové procesory pro Socket AM2+ se budou jmenovat Phenom X4. Jejich spotřeba je stanovena na poměrně nízkých 89W (nezapomínejme, že jde o quad-core). AMD začne na všechny čtyřjádrové procesory přijímat objednávky ve třetí čtvrtině tohoto roku.

V kvartálu čtvrtém by se pak měly objevit dvoujádra vyšší třídy - tedy jádro Kuma alias Phenom X2. TDP nejvyššího modelu taktovaného na 2,8GHz bude 89W, pomalejší varianty (2,4 a 2,6GHz) si vystačí s 65 watty. Phenomy X2 budou existovat také v nízkonapěťových variantách (viz spodní část tabulky), které spapají pouze 45W, ale budou vydány později.

Počátkem příštího roku doplní šiky dvoujádrových procesorů architektury K10 jádro Rana. Rana je vlastně Kuma bez L3 cache a právě proto se tyto procesory nebudou jmenovat Phenom X2, ale Athlon 64 X2. Současně s nimi by měly být vydány jednojádrové Semprony s jádrem Spica. Jejich spotřeba se bude vejít do 45W. Za zmínku také stojí, že všechny procesory rodiny K10 mají 512kB L2 cache na jádro.

Zdroj: DailyTech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama