za-tri-roky-bude-jen-blu-ray
Novinka "Za tři roky bude jen Blu-ray"

"Za tři roky bude jen Blu-ray"

Stančík Martin

Stančík Martin

16. 3. 2007 00:00 14

Skupina stojící za Blu-ray včera na CeBITu prohlásila, že má za cíl kompletně nahradit dnešní DVD svými disky do tří let.

Reklama

"Do tří let to bude jen Blu-ray," řekl Frank Simonis z evropské Blu-ray Disc Association. Blu-ray, který nabízí 5x větší úložnou kapacitu než dnešní DVD však první bude muset porazit HD DVD, konkurenční formát, který má sice menší kapacitu, nýbrž levnější výrobu přehrávačů, vypalovaček a disků.

"Za tři roky bude jen Blu-ray"
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud porovnáme čísla přehrávačů, vede rozhodně Blu-ray, protože je zabudován do nové herní konzole PlayStation 3. Sony prohlásilo, že ke konci prosince v Japonsku a Severní Americe prodalo na 1.83 milionů kusů PS3 a milion kusů je příští týden připraveno k uvedení pro Evropu. HD DVD tedy v počtu prodaných disků díky PS3 prohrává v poměru 5:1. Filmové studia 20th Century Fox, podpůrce Blu-ray, řeklo, že týdenní prodej Blu-ray filmů byl třikrát vyšší než HD DVD.

Nick Sharples ze Sony Computer Entertainment Europe pak dodal, že celkově již bylo prodáno na 5.2 milionu Blu-ray disků. Pět z osmi hlavních hollywoodských studií podporuje jen Blu-ray, jedno studio, Universal, pak je pouze v táboře HD DVD. Hlavními zastánci HD DVD je Toshiba a Microsoft, Blu-ray pak podporuje Samsung, Philips, Apple a Dell.

Zdroj: Reuters

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama