prvni-cip-specializovany-pro-bittorrent
Novinka První čip specializovaný pro BitTorrent

První čip specializovaný pro BitTorrent

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

12. 1. 2007 00:00 5

Stahování přes BitTorrent mají dnes v drtivé většině případů na starosti softwarová řešení běžící PC. To se možná brzy změní - byl totiž představen specializovaný procesor, který bude p2p stahování obstarávat.

Reklama

STR9810 a STR9820 jsou dvě verze čipu, které společně vyvinuly společnosti IAdea Corp., která licencuje technologii BitTorrentu, a Star Semiconductor, dceřiná společnost tchajwanské výrobny UMC. STR9810/20 obsahují výpočetní jádro založené na ARM922, síťové rozhraní a sběrnici USB pro připojení k zařízení, do kterého bude čip použit. Takové zařízení může být prakticky cokoliv - stolní DVD přehrávače, NAS zařízení, síťové routery, set-top boxy a mnohá další.

BitTorrent je peer-to-peer protokol, kde si uživatelé posílají data mezi sebou. Proto je pro vydavatele jednodušší a levnější distribuovat přes BitTorrent, než nabízet přímé downloady (na což jsou potřeba rychlé fileservery). Tuto výhodu si uvědomilo více než 20 filmových studií (mezi nimi např. 20th Century Fox, Paramount a Warner Bros.) a s tvůrci BitTorrentu se dohodli na distribuci obsahu touto cestou. Řekl bych, že rozšíření STR9810/20 ve spotřební elektronice tomuto způsobu nákupu filmů docela pomůže. Čip není vůbec drahý - stojí pouze $8.75 (necelých 200 korun) při nákupu více než 1000 kusů. Dostupný bude nejpozději v březnu.

Zdroj: DailyTech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama