nvidia-si-objednala-80nm-g80
Novinka nVidia si objednala 80nm G80

nVidia si objednala 80nm G80

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

16. 1. 2007 00:00 36

nVidia si u TSMC objednala čipy G80 vyráběné 80nm procesem. Můžeme se tedy brzy těšit na GeForce 8900?

Reklama

Server DigiTimes, odvolávající se na čínské Commercial Times, píše, že Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) obdržela od nVidie zakázku na výrobu grafických čipů G80 80nm postupem. Zakázka přitom byla označena za "urgentní". Oficiálním důvodem má být rostoucí poptávka po grafických kartách s podporou DirectX 10. DigiTimes dále píše, že výroba bude zahájena v březnu a objem produkce bude odpovídat 3-4 tisícům 300mm waferů.

nVidia si objednala 80nm G80
i Zdroj: PCTuning.cz

Nutno říci, že přechod na pokročilejší výrobní proces je přesně to, co high-endový čip nVidie potřebuje. Současná 90nm verze má nejen obrovské rozměry (plocha činí úctyhodných 420mm2), ale zejména problémy s vyzařovaným teplem (podle bit-tech.net dosahují jádra v zátěži teploty až 90°C). Vyšší dosažitelné takty a nižší výrobní náklady už jsou spíše takový bonus.

Určitě se ale ptáte, zdali tyto čipy budou základním stavebním kamenem pro další půlgeneraci, tedy GeForce 8900. Myslím, že by to bylo docela logické - přeci jen v květnu, kdy by se karty osazené těmito čipy mohly reálně dostat do obchodů, už na to GeForce 8800 bude mít věk a die-shrinky v high-endu se nedělají jen tak pro nic za nic. Pokud je moje prognóza správná, výkon bude stejně jako u minulé generace navýšen prostým zvednutím frekvencí.

Zdroj: bit-tech.net

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama