clearspeed-nyni-pro-pci-express
Novinka Clearspeed nyní pro PCI Express

Clearspeed nyní pro PCI Express

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

2. 5. 2007 00:00 26

Společnost Clearspeed je podepsána pod matematickým koprocesorem CSX600. Ten byl doteď nabízen pouze ve formě PCI-X karty, teprve nyní se objevila verze pro aktuálnější PCI Express.

Reklama
Clearspeed nyní pro PCI Express
i Zdroj: PCTuning.cz

Na obrázku výše vidíte Clearspeed X620, rozšiřující kartu pro 64bitové rozhraní PCI-X...

...a zde je právě uvedený model e620, který je určen pro PCIe x8. Narozdíl od svého předchůdce také nese vlastní paměťové čipy namísto prázdných DIMM slotů. Přeci jen, cena karty je v řádu stovek tisíc korun, takže nalepit na PCB pár paměťových čipů už výrobní náklady o mnoho nezvýší.

Použité čipy jsou stejné jako u karty, kterou Clearspeed uvedl před bezmála dvěma lety. CSX600 obsahuje 96 double-precision floating-point jednotek počítajících s 64bitovou přesností a jeho teoretický výkon je více než 55 GFLOPS v DGEMM (double-precision general matrix multiply) operacích. CSX600 má 128 milionů tranzistorů, z čehož přibližně polovinu tvoří výpočetní jednokty a zbylou polovinu cache. Čipy pro Clearspeed vyrábí IBM 130nm procesem. Jejich takt je 250MHz a spotřeba asi 10W; spotřeba celé karty pak činí asi 25W.

Clearspeed ovšem celé ty dva roky nespal na vavřínech - naopak, usilovně pracoval na nové verzi softwarových knihoven CSXL. Nová verze 2.50 prý přináší zvýšení výkonu při násobení matic a také obsahuje nové knihovny, díky kterým bude možno karty využít pro předvídání trendů v oblastni finančních služeb. A právě to bude jedno z hlavních odbytišť koprocesorů od Clearspeedu, společně s různými výzkumnými organizacemi.

Šušká se také, že Clearspeed připravuje CSX600 také ve verzi do procesorového socketu do platformy AMD Torrenza.

Zdroj: DailyTech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama