jak-warez-skodi-hudebnimu-prumyslu
Novinka Jak warez škodí hudebnímu průmyslu?

Jak warez škodí hudebnímu průmyslu?

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

12. 2. 2007 00:00 9

Toť otázka, na kterou všechny odpovědi byly až doteď víceméně nepodložené. Dva němečtí vědci provedli výzkum na toto téma. Výsledky, myslím, nikoho příliš nepřekvapí.

Reklama

Felix Oberholzer-Gee a Koleman Strumpf na to šli trochu netradičním způsobem. Německo je zemí, ze které pochází druhý největší počet ilegálních písniček. A jelikož bylo známo, že v době, kdy mají studenti prázdniny, roste objem peer-to-peer aktivity, poslední 4 měsíce roku 2002 monitorovali záznamy ze dvou OpenNAP peer-to-peer serverů. Následně je porovnali s údaji o prodejích legální hudby od analytické firmy Nielsen SoundScan. Pokud jsou tvrzení RIAA správná, více nelegálního sdílení by se mělo negativně promítnout do prodejů.

A zde je tedy závěr studie: pirátství snižuje prodeje legálních desek o 0,7%. Takový výsledek se dá s přihlédnutím ke statistické chybě zaokrouhlit na nulu. Je tedy evidentní, že jsou dvě skupiny pirátů - ti, kteří by si nelegálně stažený obsah nekoupili tak jako tak, a ti, kteří si jej posléze koupí.

V roce 2002 se prodalo 803 milionů CD, o 80 milionů méně, než v předchozím roce. RIAA svedla oněch 80 milionů kopií na triko pirátství, nicméně podle výsledků studie si warezáctví mohlo připsat maximálně 6 milionů disků. Pokles prodejů hudby může však mít i jiné důvody: jednak obchodníci už nenakupují tolik CD do zásoby, jako dříve (a data o prodejích se týkají právě disků dodaných do obchodů, ne koncových prodejů), a jednak byl ve stejném období zaznamenán nárůst prodejů DVD.

Zdroj: Ars Technica

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama