via-chysta-konkurenta-pro-xscale
Novinka VIA chystá konkurenta pro XScale

VIA chystá konkurenta pro XScale

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

26. 1. 2007 00:00

Tchajwanská VIA údajně chystá ultramobilní procesor architektury ARM, který bude pinově kompatibilní s populárním XScale PXA270.

Reklama

Šušká se, že Intel se snaží VIA vytlačit z trhu x86 procesorů (podle některých je to také důvod, proč se tchajwanská společnost rozdělila na tři divize), VIA proto hodlá zkusit štěstí jinde. Konkrétně v oblasti ultramobilních zařízení, kterou Intel opustil, když prodal divizi XScale Marvellu.

VIA si od ARM licencovala dvě jádra, ARM926EJ-S a ARM968E-S. ARM sice nabízí i novější kousky a jádra z rodiny ARM11 využívá například Freescale iMX-31, VIA se zřejmě rozhodla pro cenově příznivější alternativu. Že budou chystané procesory VIA mířeny spíše do nižšího segmentu, dokazuje i to, co již bylo řečeno v úvodu, totiž že onen zatím bezejmenný procesor bude pinově kompatibilní s PXA270, který Intel představil již v roce 2004. V roce 2006 pak Marvell představil další generaci, řadu PXA3x0.

Možná si vzpomínáte, jak na sklonku života Socketu 370 nabízela VIA pro tyto desky své procesory C3. V případě chystaného ultramobilního CPU to bude o něco složitější - přestože dítko VIA bude stejně jako PXA270 zvládat aplikace pro ARM5TE, současný hardware (nebo minimálně BIOS) bude vyžadovat znatelné úpravy.

Zatím se neví nic o specifikacích, taktu ani přibližném datu vydání.

Zdroj: The Inquirer

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama