digitalni-domov-nejvetsim-problemem-je-kompatibilita
Novinka Digitální domov: největším problémem je kompatibilita

Digitální domov: největším problémem je kompatibilita

Stančík Martin

Stančík Martin

13. 1. 2007 00:00 6

Již dlouho vizionáři slibují, že se počítač stane centrálním zařízením při rozvoji zábavy po domově, avšak...

Reklama

...problém je ve většině případů v tom, že naše počítače jsou většinou umístěny v pracovně, či jiné místnosti, tudíž dostat filmy, hudbu a obrázky do obývacího pokoje není tak jednoduché. Letošní CES nabídla řadu hardwaru, který vytvoření digitálního domova usnadňuje. Diskutuje se také o tom, které zařízení by se mělo stát centrem zábavy - počítač, nebo snad herní konzole?

Například Microsoft si myslí, že k tomuto účelu dobře poslouží jeho Xbox 360. "Xbox 360 je nejlepší herní konzole na světě a pořád se fantasticky prodává. Víme však také, že ji lidé nechtějí využívat jen k hraní," řekl Robert Nach z Microsoftu. "Takže jsme přidali službu ke stahování filmů, HD DVD přehrávač a pokud chcete poslouchat hudbu, jednoduše připojte k Xboxu svůj MP3 přehrávač. A nyní zde na CES ohlašujeme, že na Xboxu můžete mít i služby IPTV." K ambicím Microsoftu přispívá také software Media Center, který však neslavil takový úspěch, jak mnozí očekávali, a tak bude integrován do některých verzí operačního systému Windows Vista.

Podobně se do tohoto byznysu pouští i společnost Apple - nově, když na Macworldu tento týden její šéf Steve Jobs představil Apple TV - set-top box, který využívá iTunes k přenosu videa a hudby do televize. I firma Netgear pak přišla s tzv. Digital Entertainer set-top boxem, který vám umožní přenášet HD obraz z PC pomocí wi-fi do televize. Dejme tomu, že tedy obraz budeme moci jednoduše přenášet - nyní vyvstává problém s kompatibilitou, formáty a codecy, jednoduše, aby si všechna zařízení mezi sebou rozuměla. "Mnoho dat, která lidé chtějí kupovat a stahovat, jsou chráněna tzv. DRM, neboli Digital Rights Management softwarem," říká Josh Bernoff, analytik z Forrester Research. "Takže, pokud si například zakoupíte film na iTunes, spustíte jej v pohodě na iPodu, avšak pravděpodobně už ne na Xbox 360."

Apple TV

Toto se však pomalu mění. Například, pokud byste si minulý měsíc koupili hudební soubor ve formátu WMA, nešel by spustit na multimediálním systému společnosti Sonos. Po roce jednání však již systém soubory přehrávat umí a šéf firmy chce, aby to samé umožnilo Apple. "Myslím si, že je to frustrující, protože si hudbu pořídíte v naději, že ji přehrajete kdekoliv a nakonec zjistíte, že tomu tak není – a nikdo vás nevaroval," říká John MacFarlane ze Sonosu.

Zdroj: BBC

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama