amd-nastinuje-informace-o-nove-mobilni-platforme
Novinka AMD nastiňuje informace o nové mobilní platformě

AMD nastiňuje informace o nové mobilní platformě

Michal Mitrega

Michal Mitrega

23. 4. 2007 00:00 4

Giuseppe Amato hovořil o plánech AMD (a potažmo ATi) na rok 2008. Jsou jimi například grafické jádro R600 či 65nm mobilní procesor AMD Turion s jádrem Griffin.

Reklama

Na infromace o nových procesorech Turion X2, postavených na 65nm výrobním procesu (označované Hawk), byl velmi skoupý, vlastně jen potvrdil, že se tyto procesory dostanou brzy na trh. Co se týče dalších plánů však již byl sdílnější. V roce 2008 hodlá AMD uvést na trh procesory s kódovým názvem Griffin. Tento procesor bude první model vyráběný přímo pro laptopy. Dříve AMD pouze upravovalo desktopové a serverové procesory pro mobilní použití, tentokrát ale vytvoří procesor na míru notebookům. Bude založen na architektuře K10, v některých oblastech ovšem značně odlišný. Například, přibližuje Amato, mobilní procesor nepotřebuje plný FPU (matematický koprocesor) tak, jak je tomu u K10. Také bude možno úplně vypnout jedno z jader při zachování aktivního druhého jádra a tím uspořit energii při běhu na baterie.

AMD nastiňuje informace o nové mobilní platformě
i Zdroj: PCTuning.cz

Ještě před uvedením Griffinu AMD plánuje předvést "hybridní" grafickou kartu. Při práci na baterie by běžela pouze integrovaná grafická karta, po připojení k elektrické síti by se však vypnula a namísto ní by se aktivovala výkonnější karta. Toto přepnutí má být okamžité a nemá vyžadovat restart. Obě grafické karty také budou konfigurovatelné, samozřejmě jen do určité míry.

Nyní AMD dodává podporu HDMI pro čipset 690M. Mobilní čipset, který vydá AMD v roce 2008 má obsahovat podporu HDMI, DVI a dalších rozhraní formou DisplayPortu. DisplayPort je univerzální rozhraní, do kterého se budou zobrazovací zařízení zapojovat redukcí.

Amato také naznačil, že čipset bude obsahovat sekundární grafické jádro R600, obsahující nativní podporu DirectX 10 a Univerzálního Video Dekodéru (UVD). UVD má obsahovat plně hardwarový kodek H.264, který tak bude plně akcelerovat video a umožní podstatně menší zatížení CPU. Sempron taktovaný na 1GHz tedy bude moci plynule přehrávat HD video v rozlišení 1080p.

Zdroj: DailyTech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama